Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Blagujmo kao sto su blagovali naši stari
 
LUKOVAČA

Piše: Daniel Mašunić
 
ZLIVAČA ILI RAZLJEVUŠA

Zacijelo nećete niti u jednom jelovniku pronaći naziv ovog jela pa tako niti mogućnost da biste ga konzumirali u restoranu. Zapravo, sve je manje obitelji koje uopće pripremaju, ne samo ovo jelo, nego uopće naša narodna stara i izvorna jela. “Fast food” i potražnja sendviča, pizza, hamburgera, “hot doga”, a u posljednje vrijeme i kebaba, totalno je promijenila i preusmjerila navike ishrane ove generacije.

Upitajte svoje dijete kada dođe iz škole: “Želiš li danas jesti zlivaču, odnosno lukovaču?” Mislim da bi vas mutno pogledalo namrštena lica i pomislilo da se šalite te bi odmahnulo rukom.

Što je to zlivača ili lukovača? I sam naziv jela čudno zvuči. Po sastavu namirnica odmah prepoznajemo da se radi o vrlo jednostavnom jelu. Brašno, sol, ulje, vrhnje, kiselo mlijeko, češnjak, a u posljednje vrijeme dodaje se i prašak za pecivo.

Ukoliko ste se ipak odlučili svoje ukućane iznenaditi ovim jelom čudnog naziva, dajem vam prikaz pripreme.

Oko 250 grama brašna, malo soli i ulja, zamijesite s vodom i napravite smjesu srednje gustoće. Pripremljenu smjesu izlijte u tepsiju i stavite u već zagrijanu pećnicu, te peći na temperaturi od 150 do 200 stupnjeva, oko 15 do 20 minuta. Nakon pečenja jelo se može zaliti kuhanom slanom vodom da bi omekšalo, a potom se izlomi na komade i prelije smjesom pripravljenom od vrhnja, kiselog mlijeka i pasiranog češnjaka.

Napokon smo vam opisali sastojke i način pripreme ovog jela, koje se najčešće pripremalo u Bosni i Hercegovini, ali i u drugim krajevima s nekim varijacijama. Naravno, danas kada poznajemo mnoštvo začina i drugih dodataka jelima, ovaj bi se recept mogao oplemeniti možda još nekim laganijim povrćem ili mesom. Tijekom pripreme biste sami mogli odrediti koji od začina najviše odgovara sastojcima i ovoj jednostavnoj tehnologiji pripreme.

 


© 2006 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s