Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Franjevaštvo
 
PRED KONAČNU ODLUKU
Piše: Ivan Penava
 
PRIPRAVA ZA SVEČANE ZAVJETE BOGOSLOVA
SVIH FRANJEVAČKIH PROVINCIJA IZ HRVATSKE I BOSNE I HERCEGOVINE
(17. KOLOVOZA – 12. RUJNA 2007.)

Radost zajedništva

“Ne znam, zaista ne znam kako sam odlučio doći u samostan. Kad sam dolazio, nisam ništa znao o samostanskom životu. Znam samo da sam želio biti fratar” – priča je to koja se ovih dana mogla čuti među mladim fratrima koji se pripravljaju za polaganje svojih svečanih, doživotnih zavjeta.

Ta želja “biti fratar” mnogima je bila dovoljna za prvi korak kojim su ušli u samostan. Nakon toga slijedila je srednja škola, pa godina novicijata i zatim godine teološkog studija. Mnogi su u međuvremenu napustili taj put, ali su se zato neki novi priključili.

Jednomjesečna priprema

Nakon više od pet godina boravka u samostanu i upoznavanja sa samostanskim životom, za dvadesetitrojicu fratara ove je godine došlo vrijeme za konačnu odluku – onu doživotnu. Potrebno je zrelo i staloženo, samostalno i potpuno slobodno odlučiti se za život po primjeru sv. Franje. Kako bi se na lijep i dostojanstven način pripremili za taj čin, kandidati za svečane zavjete prolaze jednomjesečnu pripremu.

Tu pripremu franjevačke provincije Hrvatske i Bosne i Hercegovine već nekoliko godina organiziraju zajedno, a ove godine organizacija je zapala Hrvatsku provinciju sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

Najveći teret organizacije preuzeo je fra Josip Blažević, magister bogoslova.

Na Cresu

Prvi tjedan priprema je bio usmjeren razmatranju o zavjetima. O zavjetu poslušnosti nam je govorio fra Ante Vučković.

Sljedeća dva dana su bila rezervirana za razmatranje o zavjetu čistoće, o kojem nam je interdisciplinarnim pristupom (medicinski, psihološki i teološki) govorio p. Mijo Nikić. Naglasio je kako je spolnost dar Božji, kako smo stvoreni za ljubav i da se zrelost osobe vidi po njezinoj sposobnosti da ljubi druge.

O zavjetu siromaštva nam je govorio fra Bernardin Filinić. Podsjetio nas je kako zavjetujemo živjeti cijelo evanđelje, što naglašava sv. Franjo na početku svojeg Pravila.

U petak 24. kolovoza posjetili smo samostane u Puli, a popodne smo sudjelovali na svečanoj svetoj misi u Svetvinčetu u povodu 60. obljetnice mučeničke smrti sluge Božjeg don Miroslava Bulešića.

Također smo jedan dan iskoristili za posjet Ćunskom i velečasnom Zlatku Sucu, koji nam je održao nadahnuto i korisno predavanje.

Aktualne teme

Drugi tjedan priprema je bio posvećen aktualnim temama u Crkvi. Tako nam je u subotu, 25. kolovoza, gost bio dr. Kruno Reljanović, liječnik koji je govorio o alternativnom liječenju s medicinsko-etičkog aspekta. Na njegovo predavanje se nadovezao magister fra Josip Blažević s predavanjem na temu “Crkva pred izazovima terapija New Agea”, koje je održao u ponedjeljak 27. kolovoza.

Dan između, nedjelju, iskoristili smo za odlazak na izlet barkom do Plave Grote.

Sljedećih dana smo sudjelovali na trodnevnom programu “Škola nove evangelizacije – Tečaj Filip”. To je model suvremenog i kreativnog naviještanja Evanđelja kroz koji nas je provela zajednica “Radnici milosrdnog Isusa”, predvođena fra Tomislavom Cvetkom. Kroz šest susljednih i organski povezanih kateheza pokazali su nam kako kroz igru, pjesmu i osobno svjedočanstvo naviještati osnovne tajne vjere.

U petak 31. kolovoza nam je gost bio biskup iz Perua Gerard Žardin zajedno s provincijalom fra Željkom Železnjakom, a progovorio nam je o vlastitom iskustvu u misijama. U međuvremenu su nas nakratko posjetili i drugi provincijali: fra Đuro Hontić OFMConv i fra Ivan Paponja TOR.

Prvi dan rujna smo imali susret s g. Stjepanom i gđom Ružicom Lice, koji su nam govorili o svojem iskustvu u Trećem franjevačkom redu.

Duhovne vježbe u Krasnom

U nedjelju 2. rujna posjetili smo grad Krk i krčkog biskupa Valtera Župan. Naišli smo i u samostan trećoredaca u Krku, te u samostan na Košljunu. Navečer smo stigli u Krasno, gdje su nam započele duhovne vježbe s fra Zvjezdanom Linićem.

Kroz svoja izlaganja fra Zvjezdan nam je tumačio duhovno značenje Isusovih susreta s pojedinim osobama u Evanđelju. Poticao nas je da poput Marije, sestre Martine i Lazarove, osluškujemo što nama danas Gospodin govori po svojoj riječi.

Jedan dan smo pošli do Gospića posjetiti biskupa Milu Bogovića, koji nam je uputio nekoliko srdačnih i veselih riječi. Prelijepi velebitski ambijent nam je stvarno omogućio da se opustimo i u miru, kroz molitvu, razmišljamo o svojem pozivu.

Pastoralni tjedan

Naš dio aktivnih priprema nastavili smo kroz posjete otočiću Visovcu, a nakon toga smo produžili u Međugorje, Mostar i Sarajevo, gdje smo se upoznali s pastoralnim aktivnostima naših fratara. Tamo su nas dočekali fra Ljubo Kurtović, magister bogoslova hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM. Susreli smo se još i s biskupom Ratkom Perićem, kardinalom Vinkom Puljićem, te provincijalom fra Mijom Džolanom, od kojih smo dobili mnoge riječi ohrabrenja.

Po završetku ovih priprema svatko će poći natrag svojem samostanu, svojoj provinciji gdje će uskoro u ruke svojeg provincijala položiti svečane zavjete. Ostale su nam mnoge lijepe i vesele uspomene, znak zajedništva i želja koja se spontano rađa iz ovakvih zajedničkih susreta: da ponovno budemo jedan Red manje braće. Još ne znamo kako, ali želja u nama postoji.

fra Tomislav Šanko, studira u Asizu:
Predavanja koja smo ovdje čuli iskreno su mi se svidjela, a tečaj nove evangelizacije me se dojmio. Ovaj susret je za mene kao potvrda, još jedan “da” svega što sam živio do sada. Kao Isus kad je odlučno krenuo prema Jeruzalemu. Mislim da je lijepo živjeti kao fratar i da je to dar od Boga.

fra Matej Ećimović, iz Drenovaca kraj Požege:
Došao sam ovdje obogatiti se. Ne očekujem da će se nešto novo desiti, već doživljavam ovo kao preispitivanje za moj konačni “da” pred zavjete. Doživljavam da mogu s braćom i zajednicom podijeliti svoje probleme i razmišljanja, osjetiti ono što je i sv. Franjo rekao: “Bog mi je dao braću!” Od zavjeta očekujem već ono što živim – do smrti slijediti i pripadati Kristu.

fra Matija Antun Mandić, iz Osijeka:
Dojmio me se vlč. Zlatko Sudac. On je vrlo jednostavan, a prema nama je bio vrlo direktan i osjetljiv za teme današnjice. Već sam bio na sličnim susretima bogoslova raznih provincija i drago mi je da sam ovdje.

fra Šimun Bilokapić, magister:
Ja sam odgajatelj već više od šest godina i smatram ovaj susret dobrim iskustvom. Drugačije je to kad se živi s nekim mjesec dana, pa makar se i posvađali i ne slagali oko nečega. Ovo je iskustvo koje se nosi cijeli život, a mnogi se fratri i nakon 20 godina sjećaju trenutaka sa svojih priprema.

fra Ilija Alandžak, iz Jajca - o zavjetu siromaštva:
Smatram kako siromaštvo znači nenavezanost na stvari. Jer ako imam jednu knjigu i navezan sam na nju, mogu biti bogatiji od onoga tko ih ima mnogo. Svjestan sam da fratri često žive iznad prosjeka, a ja ću nastojati živjeti što jednostavnije.

fra Nikola Rosančić - o zavjetu čistoće:
U zavjetu čistoće vidim dar koji će mi pomoći potpunije živjeti život koji sam odabrao. Poglavito pri tom mislim na odnose prema ljudima. Živeći taj zavjet mogao bih imati iskreniji i čišći odnos prema ljudima i ulaziti u odnose s jasnim ciljem što od tih odnosa želim, a onda u tim odnosima davati sebe.

fra Branko Janjić, iz Bugojna - o zavjetu poslušnosti:
To je najizvrsniji način predanja Bogu, a koji sam prepoznao u redovništvu (franjevaštvu). Za mene to nije odbacivanje vlastite volje i razuma (iako nekada se tako čini), već pouzdanje u Boga, da on ima plan za mene, koji vrši preko mojih poglavara (a za koje vjerujem da su vođeni Duhom Svetim). Iako mi se nekad čini da u nekim odlukama ima vrlo malo ili nikako Duha Svetog, ostaje mi vjera da Bog piše ravno i po krivim crtama.

 


1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s