Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Klasične razglednice
 
U ZORU ĆU BITI POBJEDNIK

Piše: Terezija Bedeković
 
In memoriam - Luciano Pavarotti (1935-2007)

Kada se 1935. godine u listopadu u talijanskom gradiću Modeni rodio mali Luciano Pavarotti, plakao je toliko glasno da je liječnik koji ga je porađao rekao njegovim roditeljima – taj će mali kad odraste sigurno biti sjajan tenor. To se doista obistinilo. Osim što je imao čudesno topao i čisti glas divnoga romantičnog odsjaja, bio je vrlo jednostavan, iskren i zabavan čovjek sa smislom za humor.

Prvi put je zapažen njegov nastup kada je s ocem Fernandom, pjevačem amaterom, pjevao kao devetogodišnji dječak u crkvenom zboru i tada osvojio prvu nagradu na natjecanju crkvenih zborova u britanskom Walesu. Debitirao je 1961. g. ulogom Rodolfa u Puccinijevoj operi “La Boeme” u gradskom teatru Reggio Emilije. Svojim je glasom osvojio svijet a u suradnji s Placidom Domingom i Joseom Carrerasom približio je operu široj publici.

U jednom razgovoru novinar je upitao Luciana je li katolik i drži li do vjere. “Da, ja sam katolik. Držim da čovjek bez vjere ne može živjeti. Međutim, pun sam sumnja i tako bi mi bilo drago da mogu opširno razgovarati s ljudima velike vjere da razjasnim neke nesigurnosti i nejasnoće.” Upitan od istog novinara zašto nitko ne govori o njegovim dobrotvornim koncertima, Pavarotti je odgovorio da je i bolje tako. “Dobra djela treba raditi diskretno, bez velikog pričanja. Bog mi je darovao ovaj glas, držim da je pravedno zahvaljivati mu na tome, čineći dobro”. Pavarotti je otišao na drugu stranu obale rijeke 6. rujna ove godine. Svečana misa zadušnica služena je 8. rujna u modenskoj katedrali. Nadbiskup koji je predvodio misno slavlje u propovijedi je među ostalim rekao: “Modena će biti vjerna uspomeni na čovjeka koji je znao iskoristiti glas koji mu je Bog darovao.” A njegovi najbliži oprostili su se od Luciana ovim riječima: “Ako nas tvoj odlazak sada ožalošćuje, tješi nas utjeha da ćemo slušati tvoj krasan glas u nebu. Neka te Bog uzme u nebo blaženih gdje ćeš uživati u sjaju Božje svjetlosti uz zbor anđela.”

 


© 2006 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s