Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Vaša pošta
 
Pitanja, komentari, prijedlozi, kritike...
 
Vaša pitanja, komentare, prijedloge, šaljite na adresu naše redakcije, a mi ćemo pronaći stručne osobe koje će odgovoriti na vaša pitanja ili vas savjetovati glede tema koje postavljate

 

Štovani!

Evo razmišljam, isključivo kao mlada žena i majka, a glede obitelji. Dijete, godinu dana starosti nose u vrtić. Isti prepun. Poneke grupe broje 30 pa i više djece (dvije tete). Pitamo li se da li je to nužno, jeftino – lakše? Zar će neka teta koja to čini za plaću bolje obaviti od obitelji? Ponegdje su jedan, a možda čak i oba roditelja doma. Rijetko je suprotno. Tu u blizini nalazi se i poneka baka i djed. Ma zamislimo se koliku grešku radimo i to svjesno našoj dječici. Pokušajmo jedni druge uvažavati generacijski, pa onda i pomagati jedni druge. Eto veselja i Božjeg blagoslova. A rezultati su tad za koju godinu (pa i ranije) veliki. Bake će malo osloboditi ambulante, liječnici se posvetiti više pravim bolesnicima, djeca ojačati svoje brakove, a unuci veselo “cvrkutati”. Mi roditelji rano prekidamo bezbrižno djetinjstvo i nepotrebno ih izlažemo raznim stresovima. Dakle, iza vrtića (riješili se djeteta), dolazi obveza škole. Zatim ih upisujemo u razne aktivnosti. Tad smo se mi lišili odgovornosti. Oni – djeca su negdje tamo. Mi ih dajemo na odgoj svugdje i ne želimo imati nadzor ili bilo koju odgovornost. Tamo su tete, učitelji... Naša roditeljska uloga vrlo često zataji. I eto ti zla. Događa se da tisak povećava stranice crne kronike, što složit ćete se – nije dobro. Izdavači sretno trljaju ruke i pune kase. Ne, nije kasno da učinimo korak u svojoj obitelji i spriječimo zlo. Dajmo kao roditelji svoj glas, i ne dozvolimo da obezvrijedimo ono najbitnije. Odgoj polazi isključivo iz moje, tvoje obitelji. Zato zajedničkim snagama pa i šire obitelji (bake – djeda) uključimo se i učinimo pomake nabolje. Neka naša djeca i unuci budu i ostanu naš ponos pa onda i našoj zajednici – DOMOVINI HRVATSKOJ.
I sad: Bože, ljubavi i dobrote, tebi povjeravamo svoju obitelj i sve obitelji domovine i cijeloga svijeta.

Vaša čitateljica iz Bogdanovaca

Draga mlada majko i čitateljice Veritasa!
Mudro je vaše promišljanje o odgoju i našim obiteljima te odnosu mladih prema starijima u kojima svi imamo određena očekivanja i potrebe. Doista, obitelj je najznačajnija jezgra u društvu i ukoliko su tu uređene vrijednosti i odnosi prema Božjim zakonima, možemo očekivati da djeci, roditeljima i starijima bude dobro. Naravno da za sve odnose i rješenje problema moramo puno promišljati, truditi se, znati i željeti. Svatko bi na svom području, u obitelji, na radnom mjestu, trebao i mogao napraviti male promjene. Tako je već sada dobro što ste vi kao mlada majka uočili problem i želite ga podijeliti s drugima te na taj način želite nešto promijeniti. Svijet nisu promijenili samo zakoni, političari i moćnici. Svijet se počinje mijenjati u našoj svijesti, kada mi učinimo mali i drugačiji korak k boljem svijetu i odnosima u njemu. Hvala vam za vaše mišljenje i želimo da ustrajete u namjeri da mijenjate odnose te da unesete u svoju obitelj više ljubavi, tolerancije i dobrote, jer će nam tada biti ljepše i si-gurnije u svijetu koji nas okružuje.

Odgovorila: Mara Čović, pedagog


Poštovani uredniče i ostali!

Želim vam s nekoliko rečenica izreći svoje pohvale, ali i primjedbe. Ja sam povremeni čitatelj Veritasa. Kažem: povremeni, jer nisam uvijek u mogućnosti u svojoj župnoj crkvi pronaći ovaj zanimljivi časopis. Ipak iz ovoga što uspijem nabaviti saznam dosta. Članci su vam zanimljivi, a osobito bih pohvalio intervjue. Ipak mi se čini da ste malo zapostavili one male i neznatne ljude, pa vas želim upitati: možete li i na tom planu nešto učiniti?Želim vam izraziti svoju podršku i pozvati vas da nastavite dalje pisati.

Miroslav G., Vinkovci

Poštovani gospodine Miroslave!

Drago mi je da čitate Veritas i da nalazite puno lijepih riječi pohvale, ali ste dovoljno iskreni da znate izreći i kritike koje idu u smjeru poboljšanja njegova sadržaja. Osobito mi je zadovoljstvo obavijestiti vas da će Veritas od siječnja započeti s nekim novim rubrikama, od kojih je jedna i ta koju vi spominjete. Vjerujemo da ćemo i na taj način zadovoljiti želje i te vrste čitatelja. Što se pak tiče vaše nemogućnosti da redovito nabavite Veritas u svojoj župi, možda je rješenje u tome da se pretplatite, tako će vam ovaj časopis redovito, s prvim danima mjeseca, stizati na vašu adresu.

Urednik

 


© 2006 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s