Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Klasične razglednice
 
TAJNA MOZARTOVE GLAZBE

Piše: Terezija Bedeković
 
Ja sam skladatelj i rođen sam za skladatelja. Skladateljske sposobnosti što mi ih je dragi Bog podario ne mogu i ne smijem zanemariti.” - W. A. Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart (1756.-1791.) austrijski je skladatelj, predstavnik bečke klasike, jedan od najvećih skladatelja svih vremena.

Zahvaljujući ocu Leopoldu, uvaženom učitelju glazbe, koji je vrlo rano otkrio sinovljevu neobičnu nadarenost, te visoko razvijenoj glazbenoj klimi Salzburga, Mozart je već sa tri godine započeo život kao čudo od djeteta.

Do petnaeste godine proputovao je većinu europskih zemalja u kojima je bio predstavljen najvišim vladarima.

Za čestih putovanja marljivo je pisao. Imao je sposobnost čitanja s lista – a vista - da od prve, bez prethodne vježbe, izvede glazbeno djelo, uz to apsolutan sluh i nevjerojatno pamćenje. Stoga je deveteroglasni Allegrijev motet “Miserere”, čije je prepisivanje u Rimu bilo zabranjeno, zapamtio i zapisao u potpunosti.

Izabrao je život slobodnog umjetnika, što je bila iznimno smjela odluka u ondašnjem vremenu, kada su vladali plemstvo i aristokracija, i kada su skladatelji bili dvorski sluge. Zbog te odluke život mu je bio buran od najvećih uspona do potpune bijede i siromaštva.

Danas Mozartovu glazbu sluša cijeli svijet. Nije moglo ni biti drukčije, jer njegova glazba zrači vedrinom i životnim optimizmom. Duboko tajnovita, privlačno jednostavna, ni prebrza ni prespora, najbliže nam predočuje život u nebeskom blaženstvu.

Prebolio je i preživio mnoge bolesti koje su ostavile posljedice na njegovo krhko tijelo. Preminuo je neposredno uoči 36. rođendana. Na dan pokopa u bečkim novinama objavljeno je da su Mozartova djela dokaz njegove veličine. Ona otkrivaju nenadomjestiv gubitak koji je njegovom smrću pogodio uzvišenu glazbenu umjetnost.

 


1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s