Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Događaji
 
SNAGA BOŽJE RIJEČI ZA ŽIVOT

Piše: Tatjana Alavanja
 
PRVA ZVUČNA BIBLIJA ZA SLIJEPE NA HRVATSKOM JEZIKU

Shvativši da se slijepe osobe teško snalaze u knjižnici čitajući Bibliju na brajlici, i sam slijep, Mirko Hrkač je odlučio nešto poduzeti i došao na ideju da realizira zvučnu Bibliju na hrvatskom jeziku. I nakon što je u srpnju ove godine dao zadnji ispit na Katoličko-bogoslovnom fakultetu, kleknuo je ispred kipa Majke triput Divne i zavapio: “Oče, ja ovo želim napraviti, pomozi mi! Povedi me putem i pošalji ljude koji će mi pomoći u tome. Otvori mi srce!”

Potom je kontaktirao s Udrugom za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom – “Zamisli”, čiji je član i porazgovarao sa predsjednicom Svjetlanom Marijon koja ga je usmjerila odakle početi. Ubrzo je trebao pronaći čitače, pa su na početku Bibliju u studiju HKR-a čitali: Rajko Bundalo, Lejdi Oreb, Ivan Džaja, sestra Beata Prkačin, Domagoj Pejić, sestra Slavka Sente, vjeroučitelj Božo Barun, Tanja Popec sa HKR-a i fra Ivan Bradarić, glavni urednik Veritasa. Naknadno su uvršteni poznati duhovni pjevač Luka Balvan, zatim glumac Rene Medvešek, te Marija Žebec, Robert Rukavina i Đuro Matić. A pridružio im se i Zvonimir Ancić, ravnatelj HKR-a.

“Zadovoljan sam kako je sve ispalo, a posebice time što sam okupio Hrvatsku u malom jer ima čitača, predstavnika iz Like, Slavonije, Dalmacije, Zagorja, Zagreba, pa čak i BiH-a. Za Božić očekujemo barem prvih stotinu primjeraka, a već dosad ima 300-tinjak narudžbi. Javilo se 15-tak udruga iz čitave Hrvatske, želeći ovu Bibliju po cijeni od oko 60 kuna darovati slijepim osobama”- rekao nam je tijekom razgovora Mirko Hrkač, koji odiše nevjerojatnom snagom vjere.

U tome mu nesumnjivo pomaže sveta misa i svakodnevno moljenje krunice u šest sati ujutro, odnosno ružarija tijekom dana. Kao i slušanje Božje riječi, koja mu priznaje, nekako više odzvanja u srcu nego dok je čita. Pojasnio nam je kako će unutar zvučne Biblije postojati zasebne skupine za bolje snalaženje, budući da je podijeljena na Stari i Novi zavjet, a one u sebi imaju određene podjele prema sadržaju knjige. Na početku svakog CD-a nalazi se naziv “Jeruzalemska Biblija” sa brojem poglavlja pojedine knjige i slično, što će uvelike slijepim osobama pomoći da nađu dio koji žele čuti. I što je najbitnije - samostalno, bez ičije pomoći.

Svi koji žele podržati ovaj projekt mogu to učiniti svojom donacijom u skladu s osobnim mogućnostima na broj žiro-računa: 2484008 – 1103006621 kod Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb s naznakom: za zvučnu Bibliju.

Zvučna Biblija, napominje, nije namijenjena samo za slušanje kod kuće, nego se može slušati u automobilu npr. putem do posla, u tramvaju, autobusu itd. Na mnogim katoličkim radijskim postajama poželjeli su je emitirati u noćnom programu, čemu se Mirko posebno veseli. Kao što se raduje i predstavljanju projekta u listopadu, koji su mnogi znalci ocijenili kao veliki kulturološki događaj za hrvatski narod.

Mirko se slaže s time i neopisivo raduje, te skromno dodaje da je to velik projekt, ali da je prije svega u pitanju Božje djelo, a on je u ovom slučaju samo otvorio svoje srce za Božji plan.

Prvu zvučnu Bibliju u Hrvatskoj i na hrvatskom jeziku, Mirko Hrkač je posvetio fra Korneliju Zvonimiru Šojatu sa Kaptola i fra Tomislavu Zdenku Tenšeku, koji su, kako kaže, svojim životom svjedočili Boga - Oca ljubavi. Naime, ono što su propovijedali i naučavali, to su jednostavno i - živjeli.

Iako je njihov primjer, kao i mnogih drugih teško slijediti, on se, kaže, trudi živjeti tu Božju riječ u svakodnevnom životu. Posebice otkad je 2000. godine s 29 godina posve izgubio vid od posljedica dijabetesa, a od kojeg boluje od svoje pete godine. Priznaje kako je tada trebao pobijediti sebe što nije bilo nimalo lako, te ostaviti stari život i započeti novi. No, ističe, gotovo sve se promijenilo 2002. godine njegovim hodočašćem u Međugorje.

“Iako sam se jedva kretao i hodao zbog gubitka vida, odlučio sam otići Gospi i moliti je ne da mi vrati vid, nego da mi podari snagu da mogu nositi svoj križ. Sjećam se kao danas, do devete postaje na Križevcu sam se nekako uspio uspeti, a dalje mi je pomagao prijatelj Robert Rukavina. Bolje rečeno, odnio me do samog Križevca” - ispričao nam je s velikim žarom u srcu Mirko Hrkač i ponosno nam pokazao Gospin bedž na majici na predjelu srca od kojeg se rijetko odvaja.

Govori da Marija zauzima posebno mjesto u njegovu životu jer je i član molitvene zajednice Majke Božje Lurdske u Zagrebu. I u ovom projektu Gospa ima značajnu ulogu jer nas sve poziva: “Draga djeco, čitajte Sveto pismo. Čitajte ga svaki dan, stavite ga na vidljivo mjesto da vam uvijek bude pred očima.” Dakle, sa zvučnom Biblijom omogućeno je i slijepim osobama da Sveto pismo imaju nadohvat ruke u svakom trenutku.

“Uostalom, poslanje same Crkve je da naviješta, naučava i tumači riječ Božju. A Crkva smo svi mi, ne samo institucije, biskupi, svećenici, redovnici i redovnice. Pozvani smo činiti ono što nam je Gospodin zapovjedio, ovisno koliko smo otvoreni Duhu Svetomu i koliko nam je dano milosti. U Svetom pismu piše: “Idite po svem svijetu i učite sve narode onome što sam vam zapovjedio”, a to ne možemo ako ne poznamo ono što nam je Gospodin ostavio u svojoj riječi koja je zapisana u Knjizi života, u Starom zavjetu, Knjizi brojeva itd. U 11. poglavlju Knjige brojeva zapisana nam je riječ Božja po Mojsiju: “O, kada bi sav narod bio prorok Božji”, nadahnuto je ispričao Mirko.

Da Marija doista ima važnu ulogu kod njega, pokazuje i to što je diplomski rad vezan uz nju. Naime, njegov rad je nosio naziv: “Mariologija 20. stoljeća hrvatskih mariologa u Bogoslovnoj smotri.”

Više nego skromni Mirko, koji bi želio upisati hagioterapiju, usput nam je rekao da je dobio nagradu za najboljeg studenta na KBF-u, ali da je novac poslao za misije. To je učinio jer, kaže, nastoji živjeti držeći se one:
“Dajte i dat će vam se.”

“Stavite Bibliju na vidljivo mjesto, tamo gdje vam se nalazi televizor. Stavite je umjesto njega, a ako vam je to preteško, onda točno okomito iznad njega. Ljubav koja iz nje zrači, povući će vas da je uzmete i čitate. Uzmite Bibliju, čitajte je ili slušajte, i tako živite. I bit će vam dobro”, poruka je za kraj koju je čitateljima Veritasa uputio optimistični Mirko.

“Ako hoćeš - možeš!”

Mirko nam se požalio kako većina naših sugrađana, ali i osoba općenito često svojim ponašanjem više odmaže slijepim osobama, nego im pomaže. Cijeni to što im mnogi žele olakšati njihovo kretanje po ulici i slično, ali ponekad je bolje pustiti ih da određenu trasu prođu sami jer to mogu.

Slijepe osobe, tvrdi on, puno toga mogu same i ističe da se mogu kretati samostalno tamo gdje znaju, a tek u suprotnom trebaju pomoć. To je nepisano pravilo kojeg bi se trebalo držati.

On se pak ravna prema onome što je rekao Isus: “Ako hoćeš - možeš!”. Prilikom kretanja po ulici slijepima je osnovni vodič rub pločnika ili zgrade, a tamo se baš mnogi ljudi sklone kako bi ih propustili, što je posve krivo. Zato je najjednostavnije i najbolje pitati: “Trebate li pomoć?” npr. za prelazak preko zebre, prilikom ulaska u tramvaj ili autobus i slično. Također, puno im znači ako im bude ponuđeno sjedeće mjesto u javnom prijevozu zbog osobne sigurnosti.

Bonton u svakodnevnoj komunikaciji s osobama s invaliditetom

UZ DOPUŠTENJE HRVATSKOG SAVEZA UDRUGA TJELESNIH INVALIDA (HSUTI)

1. Prepoznate li potrebu za pružanjem pomoći osobi s invaliditetom, pitajte je kako joj najbolje možete pomoći.

2. Prigodom upoznavanja ne izbjegavajte rukovanje s osobom koja ima umjetnu ili amputiranu ruku. Rukujte se lijevom rukom ili dodirom kako to najbolje odgovara osobi s invaliditetom.

3. Obraćajte se neposredno osobi s invaliditetom, a ne roditelju, partneru, pratitelju ili prevoditelju.

4. Razgovarajte normalno, služeći se svakodnevnim izrazima poput: “Vidimo se”, “Pozdravljam, trčim dalje”, “Čujemo se” - bez obzira o kakvom invaliditetu se radi kod osobe s kojom razgovarate. Nemojte se bojati krivih riječi.

5. Ako s osobom u invalidskim kolicima dulje razgovarate, nastojte sjesti kako biste se gledali u oči.

6. Usredotočite se na osobu koja ima neki poremećaj govora. Ako niste razumjeli što je rekla, zamolite je da ponovi. Nemojte glumiti da razumijete.

7. Govorite polako i direktno prema osobi oštećena sluha. Ne vičite, ne govorite joj u uho. Vaši izrazi lica i pokreti usana pomažu joj da vas razumije. Ako, ipak, niste sigurni da vas je razumjela - napišite poruku.

8. Pozdravljajući slijepu ili slabovidnu osobu kažite joj i svoje ime. Ako nudite pomoć u hodanju, ponudite joj da se osloni na vašu ruku.

9. Gluhoslijepe osobe vas mogu razumijeti jedino dodirom. Ako se nađete u situaciji da komunicirate s takvom osobom, uspostavite kontakt ispisivanjem velikih pisanih slova na njenom dlanu.

10. Osobna pitanja o invaliditetu ili njegovim uzrocima nemojte postavljati osobi s invaliditetom ako s njom niste bliski.

11. Budite obazrivi i strpljivi, osobama s invaliditetom može trebati više vremena da nešto učine.

12. Ne hvalite pretjerano osobu s invaliditetom zbog obavljanja normalnih životnih zadaća.

13. Čekajući u redu ustupite svoje mjesto ili se zauzmite da teško pokretna osoba odmah dođe na red.

14. Prigodom vožnje u javnim prijevoznim sredstvima ponudite svoje sjedalo osobama s invaliditetom. Pomozite im pri ulasku i izlasku iz autobusa, tramvaja, aviona...

15. Pomagala (štake, štap, kolica) osobe s invaliditetom dirajte samo ako ste to bili zamoljeni. Ne naslanjajte se na invalidska kolica, ona su dio osobnog prostora osobe koja ih koristi.

16. Nemojte milovati psa vodiča dok “radi”. Pitajte vlasnika za dozvolu.

17. Poštujte vozače s invaliditetom. Kada u prometu susretnete vozilo označeno ovim znakom, povećajte razmak, smanjite brzinu vožnje i povećajte oprez. Uvažite njihovu sporost u obavljanju radnji.

18. Od vas se ne očekuje da pokazujete sažaljenje prema osobama s invaliditetom. Prema njima se ponašajte kao prema jednakima, jer one to i jesu.

Ako želite učiniti više:
Kada možete, pridonesite izjednačavanju mogućnosti za građane koji imaju posebne potrebe. Nadamo se da će ovaj bonton biti dobro polazište.

 


1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s