Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Film
 
OKAJANJE

Piše: Marijana Jakovljević
 
Ne reci lažna svjedočanstva!

“Atonement”; britanska romant. drama; 130 min; redatelj Joe Wright; scenarist Christopher Hampton;
glume Keira Knightley, James McAvoy, Romola Garai, Vanessa Redgrave, Saoirse Ronan i drugi; produkcija Working Title; distribucija Universal Picture/Blitz; 2007.

U osmu Božju zapovijed – “Ne reci lažna svjedočanstva!” – može se sažeti porukaodličnoga britanskoga filma “Okajanje”, ekranizacije popularnoga romana Iana McEwana.

Redatelj Joe Wright već se iskazao kao vrlo vješt u adaptaciji književnoga djela u film stematikom iz prošlih razdoblja, uspijevajući zainteresirati suvremenoga gledatelja prikazujući problematiku na aktualan, opći način. Tako je napravio i najnoviju verziju prema romanu Jane Austin “Ponos i predrasude”, koja je bila nominirana za četiri Oscara. U glavnoj ulozi tada i sada angažirao je mladu britansku glumicu Keiru Knightley, koju pamtimo i po filmovima “Zapravo ljubav”, trilogiji “Pirati s Kariba”, “Ratovi zvijezda: fantomska prijetnja”.

“Okajanje” je otvorilo ovogodišnji Venecijanski filmski festival i smatra se ozbiljnim kandidatom za nagrade Britanske filmske akademije BAFTA i Američke filmske akademije Oscar.

Radnja se zbiva u Engleskoj u 20. stoljeću i obuhvaća razdoblje od pedesetak godina, prikazano kroz tri događaja od kojih svaki ima različiti vizualni identitet. Kamera, boje, scenografija i kostimografija to ponajprije dočaravaju, te promjena ritma, od sporijega k bržem i opet sporijem, duljina kadrova, odlična glazba Daria Marianellija, dobra gluma svih glumaca i, naravno, znalačka redateljska ruka koja sve spaja u skladnu cjelinu.

Početak je na imanju bogate obitelji Tallis 1935. godine, kada se okupljaju s prijateljima kako bi proveli ugodan vikend. Dvije sestre, starija Cecilija i mlađa Briony, u središtu su zbivanja. Naime mlađa, koja želi postati spisateljica i piše svoju prvu dramu, pokretač je onoga što će u obitelji i svim međuljudskim odnosima kobno promijeniti sve i tragično odrediti živote. Ljubomorna na stariju sestru i njezinoga dečka Robbieja, u kojega je i sama zaljubljena, optužuje ga lažno svjedočeći, što ga dovodi u zatvor a kasnije u rat. Pritom je Robbie, iako pametan i dobar mladić, dijete njihove sluškinje kojega njihova obitelj školuje, što ukazuje na razliku u staležima koja se teško prevladava. Glumi ga perspektivan James McAvory, koga znamo iz filmova “Posljednji škotski kralj” i “Kronike iz Narnije: lav, vještica i ormar”.

Drugi dio su prizori iz Drugoga svjetskoga rata u kojima obje sestre sudjeluju kao bolničarke, Robbie i Cecile su zajedno, a Briony počinje shvaćati i okajavati ono što je kao trinaestogodišnja djevojčica učinila. I dalje piše, pa je stari pisaći stroj poput lajt-motiva.

Treći dio je medijski intervju ostarjele Briony kao uspješne književnice, koju stalno proganja osjećaj krivnje. A kako nije uspjela u životu ispraviti ono što je učinila, to pokušava napraviti pisanjem, pa shvaćamo da je drugi dio filma zapravo pomiješana zbilja i fikcija. Briony glume tri glumice dobro je utjelovljujući u tri životna razdoblja: Saoirse Ronan kao djevojčicu, Romola Garai kao djevojku i Venessa Redgrave kao staricu.

Iako u filmu nigdje nije izravno spomenuta duhovna dimenzija u smislu pokajanja i oprosta, osjeća se neizravno, odnosno za njom se vapi. Naime, kad bi i bilo sakramentalnog ispovijedanja grijeha, pokajanja i oprosta, posljedice grijeha ostaju. Bez toga je i teže, kako i film prikazuje, jer opterećena savjest, okajavanje cijeloga života, pisanje romana u kojemu se želi dati sretan kraj onima kojima se život uništio, ne mogu popraviti ono što je lažnim svjedočenjem zauvijek uništeno.

 


1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s