Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Izložba
 
SLAVA BOGU NA VISINI!

Piše: Ivan Bradarić
 
ETNOGRAFSKI MUZEJ, ZAGREB, IZLOŽBA: ČUDESNI SVIJET ANĐELA

U tom kraju bijahu pastiri: pod vedrim su nebom čuvali noćnu stražu kod svojih stada. Anđeo im Gospodnji pristupi i slava ih Gospodnja obasja. Silno se prestrašiše. No anđeo im reče: “Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj - Krist, Gospodin. I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama.” I odjednom se anđelu pridruži silna nebeska vojska hvaleći Boga i govoreći: “Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim!” Čim anđeli otiđoše od njih na nebo, pastiri stanu poticati jedni druge: “Hajdemo dakle do Betlehema.” (Lk 2,8-15)

Božićni blagdani koji su pred nama neizostavno zahvate sva naša osjetila anđeoskim prizorima: bilo prikazima raznih likova anđela iznad štalice, na borovima i u raznim drugim prigodama i oblicima; anđela u pjesmi i stihu; anđela u propovijedi; anđela na crkvenim oltarima, svodovima, svijećnjacima i raznim drugim crkvenim predmetima. S Božićem započne velika “opsada” anđela. Taj čudesni i nevidljivi svijet odjednom postane naše životno okruženje, tako stvarno i opipljivo.

Ali, tko su zapravo anđeli? Što o njima kažu teolozi? Kako ih doživljavaju umjetnici? Što kažu jednostavni vjernici? Na ova pitanja nastojao je odgovoriti viši kustos Etnografskog muzeja s ekipom suradnika u Zagrebu, koji je postavio izložbu “Čudesni svijet anđela”. Upravo na katolički blagdan Anđela čuvara, 2. listopada 2007. godine, u Etnografskom muzeju u Zagrebu otvorena je ova zanimljiva izložba i trajat će do travnja 2008. godine.

Ova je izložba posvećena anđelima, dobrim Božjim stvorovima, koji cijelim svojim bićem slave i časte Boga i stoje mu na službu prema ljudima. Susrećemo anđele u raznim interpretacijama, od onih naivnih, skoro bi se reklo dječjih, preko nesavršenog, katkad početničkoga vjerničkog shvaćanja, pa sve do dobro promišljenih radova koji su u skladu s vjerom u Trojedinoga Boga stvoritelja svih stvorenja.

Predmeti koji su izloženi prikupljeni su iz različitih dijelova Hrvatske, ali i iz fundusa drugih muzeja, zbirki ili kolekcija te imaju funkciju predstavljanja bogatstva i raznovrsnosti prikaza i izvedbe teme – božanskih bića, anđela kroz prostorni i vremenski diskurs.

Izložbeni predmeti datiraju uglavnom iz vremena baroka, pa sve do naših dana. Susrećemo na ovoj izložbi lijepo razvrstane anđele: klanjatelje, lučonoše, lebdeće anđele, anđele svirače te anđele čuvare.

Autor stručne koncepcije je Josip Barlek, viši kustos; suradnik za teološki pristup je fra Bonaventura Duda, OFM, dok je likovni postav uredila Latica Ivanišević.

Tijekom svog trajanja izložba će biti praćena sadržajima tematski posvećenim anđelima, koji će uključivati likovne radionice, izrade dekora i ukrasnih predmeta te razna predavanja.

Zacijelo jedan od ljepših načina da se upotpuni raspoloženje blagdanskih dana može biti i ova izložba, stoga je toplo preporučujemo svima. Kroz izložbu ćete upoznati sve crkvene blagdane anđela, anđeoske zborove, razne pjesme i molitve anđelima. Otkrijte osobine svog anđela čuvara.

Informacije:
Etnografski muzej Zagreb
Trg Mažuranića 14
10000 Zagreb
tel.: 01-4826-220
www.etnografski-muzej.hr

Posjet muzeju:
Utorak, srijeda i četvrtak
od 10.00 do 18.00 sati
Petak, subota i nedjelja
od 10.00 do 13.00 sati

Ulaznice
Što se tiče cijena ulaznica za posjet muzeju, one su više nego pristupačne: 15 kuna za odrasle; 12 kuna za grupe, 10 kuna za đake i studente, a za umirovljenike i hrvatske branitelje ulaz je besplatan. Jednako tako, svi oni koji u muzej navrate četvrtkom, ne moraju plaćati ulaznicu.

Molitva Anđelu čuvaru

Anđele čuvaru mili,
svojom snagom me zakrili.
Prema Božjem obećanju
čuvaj mene noću danju.
Osobito pak me brani
da mi dušu grijeh ne rani.
Pa kad s ovog svijeta pođem,
sretno da u nebo dođem,
Da se ondje s tobom mogu
vječno klanjat dragom Bogu.

 

 


1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s