Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Moje mišljenje
 
NAJLJEPŠI BOŽJI DAR

Piše: Marijan Križić
 
U SRCU KRŠĆANSKE VJERE JE DIJETE, KOJE U SVOJOJ NEMOĆI POBJEĐUJE SVAKU
ZEMALJSKU MOĆ. SILNICI OVOGA SVIJETA BOJE SE SNAGE I LJEPOTE TE NEMOĆI.
STOGA NIJE NEOBJAŠNJIVO ZBOG ČEGA HERODI SVIH VREMENA NASRĆU NA
NEVINU DJEČICU.

Vrijeme Došašća i Božića, koji nas uvijek iznova vraćaju u neko neobjašnjivo ugodno raspoloženje, u dane djetinjstva i sve one lijepe uspomene koje donosi taj, po nekima najljepši kršćanski blagdan. Snijeg, inje, bljuzgavica, magla, kratki i hladni zimski dani, zbog ugođaja koje pružaju ovi predbožićni dani, dobivaju neki posve drugačiji predznak. Vrijeme je to neobičnog, uistinu mističnog iščekivanja, u koje nas uvode okićeni i osvijetljeni borovi, jaslice, Josip i Marija, pastiri i anđeli, koji slave Boga i daruju mir ljudima dobre volje.

Božić je ponajprije obiteljski blagdan, na kojemu se griju naše obitelji, već dobrano ugrožene prodorom potrošačkog mentaliteta i uplivom tzv. “novih vrijednosti”, koje nemilosrdno melju najljepše sastavnice koje obitelj drže na okupu.

Od svih darova kojima nas je obdario Bog, dar Djeteta je uistinu najljepši. Jedinorođeni sin Očev, utjelovio se i rodio od Bezgrješne, kako bi nam kao nemoćno Dijete otvorio vrata svojoj svemoćnoj ljubavi.

U srcu kršćanske vjere je Dijete, koje u svojoj nemoći pobjeđuje svaku zemaljsku moć. Božanska snaga i svemoć očituje se kroz dječju nevinost i nemoć. Silnici ovoga svijeta boje se snage i ljepote te nemoći. Stoga nije neobjašnjivo zbog čega Herodi svih vremena nasrću na nevinu dječicu.

Koliko smo međutim vjerodostojni kršćani, pokazuju nam i zabrinjavajući podatci o broju novorođenih, kojih je svake godine manje za desetak tisuća od broja umrlih. Ako je to pokazatelj naše vjere u život, onda možemo zaključiti da je i naša vjera mlaka i neživotna.

Uoči parlamentarnih izbora uzvitlala se prašina oko toga imaju li pravo biskupi uputiti vjernicima poruku da izađu na izbore te da se pri svojoj odluci vode kršćanskim načelima. Između ostaloga, pozvali su vjernike da odaberu one kandidate i stranke koje “brane i štite ljudski život od začeća do naravne smrti, promiču dostojanstvo braka, i obitelji i pravo roditelja na cjelovit odgoj svoje djece...”, te “one koji podupiru demografsku obnovu zemlje” itd. Zabraniti biskupima da u Crkvi upućuju poruku vjernicima, korak je dalje u nastojanjima da se Crkvat stjera u sakristiju. Ovime ih se, naime, želi istjerati i iz crkve i iz sakristije.

K tome, nevjerojatno je da netko može prigovarati biskupima što potiču vjernike da podupiru život i kulturu života. Oni pak, koji se osjećaju ugroženi ovom porukom, zapravo neizravno (ili možda posve izravno) priznaju da su protiv obitelji i protiv života. Osim toga, poruke biskupa su univerzalno kršćanske i potrebne su u svakom trenutku, a posebice u onom kada vjernici imaju prilike izravno sudjelovati u javnom životu. Stoga poziv biskupa i nije samo prijeizborni, to je trajni poziv kršćanima da ožive svoju vjeru i da “pruže šansu životu”.

Prosinac je mjesec u kojemu se prisjećamo i dana kada nas je napustio prvi hrvatski predsjednik, pedeset dana nakon što se 1. studenog 1999., na blagdan Svih svetih posljednji put pojavio na Oltaru domovine i iskazao poštovanje prema svima koji su svoje živote ugradili u slobodnu i međunarodno priznatu Republiku Hrvatsku.

Danas, osam godina nakon njegove smrti, unatoč različitim osporavanjima, dr. Franjo Tuđman zauzima stožerno mjestu u suvremenoj hrvatskoj povijesti. Svi pokušaji da ga se diskreditira ruše se pored logikom neumitnih povijesnih zakonitost: u temeljima suvremene hrvatske države je njezin prvi predsjednik – dr. Franjo Tuđman. Njegova rodna kuća u Velikom Trgovišću postala je već tradicionalno stjecište na kojemu se oživljavaju uspomene na život i djelo utemeljitelja hrvatske države. Ove godine je Zaklada hrvatskoga državnog zavjeta započela s obnovom Spomen-škole u Velikom Trgovišću.

U mozaiku nastojanja da se trajno obilježi i vrednuje djelo dr. Franje Tuđmana jest i inicijativa dr. Milana Vukovića, suca Ustavnog suda u mirovini, za utemeljenje kulturno-povijesne manifestacije – znanstvenog susreta povjesničara, koja bi nosila naziv “Dani dr. Franje Tuđmana – Hrvati kroz stoljeća” - inicijativa koju je, sre-dinom ove godine prihvatilo i općinsko poglavarstvo Velikog Trgovišća.

Kada se osvrnemo na godinu na izmaku, mislim da možemo kao društvo biti zadovoljni, možda malim, ali vidljivim pomacima i u gospodarskom i u društvenom, pa i u duhovnom pogledu. Svatko od nas procijenit će što se u njegovom životu promijenilo. Svi neizbježno idemo prema svojem ušću, koje je zapravo naš Izvor. Ako smo nešto i propustili, prilika je da to popravimo.

S tom nadom i vjerom želim vam blagoslovljen i sretan Božić i novu 2008. godinu!

 


© 2006 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s