Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Molitva
 
HVALOSPJEV

Piše: Anđelko Sesar
 
Marijo, velika ti djela učini Gospodin!

“Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s Tobom!” Tako Te je pozdravio Božji glasnik, anđeo Gabrijel. I ja Te tako pozdravljam, a sa mnom i milijuni Tvoje djece na zemlji, koji Te radosno prihvaćaju, ljube i slave i bezbroj puta zahvaljuju Bogu što nam Te takvu dao.

Kako bi svijet bio bijedan i siromašan bez Tebe! Kako neutješan naš život, da Te nema uz nas! Mi grešnici bili bismo bez nade da nema Tebe, naše moćne zagovornice kod Boga!

Zdravo, jutarnja zvijezdo, koja si nam rodila svjetlo Krista! Zdravo, pomoćnice kršćana, Ti utjeho žalosnih, Ti majko milosrđa!

Budi nam pozdravljena, Ti čista, Ti sveta, Ti neokaljana, Ti bez grijeha začeta. Kakvu Te prekrasnu Bog stvori, kako Te uzvisi iznad svih žena cijeloga svijeta i svih vremena, izabra Te za majku svoga Sina, na našu radost, za naš spas i otkupljenje!

Budi nam pozdravljena, Ti ponizna službenice Gospodnja, koja si sa svojim “Neka mi bude” pridonijela Božjem planu spasenja, da je “Riječ tijelom postala i nastanila se među nama.” (Iv 1, 14)

Još u Praevanđelju u Svetom pismu Bog, Stvoritelj svih stvari i darovatelj svakog života, najavio Te kao ženu, koja će svojim porodom satrti glavu zmiji, što će u svojoj zloći vrebati na Tebe i Tvoga Sina.

Proroci su Te odavno navijestili kao djevicu koja će začeti i roditi Sina i dati mu ime EMANUEL – koji će biti Bog s nama.

Na Patmosu Ivan ugleda “veliki znak na nebu, ženu obučenu u sunce, mjesec pod njezinim nogama, a na glavi joj vijenac od dvanaest zvijezda”. Nije li Ivan u toj ženi vidio Tebe?

Pozdravljena budi majko Spasitelja, majko Sina Božjega! Nikakav Te dah izvorne krivice nije dotakao, kao što dotaknu i optereti nas, djecu Evinu, te nosimo istočnu krivicu i njome smo opsjednuti i grijehu izvrgnuti cijeloga našega zemaljskoga života.

Tko se od svih sinova i kćeri može usporediti s Tobom? Zar je Bog trebao svoga Sina jedinca položiti u kolijevku grijehom okaljanu? Zato je Tebe Marijo, Bog izuzeo između svih žena na svijetu, u svim narodima, i učinio Te jedinstvenim stvorenjem – predivnim uzorom, svojom izabranicom, koja jedina bijaše dostojna PRESVETOGA Sina Božjega čista i neokaljana začeti, nositi i cijelom svijetu Utjelovljenoga darovati.

Zdravo, majko milosrđa, koja si se svijetu ukazivala kao moćna posrednica milosti. A na jednom mjestu gdje si se ukazala – u Lurdu, na pitanje tko si, Ti si odgovorila: “JA SAM BEZGRJEŠNO ZAČEĆE!”

Ovaj časni naslov nitko Ti na svijetu ne može osporiti. On pripada samo i jedino Tebi! Mnogi su Ti ga uzalud pokušali osporiti. Ali Gospodin Ti je učinio velike stvari i zato si blagoslovljena, Djevice Marijo!

Moli za sve nas, za ovaj svijet i cijelo čovječanstvo, sada i na času smrti naše. Amen.

 


1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s