Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Pedagog u obitelji
 
RADOST SVIJETU

Piše: Mara Čović, pedagog
 
BLAGDANSKO RASPOLOŽENJE U OBITELJI

U prosincu obilježavamo dan svetog Nikole – velikog sveca, kojeg štuju odrasli i djeca. Preko primjera mnogih svetaca, tako i preko svetog Nikole doznajemo prekrasne priče u kojima se govori o dobroti i dobrim djelima, koja je činio u svom životu. Pomagao je mornarima, kada su bili u nevolji, spasio je dječaka koji je pao u more. Pričaju da je ljudima u Smirni, mjestu u kojem je živio, podijelio žito da ne umru od gladi. Sve što o njemu znamo znakovi su čudesne Božje ljubavi prema čovjeku. Sigurna sam da i danas mnogi ljudi čine dobra djela pomažući ljudima i djeci u potrebi, no da li je to dovoljno? Željela bih da zajedno sa svojom djecom obilježite taj dan na način da učinite dobro djelo. Sigurna sam da ćete se dobro osjećati i da ćemo svi skupa biti dijelom misije i obnove, koju nam je ostavio u nasljeđe sveti Nikola.

Kada u svijetu po samo jednom čovjeku ima malo više ljubavi i dobrote, malo više svjetla i istine, njegov život ima smisao.

BOŽIĆ

Božić samo što nije stigao! Najmanji anđeli najavljuju svojim trubljama dolazak najljepšeg dijela godine. To je doba kada se najmanji anđeli na nebu igraju s djecom svijeta dok se pripremaju za Božić. Djeca ih ne mogu vidjeti ni čuti. Vesela glazba i pjesma ispunjavaju nebo dok najmanji anđeli pušu u svoje trublje, prebiru po žicama na svojim harfama i udaraju u bubnjeve. Nebo odjekuje radošću i veseljem! Čak i zvijezde jače sjaju. Djeca, koja u to doba godine pogledaju gore u nebo, vidjet će osobiti sjaj zvijezda što trepere na nebu. Kada se umire i dobro osluhnu, djeca mogu čuti slabašnu glazbu najmanjih anđela. Anđelčići lete kroz oblake, pušući u trublje i zvoneći zvončićima. Kao da je netko gore na nebu otvorio glazbenu kutiju!

Ovo je dio iz priče “Radost svijetu”, koju je napisala Sarah Howard, a koja u nama budi najljepša sjećanja na djetinjstvo u kojemu smo zajedno s obitelji čekali rođenje Isusa. Dva su najveća blagdana u nas kršćana: Rođenje Isusovo - njegov dolazak na zemlju, među ljude – Božić, i Uskrs - kraj njegova zemaljskog puta.

Pred nama je dan kada slavimo Kristovo rođenje u Betlehemu, u štalici, na slamici. Najljepši zimski blagdan, topao i obiteljski. Blagdan o kome, kako se približava, sanjaju, pričaju djeca i odrasli. Dan kada se okupljaju obitelji, počesto rasute diljem svijeta. Kako često slušamo djecu: kada će već jednom doći mali Isus, kada ćemo, u njegovu čast kititi bor i staviti pod njega jaslice i pšenicu? Hoćemo li i ove godine na polnoćku? Kad će Badnja večer uoči Božića, kada su obitelji pred svetom Obitelji?

I u nama odraslima javljaju se uspomene na djetinjstvo, na vrijeme Došašća – kada smo iščekivali dolazak Djeteta, koje je dalo ljudskom životu novu dimenziju. Dok razmišljam, pomalo postajem sentimentalna i tužna. Znam i zašto: moji roditelji su davno umrli i ja sam osnovala svoju obitelj i živim u vremenu opterećenom vrlo jasnom filozofijom, važno je imati što više, živjeti po tuđim receptima, trošiti po preporukama reklama sa svih medija. Gledajući unatrag, u prošlost, nameće nam se misao, treba se još jednom početi pripremati za Božić, zaviriti u svoje srce i početi pripremu za Advent i Božić.

SAVJETI ZA RODITELJE

1. Planirajte zajedničke aktivnosti u vrijeme Došašća. Tako ćete djeci pokazati da vrednujete i uvažavate njihove stavove i mišljenje.
2. Odvojite vrijeme za ugodne aktivnosti kao što su igre, izleti, razgovori. Ispunite druženje humorom i opuštenom atmosferom.
3. Izradite sa svojom djecom božićne ukrase za bor i poklone ispod bora. Tako ćete djeci dati važnost i osjećaj uspjeha.
4. Pohvalite djecu kada nešto dobro urade. Poučite ih da se ne uspijeva uvijek i prvim pokušajem.
5. Odredite vrijeme u danu koje ćete provesti zajedno u aktivnosti.
6. Dogovorite kao obitelj kome i kako ćete pomoći i darivati.
7. Budite dobar primjer. Pokažite inicijativu i sreću što zajedno radite važne stvari.
8. Potičite druženje s drugom djecom i njihovim obiteljima, tako ćete širiti dobre ideje i osjećaje.

Osjećam da smo blizu važnim danima u kojima leži naša snaga i naša vjera, te obiteljske veze kroz pro šlost i sadašnjost zbog čega smo sretni i zajedno.

Želim vam poželjeti sretan Božić dijelom pjesme DOBRODOŠLICA BOŽIĆA, koju je napisala Božica Jelušić:

Upali sjajni žižak,
stavi u prozor lumin.
Jabuka spava u žitu,
grožđice u kolaču.
Iz kuhinje mirišu
cimet, klinčić i kumin.
Voze se k nama snovi
na zlatnom kotaču.

 


1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s