Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Priča
 
KUGLICA NA BOŽIĆNOM DRVCU

Piše: Mira Krajačić - Beutz
 
POSLJEDNJI BOŽIĆ O. IVONA

Zašto ne božićna kuglica? Stoga, što ona nije bila samo to. Ona je bila i kuglica oca Ivona.

Kitili smo božićno drvce. Te godine šarenim nakitom. Licitarska srca, licitarske trešnje, licitarske lutkice, sve ono što se nudilo u licitarskoj prodavaonici u Bakačevoj ulici. Uz njih uglavnom i staklene kuglice.

Dok smo izabirali iz kutija što ćemo sve ovjesiti na borove grančice, otac Ivon sjedio je i šuteći promatrao što radimo. I kad je već kićenje bora bilo pri kraju, kad su već i svjećice i prskalice porazmještene sprijeda, čuli smo molbu - Molim vas objesite jednu kuglicu i “za mene”.

I tako je i bilo. I samo te godine 1982. on je vidio sjaj upaljenih svjećica na toj “svojoj” kuglici. I vjerojatno je samo on znao da taj odsjaj više neće nikada gledati.

Ipak - a to znamo i mi - unatoč šutnji i bilo kakvom nagovještavanju svojega zdravstvenog stanja, on se spremao na konačan odlazak. Slutili smo to po njegovu otežanom disanju i ponekoj upadici da se sprema u bolnicu.

I samozatajno, tek prije odlaska na operaciju srca on je progovorio što ga čeka.

Zašto baš sada, sada, u božićno vrijeme, kada svi nastoje biti uz svoje bližnje, kada se domu vraćaju i oni koji žive daleko od njega, on napušta subraću, rodbinu, zajednicu, prija-telje, obveze i podvrgava se operaciji s neizvjesnim rezultatom?

Za nas neizvjesnim. Za njega ne. On je znao! On je znao da bi i čekanje da se iz Ženeve vrati u Zagreb naš glasoviti kardiolog i kirurg kako bi tu obavio predviđene zahvate pa i njegov, njemu nema spasa. Predlagao mu je toga našeg i ženevskog kardiokirurga i pokojni kardinal Kuharić. Otac Ivon to nije prihvatio.

I kad smo ga posjetili u bolnici i donijeli jabuku božićnicu, želeći mu usputno ojačati nadu u ozdravljenje, njegov odgovor bio je kratak. “Ja ću Novu godinu slaviti gore!”

To je ponovio i liječnicima prije same operacije.

Znao je! Znao je i kad nam je pri oproštaju rekao: “Samo mirno, sve je u Božjim rukama.”

Prošlo je dvadeset pet godina od onih predbožićnih dana kad nas je zamolio da objesimo na božićno drvce i jednu kuglicu “za njega”.

Mnogi od njegovih tadašnjih prijatelja pridružili su mu se u Vječnosti. Neki još živući možda su i zaboravili zašto je otac Ivon otišao u tako ranoj životnoj dobi, razloge zašto je sagorio a još je mogao toliko toga dati pisanom riječi, pronicljivošću, borbenošću, razumijevanjem bližnjih...

Dvadeset pet godina njegova kuglica i dalje odražava svjetlost svjećica zapaljenih na božićnom drvcu. Svejedno, bio bor te godine okićen bijelim ili šarenim, licitarskim nakitom.

Njegova božićna crvena kuglica!

 


1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s