Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Klasične razglednice
 
BACHOVE KANTATE

Piše: Terezija Bedeković
 

Veliki skladatelj Johann Sebastian Bach pisao je sve glazbene oblike baroka osim operu.Kada su mu stariji sinovi odrasli, preselio je u Leipzig, u kojem je proveo 27 godina obavljajući dužnost kantora. Ondje je napisao većinu kraćih duhovnih skladbi za soliste, zbor i orkestar, tzv. kantate.

Odakle je uzimao tekstove?

Poznati tekstopisci Bachovih kantata su Picander, Franck, Ziegler, Lehm i drugi. Bach je bio pobožan i bogobojazan čovjek. Zavirimo li u njegovu Bibliju, zapazit ćemo puno bilježaka i potcrtavanja. Odatle je također uzimao odabrane tekstove, a služio se i stihovima pojedinih kršćanskih himana.

Kako je pisao?

Prvih godina boravka u Leipzigu Bach je uglazbio svaki tjedan jednu novu kantatu. Ponedjeljkom i utorkom je pisao note i zajedno sa svojom brojnom obitelji prepisivao ih. Srijedom je uvježbavao zbor, a četvrtkom i petkom je vježbao s gudačima, puhačima i bassom continuom. Prije nedjeljne izvedbe ponekad bi djelo uspio čuti jedva jedanput, a katkada vremena za pokus uopće nije ni bilo.

U čemu je ljepota Bachovih kantata?

U Bachovim kantatama nalazimo bujnu radost božićnih, uskrsnih i duhovskih blagdana, pokajničko isčekivanje Adventa te različita raspoloženja nedjelja između blagdana. Svaka kantata ima svoju osobitu ljepotu. Jedne su ozbiljne i veličanstvene, druge opet ljupke i nježne. Što ih se bolje upozna, to se o njima manje može govoriti. Pravu glazbu možemo samo naslućivati, znao bi ponekad reći. No, ipak bio je čovjek od svih na svijetu najbliži slutnjama o pravoj glazbi, njezinom izvoru i iskonu.

Njegova glazba slobodno leti unatoč nevjerojatnoj strogosti i disciplini, a matematičkim proporcijama koje njome vladaju ostavlja dojam da iz taloga grijeha ljudski duh može slobodno poletjeti.

 


1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s