Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Yves Ivonides
 
MUDRE IZREKE U DJELIMA O. IVONA

Piše: Mira Krajačić - Beutz
 

Smrt nikada ne iznenađuje mudraca, on je uvijek spreman na odlazak, napisao je već davno jedan francuski pisac. Da je doista tako, dokazao je o. Ivon Ćuk, pisac, novinar, vrstan propovijednik i polemičan sugovornik.

On je otišao. Ostale su njegove riječi u brojnim člancima, prikazima i knjigama. Opažanja, naziranja, polemični tonovi i stavovi kriju se u objavljenim djelima uz zadane teme, da bi se našim razmišljanima nametnuli svom svojom sveobuhvatnošću i istinitošću.

I možda ne bi bilo na odmet da ih istaknemo kako bismo njihovom lucidnošću osvijetlili poput krijesnica na misaonom polju svu ljepotu obrade života neke znane nam svete osobe.

Prilike i okolnosti koje su ih pratile na njihovu putu predočio nam je o. Ivon svojim bogatstvom umijeća pisanja ne samo u mnogobrojnim člancima nego i u romansiranim biografijama vjerskih velikana.

I da ponovimo, barem one najznačajnije: biografija našeg mučenika sv. Nikole Tavilića pod naslovom “Mučenik iz Krešimirova grada”, prikaz života sv. Pavla apostola “Orijaš kršćanstva”, životopis sv. Franje Asiškoga “Vječni zaljubljenik”, mladost kardinala Stepinca “Mladi Stepinac”, herojstvo Maksimilijana Kolbea “Čovjek koji je nadvladao smrt - Maksimilijan Kolbe”, prikaz života svetih otaca prvih kršćanskih stoljeća “Zvijezde koje ne zalaze”, djelo o ukazanjima Majke Božje u Fatimi “Fatima da ili ne?”.

U svim tim, kao i onim djelima koja tu nismo naveli, otac Ivon poštuje činjenice i povijesne podatke. Zaodijeva ih u zanimljivo ruho živim stilom i duhovitim usputnim saznanjima. Budući da te spoznaje zvuče aforistički, mogli bismo od njih načiniti malu zbirku sentenca.

Pa da ih izdvojimo iz tekstova i obnovimo za one kojima možda nisu dostupna djela oca Ivona objavljena između 1970. i 1979. godine, navest ćemo ih djelomično.

One govore o Bogu, Kristu, kršćanstvu, vjeri, svetosti, životu, čovjeku, istini, dobroti, duši, samoći, znanosti, a obiluju i općenitim spoznajama i zapažanjima o životu.

 


1999-2019 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s