Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Antun i Hrvati
 
SVETAC U ISTRI

Piše: Marija Belošević
 
UZ DREVNU PULSKU ARENU SMJEŠTENA JE ŽUPNA CRKVA SV. ANTUNA PADOVANSKOG

U ovom broju Veritasa, predstavljamo jedinu župu posvećenu Svecu svega svijeta u Porečkoj i Pulskoj biskupiji. Riječ je o župi sv. Antuna Padovanskoga u Puli.

Po dolasku na područje današnje župe, franjevci su planirali izgraditi samostan pored crkve Gospe od Milosti u Šijani koju im je ustupila Porečko-pulska biskupija. No, kako je tada Pula s oko 60.000 stanovnika imala samo jednu župu, razmišljalo se o pastoralu u samom gradu. Tako je 1925. godine ustanovljeno dječje sirotište u nekadašnjoj gradskoj bolnici, te su improvizirali kapelu sv. Antuna na mjestu današnje crkve. Kamen temeljac crkve blagoslovljen je na blagdan sv. Franje 4. listopada 1929. godine, crkva je građena po nacrtu arh. Guida Brassija tesanim kamenom radi sklada s Arenom. Novosagrađenu crkvu je 1. studenog 1931. blagoslovio provincijal Mletačke provincije sv. Franje p. Tito Castagna, te je tako dat doprinos 700-godišnjici smrti sv. Antuna. Uoči blagdana sv. Antuna, 9. lipnja 1932. blagoslovljen je i na vrh zvonika (45m) postavljen kameni kip sv. Antuna s Djetetom Isusom u ruci (175 cm). Samostan je završen 1934., a crkva je 1936. dobila mramorni pločnik. Apsida je izgrađena 1939., oltar Bezgrešne Djevice Marije 1941., a 1943. pločnik i ogradica prezbiterija (danas pored kipa sv. Antuna). Nacrt za mramorni pločnik prezbiterija dao je danas blaženi fra Claudio Granzotto. Suzaštitnica crkve je sv. Terezija od Malog Isusa. Sama župa je ustanovljena 4. lipnja 1939. godina, a započela radom 1. svibnja 1940. godine, te dana na upravljanje franjevcima. Nakon pripojenja Istre i Pule matici zemlji, uprava Franjevačkog reda iz Rima crkvu, župu i samostan sv. Antuna u Puli dekretom od 20. prosinca 1948. godine predala je Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri. Klasične orgulje (Franc Jenko – Ljubljana) nabavljene su 1961. godine, te je postavljen triptih o životu sv. Franje (Alfred Peruško, 1967.) i mozaik Krista Spasitelja u apsidi (Josip Botteri, 1981.). Novi samostan je izgrađen 1995. godine, a stari je 2000. godine temeljito preuređen za pastoralni centar. Tom je prilikom popločano dvorište u sredinu kojega je postavljen kip sv. Antuna s djetetom Isusom (Lojzika Ulman). Crkvu je posvetio 9. studenog 2002. godine porečko-pulski biskup Ivan Milovan. Novi vitraji su postavljeni 2004. godine, nakon elektrifikacije zvona, 2006. godine dotjerana je crkvena rasvjeta, ugrađeno je električno grijanje, a crkva je prebojana. Svi spomenuti radovi izvedeni su doprinosima vjernika.

Na području župe, oko jedan kilometar od pulske zaobilaznice u pravcu Labina, nalazi se poznato svetište Gospe od Milosti. Prvi dokumentirani tragovi crkve na ovom mjestu sežu u 8. st. a po tradiciji mnogo su stariji. Na tom je mjestu polovinom 15. st. sagrađena crkva Majke Božje. Vjernici posebno hodočaste na ovo mjesto na Uskrsni ponedjeljak, na Veliku Gospu i na Malu Gospu, kad se održava i procesija oko svetišta.

Pastoralno osoblje čine župnik fra Tomislav Hrstić, župni vikari fra Stanko Škunca i fra Frano Delić, koji ujedno vrši i dužnost gvardijana samostana, te 98-godišnji fra Bernard Barčić. U pastoralu pomažu i sestre milosrdnice.

Danas na području župe živi oko 18.000 stanovnika, od kojih je oko 12.000 rimokatolika. Blagoslov kuća, koji se u župi odvija od 2. nedjelje Došašća, prima 2.300 obitelji. Gledano statistički, smanjuje se broj osoba koje primaju sakramente krštenja, prve pričesti, krizme. Broj umrlih je gotovo isti. No, ističe župnik, veliki je problem što mnogo njih umire bez sakramenata.

Nedjeljom se održava šest misa, a okupi se do 1800 vjernika. Uz redovne pobožnosti, svakog tjedna petkom se održava klanjanje za duhovna zvanja, a u povodu blagdana sv. Antuna održava pobožnost 13. utoraka.

Godina župne kateheze

Porečka i Pulska biskupija je za svog hodočašća na Trsat za Malu Gospu proglasila godinu “župne kateheze”. Ovim se naglašava važnost tog oblika pastoralnog djelovanja, kojim se djeci i mladima želi na poseban način pružiti prigoda da nauče živjeti i cijeniti pojam župnog zajedništva, da u župnim slavljima dođu do iskustva osobnog susreta sa živim Kristom, koji je Put, Istina i Život, te tako jednog dana temeljem tog iskustva postanu uzorni aktivni članovi župe koja je dom i škola zajedništva.

Župnik Tomislav Hrstić ističe kako se u župi pozornost daje ovom obliku katehizacije i to od najmlađe dobi. Svake subote organizira se igraonica odgoja u vjeri za djecu predškolske dobi. Igrom u svim područjima stvaralaštva, kao osnovnom metodom učenja djeteta, prati se liturgijska godina. Tijekom tjedna župni vjeronauk redovito polazi i 400-tinjak učenika dviju osnovnih škola s područja župe. K tome se djeca potiču na redovite sakramente, pa se tako svake subote organiziraju dječje ispovijedi, a posebno na početku školske godine, te o Božiću i Uskrsu. Djeca se također pripremaju za nedjeljna misna slavlja na susretu malih čitača, te ministrantskim susretima. Među ministrantima je desetak ovogodišnjih krizmanika, s ponosom ističe župnik.

Pouka se organizira i za odrasle katekumene, a svakoga drugog mjeseca održavaju se i redoviti zaručnički tečajevi.

Neokatekumenski put je prisutan u župi od 1979. godine. Danas postoje tri skupine, koje se sastaju na Službu riječi, biblijskoj nedjelji, te misi.

Rasadište duhovne glazbe

U župi djeluje dječji zbor, zbor mladih, župni zbor, te vokalno-instrumentalni sastav “Shalom”, osnovan 1989. godine. Mnogi nekadašnji članovi skupine danas su zapaženi glazbenici. “Shalom” je nastupao na festivalu duhovnih šansona (Rijeka, Zagreb), snimio je i audio-kasetu u studiju Radija Pule. U Zagrebu su 1993. sudjelovali na smotri duhovnih sastava, a 1995. na susretu mladih u Areni u Puli, gdje su nastupili i tijekom Euharistijskog kongresa 2000. godine. Sudjelovali su i na susretu mladih Hrvatske u Rijeci na Trsatu (2000.), a iste su godine, kao i 2002., gostovali u Vodnjanu na dječjem duhovnom festivalu “Iskrice”. Na Uskrs-festu sudjelovali su tri puta (1999., 2001., 2003.).

Duh sv. Franje

Desetak učenika 7. i 8. r. okupljaju se i produbljuju duh sv. Franje u okviru Framice. Franjevačka mladež je osnovana 1994. godinu. Kroz proteklo vrijeme kroz Framu je prošlo stotinjak mladih. Frama je aktivna na više područja: na glazbenom (animira večernju misu, održala je nekoliko koncerata), na humanitarnom (obilazi staračke domove zajedno sa FSR-om i Udrugom sv. Vinka te se uključuje u njihov rad), a sudjeluje i u drugim aktivnostima župe. U Franjevačkom svjetovnom redu aktivno je 40 osoba, koje se osim u molitvenom životu župe ističu u humanitarnom radu.

Humanitarni rad

Zapaženu djelatnost na humanitarnom području provodi Udruga Sv. Vinka Paulskog, koja u župi djeluje od 24. ožujka 1999. godine. Članovi Udruge skrbe se o tridesetak obitelji (obitelji s više djece, bolesnici, invalidne osobe, samci, stari, bolesni i nemoćni, materijalno ugroženi) koje redovito obilaze. Osim materijalno, pomažu i duhovno darujući obiteljima svoje vrijeme, pažnju i milosrdnu ljubav, prijateljstvo, poštovanje, podršku i oslonac kada im je to potrebno. Osim obiteljskih posjeta, članovi redovito pohađaju štićenike domova za odrasle osobe “Vile Marije” i nekadašnje “Vile Idole”.

Župa se redovito uključuje u biskupijska hodočašća. Tako župnik posebno ističe tradicionalno hodočašće na Trsat za Malu Gospu. Tijekom prošle godine župa je samostalno organizirala desetak hodočašća (Marija Bistrica, Padova, Lurd, Montserat). Također ovdje valja istaknuti i hodočašće članova Franjevačkoga svjetovnog reda u Magdeburgu, u povodu 800. godišnjice rođenja sv. Elizabete. Zapažen je i nastup sportske grupe u okviru Katoličke malonogometne lige “Sv. Eufemije”.

Osim već navedenih aktivnosti, u kojima su aktivni vjernici laici, župnik pohvaljuje rad župnoga ekonomskog i pastoralnog vijeća, a posebno ističe dvoje dobrovoljaca koji prepisuju matice, te je uvjeren da će kroz 4-5 godina kompletna župna dokumentacija biti u elektronskom obliku.

Župnik je zadovoljan kako vjernici prate vjerski tisak. S ponosom ističe kako stotinjak primjeraka MAK-a stiže svakog mjeseca. U svrhu internog informiranja, župa izdaje župni listić (4 broja godišnje), a redovne informacije objavljuju se putem weba, na stranici: www.svetiantun.com

 


1999-2019 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s