Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Hrvatski areopag
 
ADONAI

Piše: Josip Blažević (hrvatski-areopag@ofmconv.hr)
 
CENTAR ZA DUHOVNI RAD
 

Udruge za poboljšanje kvalitete života

Umnažanje udruga za poboljšanje kvalitete života, ako ostavimo po strani moguće zakulisne interese, bilo bi pokazatelj da hrvatski narod nije zadovoljan postojećom kvalitetom života, pri čemu se prvenstveno ne podrazumijeva samo materijalni standard. Spomenute udruge se predstavljaju kao promicatelji određenih duhovnih i moralnih vrijednosti koje su, kao po diktatu nevidljive ruke, uglavnom jedinstvene u promicanju istočnjačke paradigme i drevnih gnostičkih zabluda.

Udruga za poboljšanje kvalitete života ADONAI

Biblijsko hebrejsko ime za Boga “Adonaj” (“Gospodin”), koje je s vremenom zamijenilo ime Božje Jahve (jer se Jahve nije smjelo izgovarati), postalo je vlastitim imenom Udruge za poboljšanje života, što su je 2001. godine na području Republike Hrvatske osnovali reiki majstori učitelji i terapeuti Ivana i Bobo-Slobodan Kolić. Iza biblijskog pojma za ime Božje stoji udruga koja promiče newageovsku paradigmu.

Ciljevi i djelatnosti udruge ADONAI

Udruga Adonai, sa sjedištem u Zagrebu, Trnsko 27/XII, nevladina je, neprofitna organizacija koja, s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja opće i duhovne kvalitete života, među svoje djelatnosti svrstava:
- promicanje i razvitak unapređenja kvalitete života;
- ekološku zaštitu okoliša;
- promicanje i razvoj kulturno-odgojno-obrazovnih programa;
- promicanje i edukaciju spiritualnih tehnika;
- usavršavanje i unapređivanje duhovnih, mentalnih, emotivnih tehnika kreativnog izraža-vanja te osobne samospoznaje;
- poticanje suradnje alternativne i konvencionalne medicine.

Indija – Eldorado duhovnih nomada Zapada

Osnivači udruge Adonai, Ivana i Bobo-Slobodan Kolić, kako stoji na njihovoj službenoj web stranici (www.adonai.hr/onama.html), još od adolescentske dobi skloni okultizmu, potraga za dubljom spoznajom sebe, duhovnim ostvarenjem i razvojem urođenih sposobnosti, odvela ih je u Indiju gdje su, prema vlastitom svjedočanstvu, u Sai Babi prepoznali smisao svoga života i otkrili svoje životno poslanje. Ovladali su mnogim newageovskim tehnikama iscjeljivanja, koje se zasnivaju na istočnjačkoj antropologiji, prema kojoj je čovjek biće sastavljeno od psihološke, energetske, duhovne i emotivne razine, međusobno povezanih energetskim sjecištima poznatim pod imenom čakri. Iscjeljujući rad bračnog para Kolić usmjeren je na otklanjanje uzroka poremećaja i poticanje samoostvarenja i osvješćivanja odnosa s “Božanskom iscjeljujućom energijom” (Reiki). Izvanosjetilnim zapažanjem (prekognicijom) budućih događaja (dakle, vidovnjaštvom), služe se pri davanju savjeta u “energetskom balansiranju i uređenju životnog prostora”.

Usluge radinosti Adonai

U svrhu “poboljšanja kvalitete života” udruga “Adonai” promiče metode koje ćemo predstaviti na temelju informacija dostupnih na službenim web stranicama spomenute udruge:
• Ezoterika. Predstavlja evolutivni put čovjeka i prirode s energetskog stajališta ili “umjetnost rada s energijama koje proistječu iz najviših duhovnih izvora”. Bog je, prema ezoterijskom shvaćanju, “cjelokupnost svih zakona i svih energija kojima vladaju ti zakoni” i “veliko kozmičko biće koje kao duša prožima naš planet”. Kao najpoznatiji ezoterični ritual istaknut je obred pentagrama.
• Feng shui ili Energetsko balansiranje i uređenje životnog prostora. Ponuđeni su kao sredstvo za otklanjanje zdravstvenih, emotivnih i financijskih poteškoća.
• Meditacija. Riječ je, naravno, o istočnjačkoj meditaciji ili jogi, koja za cilj postavlja kroćenje uma i njegovih mentalnih procesa, sa svrhom otkrivanja svoje istinske prirode i sjedinjenja s Bogom. Pretpostavlja meditaciju na disanje i zvuk, rad s mantrama i mandalama, osnove raja joge, itd.
• Numerologija. “Numerologija je tehnika koja nam pomaže da promjenom brojeva, koji su rezultat okolnosti pod kojima živimo, riješimo krizne i kritične situacije u našem životu”. Predstavlja drevnu tehniku gatanja na temelju brojeva, teško rastavljivu od kabale.
• Obred pentagrama (tretmani i tečajevi). Preko Perzije i Asirije pentagram je usavršio kralj Salomon te je postao sastavni dio magijskog učenja kabale, stoji na službenim web stranicama udruge Adonai, a kroz povijest su ga usvojili templari, masoni, itd. Predstavlja magijski ritual koji pokazuje i uči smisao i bit života. Znanje o pentagramu dostupno je iniciranima. Inicijacija je ponuđena osobama po naravi sklonim okultizmu i ezoteriji, a sastoji se od elemenata kabale, rada s elementima (voda, vatra, zemlja, zrak i akaša) i velikog rituala pentagrama, a ovaj potonji sadrži zazivanja određenih entiteta (invokacije), rad s “arkanđelima” i primjenu četiriju elemenata. Pravilnom primjenom pentagrama, osoba koja ga izvodi oslobađa se magijskih rituala, pročišćuje sebe i prostor u kojem ga izvodi.
• PEAT – psiho energetska aura tehnologija. Newageovska metoda otklanjanja nepovoljnih fizičkih, mentalnih i emotivnih stanja (alergija, fobija, strahova, briga…). Tvorac PEAT-a je srpski psiholog i okultist Živorad M. Slavinski, koji je spomenutu metodu razvio kao konglomerat akupresurnih točaka, tehnika disanja i psihoterapije. Polazište mu je da je problem nastao na energetskoj razini ljudskog polja, i kad odande bude uklonjen, da će se automatski iscijeliti i ostale razine.
• Reiki (tretmani i tečajevi). Rei – ki (kozmička ili vitalna energija) počiva na antropologiji zasnovanoj na čakrama, inicijacijama, radu s mantrama, itd. Osobe inicirane u reiki navodno sporije stare, manje obolijevaju, lakše ostvaruju ciljeve, itd.
• Tarot karte. “Tarot je cijenjena okultna disciplina koja pomaže da sagledate sebe u vremenu i prostoru te da bolje upoznate uzroke svojih problema prije nego se posljedice materijaliziraju. Na vrijeme otkriveni uzroci daju mogućost pravovremenog djelovanja na posljedice, vašu sudbinu!”
• Vibroterapija. Počiva na gledištu da svaka tvar, živa ili neživa, ima svoju vibraciju. Polazište joj je također istočnjačka antropologija na bazi čakri, od kojih bi svaka bila povezana s određenim organom u tijelu. “Ako čakre rotiraju pravom brzinom, i količina energije koja ulazi u čakru je jednaka količini energije koja izlazi iz čakre, možemo reći da je energetski, a time i fizički, sustav čovjeka u ravnoteži.” Adonai udruga ističe da vibroterapija služi za otklanjanje akutnih i kroničnih oboljenja homeopatskim metodama iscjeljivanja.

Kritički osvrt

Na osnovi različitih okultno-ezoterijskih iscjeliteljskih metoda (netom predstavljenih) kojima se služi udruga Adonai, razvidno je da se u njihovoj filozofiji i svjetonazoru ne nalazi ništa kršćansko – osim biblijskog imena za Jahvu - Adonai.

 


1999-2019 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s