Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Naš osvrt
 
POTREBNI BLAGOSLOVA

Piše: Ivan Bradarić
 
NAUČI NAS DANE NAŠE BROJITI DA STEKNEMO MUDRO SRCE. (PS 90, 12)

Ponajprije svim čitateljima Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga želim uspješan početak brojenja dana u novoj godini. Upravo o tome govori pisac devedesetog psalma moleći za mudro srce. Započela je nova godina, a s njome, budući da smo okrenuti naprijed, puno toga novoga. Vjerujem doista da će za sve nas ovo biti godina novih dobrih odluka i nakana.

Nakon što smo izbrojili neradne dane, mnogo potrošenih novaca, darove koje smo primili i drugima dali, ostajemo sami na početku novoga vremena s novim željama, odlukama i molitvom: da steknemo mudro srce! Mudro za što? Da sljedeće godine s manje euforije "dočekujemo" novu godinu? Ili možda, da razboritije trošimo novce?

Očito je da imamo potrebu moliti za više mudrosti za sebe i za one koji s nama dijele ovaj svijet. No, jesu li nas prethodne godine nečemu naučile? Jesu li nas promijenile? Kako danas razmišljamo o vremenu?

Mudro srce nije naša inteligencija i pamet kojom se često nadimamo. To je prije svega bogatstvo unutarnjeg života, mir i radost, ljepota odnosa prema Bogu i bližnjemu. Da bi naš unutarnji život bio mudar, potrebna nam je milost Božja, pa je potrebno za to moliti. Upravo to i molimo na početku ove i svake nove godine: Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva! Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv neka ti bude! Katolici tako godinu završavaju misom zahvalnicom, a započinju misom kojom zazivaju blagoslov. Gospodin nas obilno daruje i blagoslivlja novim vremenom. Dan za danom, godina za godinom, i izbrojili smo ih već 2007 od utjelovljenja našega Spasitelja.

Molimo i zazivamo blagoslov na ljude i vrijeme. Priznajemo svoju nesavršenost i ograničenost u upravljanju događajima. Stavljamo se tako u red mnogobrojnih velikih i malih ljudi iz Biblije koji mole blagoslov. Tek što smo otvorili prvu stranicu Svetoga pisma, nailazimo na Božji blagoslov prvih ljudi. Blagoslovio je Bog ne samo ljude, nego i sedmi dan - dan odmora. Blagoslovio je zatim savez s Noom, Abrahamom, Izakom i brojnim drugim patrijarsima, prorocima i slugama. Blagoslovio je puninom milosti Onu koja je rodila našega Spasitelja, Mariju. Svi smo mi dionici toga Božjeg blagoslova.

Osobito ovih blagdanskih dana je sve nekako puno blagoslova: dok se sakramentalno obnavljamo, dok smo intenzivniji u molitvi i razmatranju, dok pozdravljamo jedni druge i izričemo čestitke, dok darujemo jedni druge, i možda na najprisutniji način ovih dana: po blagoslovima naših obitelji. Svećenici i službenici Crkve obilaze ovih dana ulicama naših hrvatskih gradova i mjesta, kucaju na vrata domova, ulaze u njih, zajedno s vama čitaju Sveto pismo, izriču molitve i blagoslivlju.

Ako ćemo po onoj da nova godina donosi i novi život – nove navike, možemo reći da je Veritas započeo godinu upravo na taj način, s novostima. Donosimo vam nekoliko novih rubrika i imena novih suradnika, koji će sigurno donijeti novo zanimanje kod vas koji nas pratite. Na temu socijalne problematike, tako važne u današnje vrijeme i u društvu u kojemu živimo, a koja nije bila nepoznata ni sv. Antunu, piše Tatjana Alavanja. U godini velikog jubileja Lurda gospodin Božo Barun istražuje teme koje nas sve zanimaju. Siguran sam da će unijeti golemo zanimanje kod vas koji nas pratite. Također, novost je i rubrika o suživotu religija koju će uređivati priznati stručnjaci. Ove ćemo godine upoznavati Židovstvo, a o njemu će pisati gospođa mr. sc. Julija Koš, voditeljica knjižnice Židovske općine u Zagrebu. Novi je i suradnik Matija Antun Mandić, koji će uređivati rubriku "Sedmerac". Uvjeren sam da ćemo raznovrsnošću priloga i bogatstvom sadržaja uspjeti ispuniti vaša očekivanja.

Moram spomenuti da je novost nastala i u našem web-izdanju, jer je Internet portal: www.veritas.hr dobio važan dodatak: svakodnevno nove vijesti iz života Crkve.

Naravno, da nije vas, poštovani čitatelji, ne bi bilo ni Veritasa. Stoga vas molim da budete slobodni pisati nam, predlagati i kritizirati. Osobito molim one koji imaju dara fotografiranja da nam pošalju svoja odabrana djela koja možemo objaviti.

Neka vas, na početku ovoga novog vremena obilato blagoslovi Gospodin da steknete mudro srce.

 


1999-2019 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s