Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Uskrsni običaji
 
PISANICE

Priredili: Ivan Poleto i Ivan Bradarić
 
UMJETNOST SAMOUKIH MAJSTORA

Među ukrasima jarkih boja koji uskrsnih dana krase naše domove, zacijelo je najpopularniji i najdraži onaj koji se izrađuje na jajetu. Zašto, kada i kako je jaje ušlo u simbologiju Uskrsa? Koji su još ukrasi Uskrsa? Kako se sve to izrađuje i aranžira?

Pisanice

Riječ pisanica dolazi od staro-hrvatske riječi pisati, što znači slikati, crtati. Pisanice su dakle oslikana jaja. Bojenje i ukrašavanje jaja veoma je stara tradicija u mnogih europskih naroda. Jaja se boje, mažu voskom, ukrašavaju, izrađuju razni ornamenti. Tako, prema predjelu Lijepe naše i tehnici ili vrsti boje jaja se maste, koloraju, pituraju, varzile, broću ili lugaju. Iako je ukrašavanje jaja pretkršćanski običaj, to je danas postalo jedan od simbola Uskrsa.

Kako je blagdan Uskrsa, ili blagdan života, uvijek s proljeća, kada se priroda budi i cvjeta, jasno je da i jaje ulazi lako u skupinu simbola koji lako tumače ovaj smisao. Život koji jaja skrivaju u sebi jasno upozorava na proljetno buđenje prirode. Tako su jaja postala znak uskrsnuća, upravo po toj svojoj usmjerenosti novom i probuđenom životu. Brojni su običaji vezani uz pisanice: darivanje, tucanje obojenim i neobojenim jajima i gađanje jaja novcem. Pisanice kao dar, često nose i poruke. Na sljedećim stranicama upoznajte neke stare i neke nove tehnike pisanja jaja.

Kaligrafsko crtanje

Gospođa Helena Katušić iz Zagreba predstavlja svoj način ukrašavanja jaja. Nije izvorno njezin zbog tehnike kaligrafskog pisanja, odnosno crtanja, koje ona primjenjuje na kori jajeta. Sama je proučavala knjige o kaligrafiji, gledala kako drugi rade, zanimala se i naučila. Iako su joj 72 godine, kada joj i ruka pomalo podrhtava, veli da je i za to naučila tehniku, kako umiriti ruku dok crta. Gospođa Helena za ukrašavanje se koristi nojevim jajima, koja obvezatno moraju biti ispuhana, dezinficirana i suha. Dekor lak-bojom, crvenom, plavom ili zelenom, premaže cijelo jaje i kad se osuši, rade se šare. Izrađuju se razni ukrasi: stilizirani narodni vez, licitarsko srce i razne gravure. Ovako ukrašeno uskrsno jaje na tržištu može postići cijenu i do 500 kuna.

Tehnika izrade pisanica po baki Ani

U mnogim našim hrvatskim mjestima sačuvani su razni običaji koji nas uvode ili daju poseban naglasak najvećem kršćanskom blagdanu. Jedan od tih je ukrašavanje jaja koja se u hrvatskoj nazivaju pisanice. Može se s pravom reći da je svako mjesto sačuvalo neke osobitosti i detalje vezane uz ukrašavanje pisanica.

Nažalost, malo je onih mlađih koji od starijih žele naslijediti sve bogatstvo naših običaja pa tako postoji opasnost da se ovi naši hrvatski običaji zaborave.

U Podravini postoje dva autentična načina ukrašavanja uskršnjih pisanica. Jedan se njeguje u Molvama, gdje su posebno zanimljiva uskrsna jaja, koja izrađuje baka Ana Bogat, narodna pjesnikinja i svojevrsna čuvarica tamošnje etnografske tradicije.

Uskršnja molvarska jaja u pravilu ostaju neispuhana, napravljena su u dvjema bojama, crnoj i crvenoj, na koje se crtaju cvjetni motivi. Važan je središnji cvjetni motiv, ponekad i na vrhu jajeta, a oko njega je nekoliko manjih cvjetnih ili žitnih motiva i slike leptira. Druga je molvarska posebnost što se na te pisanice često pišu aforizmi i stihovi, a uobičajene su poruke "Sretan Uskrs", te naziv mjesta i godina izrade.

Baka Ana i sama je pjesnikinja, koja je izdala nekoliko zbirki pjesama, ali posebno su dojmljivi njezini stihovi koji ukrašavaju pisanice, a i sama kaže da ih je na stotine ispisala, od onih uskrsnih čestitki, ljubavnih pa sve do političkih poruka. Navedimo samo neke, njezine izabrane: "Ako imaš jednu tajnu, ne daj je iz srca svog, jer na ovom cijelom svijetu vjeran ti je samo Bog! Samo ćeš Božjom ti pomoći svojemu cilju uvijek doći!" Na jednu posebnu pisanicu ispisala je gotovo cijelu strofu svoje pjesme koju je recitirala još kao učenica osnovne škole: "Vjera u Boga i sloga sveta, sela i grada naroda mog, neka nam cvjeta tisuću ljeta, pa će nam pomoći dobri Bog!"

Zamolili smo baku Anu da nam objasni kako se pišu pisanice, da i mi naučimo. Najprije se voskom i pisaljkom nacrtaju konture figura. Onda se jaje umoči u crvenu boju. Zatim se ono crvenilo koje treba ostati prekrije voskom, a jaje se stavi u crnu boju, kako bi se dobila podloga. Ako se stavlja i ona treća boja, isti je postupak njezina prekrivanja voskom. Na kraju se vosak zagrijava i krpicom skida, dok se jaje premazuje uljem da bi postalo sjajno.

Da bi oslikane i ispisane pisanice bile što ljepše izložene u košarici, potreban je odgovarajući ručni rad koji se koristi i za ukrašavanje uskršnje košarice u kojoj se nosi jelo na blagoslov. Baka Ana rijetka je u svome selu koja zna plesti i našivavati ručne radove. Kako sama veli, njezina baka ju je sve to naučila, i pisati pisanice i raditi ručne radove. Podravski ručni radovi nisu bogato ukrašeni kao u Slavoniji jer su u Podravini ljudi bili siromašniji i dugo su radili u polju, ali su ručni radovi bake Ane jedinstveni. S osmijehom na licu veli da je većinu radova podijelila, a nekolicina je ostala njoj, jer "blaženije je davati nego li primati".

Baka Ana svoje ispisane pisanice i ručne radove često izlaže i na prigodnim uskrsnim izložbama po Hrvatskoj, a zanimljivo je da ona svoj talent ne drži samo za sebe već ga dijeli dalje na mlađe naraštaje u prigodnim uskrsnim radionicama.

Slobodna tehnika gospođe Car

Gospođa Dragica Car, članica Udruge Vojske Bezgrešne iz Zagreba, svoje talente izrade i ukrašavanja pisanica je otkrila sasvim slučajno. Jednom je prigodom vidjela radove jedne svoje kolegice što ju je jako zainteresiralo. Da bi sama pridonijela uređenju i obnovi svoje župne crkve, smislila je način kako pomoći. Svoje slobodne umirovljeničke dane je iskoristila stvarajući pisanice. Kako to čini, pitali smo?

Jaje mora biti ispuhnuto i suho. Papir se namoči u ljepilo i pažljivo ovije oko ljuske jajeta. Osuši se, a nakon toga oboji željenim bojama. Boje moraju biti takve da se mogu kombinirati i miješati te moraju biti vodootporne. Od glinamola se izrađuju oblici i ukrasi koji se pričvršćuju na koru jajeta. Sve se oblikuje, ukrašava i boji prema želji. Za izradu jedne ovakve pisanice potrebno je i do tri sata vremena. Gospođa Dragica je za svoju crkvu izradila 144 ovakve pisanice. Kaže: "Biblijski, dvanaest puta dvanaest". Mnoge je i drugima darovala.

 


1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s