Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Antun i Hrvati
 
TUČEPI

Piše: Ivan Bradarić
 
MODRO MORE, MASLINICI I SV. ANTE

Tučepi

Zašto je Dalmacija toliko opjevana i ishvaljena u bezbrojnim pjesmama, čovjek shvati tek kada prođe njenom obalom. Ni burno, vjetrovito i prohladno vrijeme mjeseca veljače, kakvo je bilo za našeg posjeta, nije umanjilo taj doživljaj.

Gospodin Vladimir Bušelić, načelnik općine, iznosi podatak kako su prošle godine imali preko pola milijuna (točnije 560.000) prijavljenih noćenja turista. To znači da su svaki dan u godini imali 1534 noćenja. No, znamo da turisti – nažalost – ne dolaze tijekom cijele godine, nego je sve ovo ostvareno u ljetnim mjesecima, kada je najveća navala. Za ovako malo mjesto to zaslužuje svaku pohvalu. Malo mjesto koje ima srce. Ne samo srce koje rado prima, nego sredce, sredinu, jer kažu, u Tučepima se susreću južna i sjeverna Dalmacija. Iznad mjesta uzdiže se snažni bedem planine Biokovo, a kroz samo mjesto prolazi magistrala.

Župa Tučepi

U Tučepima je župa posvećena sv. Antunu Padovanskome. Važan datum za povijesni razvoj i razmještaj mjesta i župe imao je golemi potres 1962. godine. Nakon toga, a osobito izgradnjom Jadranske magistrale, većina stanovništva je živjela oko lijepe župne crkve sv. Antuna Padovanskoga, pod planinom u zaseocima Podpeć, Čovići, Srida sela, Šimići i Podstup. Nakon potresa uz more je nastalo novo naselje, Kraj. Selo se inače prvi put spominje 1434. godine u "Kreševskoj povelji". Od dolaska franjevaca u Makarsku 1502. godine do danas župa je povjerena na upravljanje franjevcima. Župa pripada Makarskom dekanatu Splitsko-Makarske nadbiskupije. Broji oko 480 obitelji, odnosno oko 1760 stanovnika. Primjećuje se blagi porast krštenja u župi. Prošle godine je bilo 12 sprovoda, a 22 krštenja djece.

Župna crkva sv. Antuna Padovanskoga

Izgrađena je u Sridi sela od 1898. do 1901. godine od klesanog kamena u neoromanici. Izgrađena je na uzdignutom dvorištu a do nje se dolazi visokim stepeništem. Uz prezbiterij crkva ima dvije pokrajne kapele, tako da je tlocrt u obliku rimskog križa. Uz crkvu je bio zvonik, obnovljen nakon potresa 1962. godine. Iako su stanovnici preselili na Kraj, uz more, ta je crkva i danas župna crkva. U dnu lađe, kod ulaza, postavljeno je poprsje fra Ante Galića, graditelja crkve.

Župnik fra Nediljko Šabić

Rođen je 1948. godine u Zmijavcima. Član je franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja. Za svećenika je zaređen 1974. Kratko vrijeme službovao je u Hrvatskoj, te je 1975. otišao u Njemačku gdje je službovao na njemačkim župama sljedećih trideset godina. U Hrvatsku se je vratio 2004. godine. Trenutno mu je povjerena župa sv. Antuna Padovanskoga u Tučepima, u kojoj poduzima mnogobrojne akcije duhovne i materijalne obnove župe.

Gradnja nove župne crkve

Kako je ono sv. Antun Padovanski 1221. godine, započinjući svoj propovjednički pohod po Italiji, u gradu Rimini sišao do mora i propovijedao ribama, čini se da i u Tučepima želi ostvariti isto. Ne zato što ovdje žive bezvjerci, nego zato jer se upravo tu, uz more, razvilo novo naselje Tučepi i tu se odvija sav život.

Već duže vremena se opaža kako je crkva sv. Nikole Tavelića, koja je trebala zamijeniti ulogu župne crkve sv. Antuna Padovanskoga – koja je "ostala" u napuštenom naselju, nespretno sagrađena. Čini se da je još pokojni fra Milan Šetka, koji je, sredivši svu dokumentaciju za gradnju crkve, zapisao: "Sredio sam opanke koji će me uvijek žuljati, a ja ih promijeniti ne mogu." Bit će da fra Milan nije bio zadovoljan s lokacijskom dozvolom, ili mjestom koje je dobio za gradnju. Crkva je naime izgrađena uz bučnu i veoma prometnu Jadransku magistralu. Težak je pristup, a pomalo i opasan. Pristup starijim i invalidnim osobama je onemogućen, a mali parkirni prostor ne može primiti više od desetak automobila.

No, ono što sadašnji župnik, fra Nediljko, također primjećuje jest to da sadašnja crkva nije u pravoj liturgijskoj funkciji. Jednako tako, nezamislivo je da crkva bude potpuno izvan naselja, nego u središtu mjesta. Župnik je u veoma dobrom odnosu s mjesnim vlastima, kao i sa svim mještanima, te nastoji iznaći rješenje za gradnju nove crkve, dostojne bogoslužja, kršćanskih korijena i tradicije mjesta, koja bi upotpunila prekrasnu turističku razglednicu mjesta. Objekti crkve sv. Nikole Tavelića bi se prenamijenili za druge potrebe. Ne preostaje nam drugo nego da župniku poželimo obilje blagoslova i uspjeha u ostvarenju ovog uistinu vrijednog pothvata.

Ostali sakralni objekti

Poput drugih naših primorskih mjesta i Tučepi su bogati kršćanskom tradicijom i kulturom. To se osobito zaključuje po brojnim sakralnim objektima. Neka od njih su uistinu vrijedna te su pod posebnom državnom zaštitom.

Crkva sv. Nikole Tavelića poviše Jadranske magistrale na Kraju, koja danas zamjenjuje župnu crkvu, počela se graditi 1974. godine. Donji dio crkve, koji je predviđen za vjeronaučnu dvoranu, dovršen je i blagoslovljen 1978. godine, a do dovršetka crkve koristio se i kao liturgijski prostor. Iznad dvorane podignuta je crkva u obliku šatora, posvećena je 1989. godine, a dvije godine kasnije uz crkvu je podignut i zvonik.

Crkvica sv. Mihovila je ispod zaseoka Grubišić u Podpeći, a podigao ju je u XVIII. stoljeću M. Grubišić. To je jednostavna građevina s gotičkim prelomljenim svodom. Pročelje završava malenim zvonikom.

Crkvica sv. Kate nalazi se u selu pored Šarića kuća. Prvi put se spominje 1541. godine u imovinskom po-pisu stanja župe. Na vrhu pročelja je zvonik s jednim zvonom.

Crkva Gospina rođenja na groblju iz temelja je nakon potresa podignuta od 1963. do 1965. godine na mjestu starije crkve iz XVIII. stoljeća. To je jednostavna građevina s apsidom. Na vrhu pročelja je zvonik sa dva zvona.

Crkvica sv. Jure je iz XIII. stoljeća, a podignuta je na krajnjem jugozapadu naselja, sasvim blizu mora. Prvi put se spominje 1311. godine. Do danas je sačuvana kao jednobrodna građevina s polukružnom apsidom.
Crkvica sv. Roka poviše stare župne kuće izgrađena je 1924. godine na temeljima zvonika.

U Selu je bila i stara župna kuća, u kojoj su fratri stanovali sve do 1978. godine, kada je izgrađena nova kuća u Kraju uz crkvu sv. Nikole Tavelića.

Suradnja sa drugim strukturama mjesta

S načelnikom općine, g. Vladimirom Bušelićem, kao i s cijelom općinskom upravom župnik održava pohvalnu suradnju. Dobri odnosi su izgrađeni i prema turističkim djelatnicima mjesta, hotelskim osobljem i komunalnom upravom. Jednako tako, na teritoriju župe je i osnovna škola za učenike od 1. do 8. razreda, koju pohađa 152 đaka. Župnik je također prisutan kao vjeroučitelj za učenike drugih i trećih razreda. Uz njega vjeronauk predaje i vjeroučiteljica Marina Šimić. Svi oni udruženim snagama rade da im budućnost bude sretna i blagoslovljena po njihovoj mladeži.

Svete mise

Svakodnevno župnik slavi svetu misu u crkvi sv. Nikole Tavelića u Kraju. Nedjeljom su svete mise u Selu u 9.00 sati, a u crkvi sv. Nikole u 10.30 sati, a ljeti se slavi i treća misa, u 20.00 sati.

Vjeronauk za djecu župnik drži od prvog do osmog razreda, a pomaže mu katehistica Romana Lalić. Župnik priprema djecu za sakramente, učenike trećeg razreda osnovne škole za Prvu pričest, a srednjoškolce trećih razreda za Krizmu. Susreti s roditeljima krizmanika i prvopričesnika organiziraju se tijekom priprave 4-5 puta.

Postoji ministrantska grupa, jedna u crkvi sv. Antuna, a druga u crkvi sv. Nikole Tavelića. Ministrantski susreti održavaju se svakoga četvrtka nakon večernje svete mise. Župnik se pobrine za duhovni sadržaj, a svaki četvrtak jedan od roditelja ministranata pripremi zakusku za sve ministrante.

Povremeno župnik organizira susrete za starije učenike, srednjoškolce i mlade. Budući da mladi po završetku srednje škole napuštaju Tučepe radi studija i daljnjeg školovanja, župnik je doskočio i tome problemu. Ako tučepski studenti ne mogu župniku, onda župnik može k njima. Tako, svake godine organizira susrete sa studentima u Zagrebu gdje je trenutno 37 tučepskih studenata. Posljednji takav susret je organiziran potkraj siječnja ove godine. Došli su skoro svi studenti. Zajednički su razgledali katedralu, pomolili se i nastavili zajedničko druženje u jednom restoranu. Ima nešto studenata i u Splitu. Također se zajedno organizira i susret u župi preko ljeta. Ovi susreti župnika i mlade tučepske inteligencije su hvalevrijedni i na njima rado sudjeluju svi domaći studenti. Ne zaboravlja župnik ni starije i nemoćne. Svakog prvog petka obiđe 17 starijih osoba, koje ispovijeda i pričešćuje.

Dva puta izlazi župni list "Izvor", koji uređuje za to posebno odabrano uredničko vijeće. Prilozi su uglavnom iz života župe.

Liturgija Velikoga tjedna

Osobito je dojmljiva procesija Velikoga petka, odnosno nošenje križa kroz mjesto. Okupi se između 500 do 700 vjernika, a povorka za križem krene u 6.30 sati ispred župne crkve sv. Antuna Padovanskoga. Put je težak za sve, zbog velikih strmina kojima se prolazi. Osobito je naporan pjevačima, koji tijekom cijeloga puta pjevaju. Taj dan se izrekne mnogo molitava i posti se na osobne nakane. Povorka se spušta golemom strminom sve do groblja, gdje se svi vjernici mole za svoje pokojne. Tako povorka dođe do crkve sv. Nikole Tavelića. Slijedi zatim najugodniji i najlakši dio, uz more i po ravnom, do sv. Jure – najstarije crkve u mjestu. Iza ovoga slijedi golemi uspon, koji slikovito predstavlja i najteže trenutke života, da bi se ponovno uspeli do župne crkve sv. Antuna Padovanskoga, odakle se pruža prekrasan pogled na cijelo mjesto uz more. Do samoga cilja je još nekoliko postaja, od kojih je možda najdraža ona kod crkve sv. Mihovila gdje vjernike čeka okrepa. Navečer započinju obredi Velikoga petka. Kada to sve završi u crkvi, slijedi put križa kroz selo. Ovo je osobito dojmljivo zbog baklji koje obasjavaju povorku i put kojim prolazi.

Blagdan sv. Ante

Kao i mnoge druge župe i crkve sv. Antuna, i tučepska se župa za blagdan Sveca priprema poznatim pobožnostima trinaest utoraka, devetnicom i užom pripravom trodnevnice. Budući da je blagdan sv. Antuna ujedno i Dan općine i Dan škole, osim molitvenih i liturgijskih sadržaja proslava ima i kulturne i športske vidike. Organizira se vaterpolski turnir, predstavljanje knjiga, koncerti, razne školske manifestacije te pučka fešta. Tog dana, nakon svete mise, župnik priređuje susret svih članova pastoralnog i ekonomskog vijeća s općinskim vijećem.

Središnja proslava je na sam blagdan, kada se na svetim misama okupi velik broj vjernika, a za predvoditelja svetih misa se pozivaju svećenici gosti. Posebno su dojmljive procesije: dnevna s kipom sv. Antuna i noćna koja je osvijetljena bakljama.

Mala Gospa

Lijep običaj hodočašća brodicama, koji je prisutan u mnogim našim mjestima uz more, započeo je u Tučepima. Ovdje je prvi put takva procesija organizirana na blagdan Male Gospe. Župljani su se za ovaj blagdan pripremili trodnevnicom, a u predvečerje blagdana organizirana je procesija, u kojoj su brojni Marijini štovatelji molili i pjevali hodajući od crkve Male Gospe do crkvice sv. Jure, gdje je ostavljen Gospin kip. Na sam blagdan ujutro procesija se ponovno formira vraćajući kip u Marijinu crkvicu na groblju. Posebnost ovoga kipa je taj da je pred više od stotinu godina brodom dopremljen iz Makarske. U sjećanje na taj Marijin dolazak u Tučepe brodom, župnik je ove godine uveo taj procesijski dodatak: brodočašće – voženje Marijina kipa brodicom. Sve su brodice bile ukrašene. Morsku procesiju je predvodio brod "Hajduk", na čijem pramcu je ministrant uzdignuto držao križ. Na palubi broda "Vitorio" postavljen je Gospin kip, okružen mnogim vjernicima. Svi su manji brodovi okružili ta dva broda i četiri puta se zaustavili da bi svećenik četiri puta molio blagoslovne molitve: mora, mreža, ribara, maslinika, vinograda, poljoprivrede, djece, nastavnika, općinskog vodstva i turističkih djelatnika. Ispred groblja je molio odrješenje za sve pokojne. Na obali je brodice dočekalo veliko mnoštvo, koje je u procesiji Gospin kip vratilo u njezinu crkvu. Vjernici u Tučepima shvaćaju kolika je važnost i ljepota procesija te žele zadržati ovaj običaj. Osim toga, pastoralno i ekonomsko vijeće je jednoglasno odlučilo da će ove godine na sličan način biti organizirana i tjelovska procesija kroz mjesto.

Turizam i vjera

Kako smo ovaj naš prilog o Tučepima započeli, želimo ga i zaključiti. Ljetna vertikala u Tučepima nije samo toplo sunce, nego duhovna ponuda, za koju se posebno potrudio župnik koji je dao izraditi plakate s rasporedom svetih misa i pozdravom na devet jezika. Te plakate u Tučepima ima svaka obitelj te se na taj način informiraju strani gosti o bogoslužjima u župnoj crkvi u mjestu u kojem borave. Isti plakat je izložen i u svim drugim objektima, u hotelima i apartmanima. Svi turisti, domaći i strani, koji dođu na svetu misu, pozvani su nakon svete mise da se zadrže u zajedničkom druženju, koje župnik organizira uz pomoć pastoralnih suradnika – naravno uz čašicu i suhe smokve. Jednako tako, svi svećenici koji su na proputovanju uvijek su dobrodošli – poručuje fra Nediljko.

 


1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s