Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Medicina u svjetlu vjere
 
MIŠIĆNE BOLESTI

Piše: doc. dr. sc. Marija Žagar, Klinka za neurologiju KBC Zagreb
 
Ovu stranicu uređuju članovi Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva

Ponekad je teško zamisliti kako je nekima jedno-stavno nemoguće normalno hodati, trčati, plesati, baviti se sportom... Ako boluješ od mišićne bolesti, mnogo togaće ti biti uskraćeno, ali ne i nemoguće. Mišićne bolesti (miopatije) jesu bolesti kod kojih dolazi do propadanja i gubitka mišićnog tkiva, a pripadaju velikoj skupini neuromišićnih bolesti, odnosno bolestima koje zahvaćaju živce i mišiće. Različiti su uzroci mišićnih bolesti te je i podjela mišićnih bolesti vrlo opsežna: od traumatskih oštećenja mišića, endokrinoloških i metaboličkih poremećaja, pa sve do vrlo složenih nasljednih oblika oboljenja mišića.

Od stečenih je najčešći miozitis, polimiozitis koji je posljedica autoimune reakcije. Nasljedni oblici mišićnih bolesti se zovu mišićne distrofije. To znači da je kod određene osobe došlo do promjene (mutacije) gena (nositelja nasljednih osobina), zbog čega nastaje poremećaj u stvaranju tvari koje formuliraju mišićna vlakna. Propadanje i gubitak mišića na pojedinim dijelovima tijela (atrofija mišića) dovodi do oslabljenja snage i nemogućnosti dizanja ruku, dizanja iz čučnja i hodanja, pokretanja očiju, oslabljenog disanja i dr. Mišićne distrofije se razlikuju ovisno o tome koje mišiće zahvaćaju. Kod nekih oblika najprije budu zahvaćeni mišići oka te ono postaje posve nepokretno. Kod drugih se oblika najprije javljaju smetnje gutanja, a kod nekih je slabost i gubitak mišića izraženiji na šakama i podlakticama odnosno stopalima i potkoljenicama. Postoje različite vrste i podvrste mišićnih distrofija, ovisno o kliničkoj slici, načinu nasljeđivanja i genu koji je odgovoran poremećaju. Kod nekih oblika mišićne distrofije dolazi rano do nepokretnosti, a neki su do kraja života pokretni. Bolesnici s mišićnim distrofijama imaju uredne intelektualne sposobnosti! Kako mnogi imaju problema s pokretljivošću, onda svoj interes više usmjeravaju prema umjetnosti, književnosti, poznavanju muzike, duhovnim vrednotama.

Ukoliko se u obitelji pojavi osoba oboljela od mišićne distrofije bilo bi uputno pregledati i ostale članove obitelji, odnosno informirati se o sličnim oboljenjima u predaka. Danas postoji mogućnost otkrivanja promjena u genima kod sumnjivih članova obitelji, te mogućnost genetske dijagnostike mišićnih distrofija. Na žalost, posebnog lijeka u liječenju mišićne distrofije za sada nema. U ovom smjeru idu brojna istraživanja koja se zasnivaju na zamjeni bolesnog gena (genska terapija). Ono što možemo oboljelome pružiti, to su prikladne medicinske vježbe, liječenje deformiteta kralješnice i zglobova, dijetalni način prehrane te razumijevanje ljudi i zajednice za njihove svakodnevne zdravstvene i životne probleme.

 


1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s