Homepage - www.veritas.hr Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Naš osvrt
 
RADOSNA PJESMA

Piše: Ivan Bradarić
 
NEK' USKLIKNU SLUŽBENICI BOŽJI!

Mračna i prohladna crkva, mukla tišina. Ministranata puno uokolo svećenika koji drži golemu uskrsnu svijeću i moćnim tenorom pjeva onaj prelijepi Hvalospjev svijeći: "Nek' usklikne sad nebesko mnoštvo anđela. Nek' uskliknu službenici Božji. Nek se raduje i zemlja tolikim obasjana bljeskom. Neka osjeti da je nestalo po čitavome svijetu mraka".

Bilo je to davno. Bio sam još dječak, peti, možda šesti razred. Bio sam dijete koje je pratilo molitvu Crkve i stapalo se s njom na način iskren i otvoren, kako to samo djeca znaju. Te večeri sam posebno ušao u dubinu i bogatstvo liturgije Vazmenog bdjenja. Nisam spuštao oči sa trepereće svijeće i upijao sam svaku ispjevanu riječ fratra. Melodija je savršeno naglašavala veoma sugestivne riječi koje je svatko mogao razumjeti osobno. Makar se ponavlja od prošle godine, sve je nekako novo i opet iznova sve nazočne poziva: nek' usklikne, nek' se raduje, nek' se veseli, neka osjeti... Starice i žene čuju i osjećaju te u znak prihvaćanja stišću svoje voštane svijeće u rukama. Muževi te večeri napuste onu uobičajenu krutost i razmekšaju se. Djeca postanu ozbiljna, mladi pobožni, a liturgija i službenici Božji kliču da odjekuje cijela crkva. Kao da su svi u mističnom zanosu iskusili kako je upravo po svetosti i žrtvi ove noći potjerano zlo iz svijeta, oprana krivica, palima vraćena nevinost a radost tužnima. Sve se pretvori u jedan veliki zbor vjernika koji punim srcem zahvaljuju. I kako svećenik zajeca stapajući se s osjećajem vrsnog stvaraoca ove pjesme, tako i sav puk počne uzdisati ponirući duboko u svoju savjest, u dubine svoga vjerničkoga iskustva i sjećanja. I onaj neuki puk, koji jedva znade pisati i čitati, prihvaća i sa svećenikom moli: "O divne li dobrote, o nedokučiva li zanosa ljubavi, o zaista blažene noći!"

Noć je to sjećanja na oslobođenje od ropstva. Od ropstva grijeha ponajprije, ali i od svih drugih robovanja koja su nas vezala ili nas vežu, kao pojedince ili kao narod. Kako ne uskliknuti u ovoj noći oslobođenja, jer je svatko duboko osjetio što znači biti rob, a što slobodan. Sjetimo se iz kakvog ropstva grijeha smo oslobođeni, iz kakve patnje i poniženja. Što je ljudska zloća i mržnja drugih naspram snage praštanja!

Misli i sjećanja nas ponesu dalje do naših ispaćenih očeva, stričeva, djedova – robova raznih vremena i sistema, koji su iskorištavani i ponižavani preko granica izdržljivosti; kako su ih odvodili u ratove u rovove, u nepoznato. Nema ih, a mnogima se ni za grob ne zna. Sjetimo se majki i svih napaćenih žena, kojima su mačevi tuge probadali srca. Sjetimo se svih koje nikada upoznali nismo, a o kojima nam ostade spomen na njihovo herojstvo, na njihovu vjeru i ljubav prema Bogu i čovjeku. Sjetimo se napuštenih domova. Sjetimo se porušenih sela i gradova. Sjetimo se i svakoga ljudskoga bezumlja koje je čovjek čovjeku spreman učiniti udaljivši se od Boga.

U samo toj jednoj noći, u tom jednom Hvalospjevu, u plamenu svijeće koja gori, prinosimo sve naše žrtve, sve žive i pokojne i uključujemo se u pjesmu radosnicu kao hodočasnici nepreglednog mnoštva koje je otkupio naš Spasitelj.

Ova noć nije noć tugovanja ni depresivnih samosažalijevanja. Ovo je noć sasvim posebne intonacije, kada se okupljamo kao Crkva i unutar sebe prikupljamo sasvim intimne osjećaje i iskustva vjere te prepoznajemo milosni Božji zahvat. To je noć koja iščekuje zoru uskrsnuća, da plamen naše vjere ostane upaljen dok ne dođe Danica koja nema zalaska, a to je "Krist Uskrsli, povratnik od mrtvih, koji svijetli svakom čovjeku".

Dječak koji je slušao to divno pjevanje danas i sam ima dar i poslanje predvoditi liturgijske čine. I više od toga, pozvan je da kao Božji službenik svojim životom neprestano kliče ovaj himan oslobođenja. U vremenu kada mnogi, vraćajući se u prošlost, mašu ratnim zastavama – da smiruje strasti i mržnje te poziva na čišćenje sjećanja i prošlosti na svjetlu i vatri Kristovog vazmenog prinosa. Da ljudima povrati nadu, izgradi povjerenje, daruje ljubav. Da se zajedno sa cijelom svojom zajednicom stopi u svjetlo nebeskih svjetlila i da sve obasjava.

Ovaj Blagdan Uskrsa, svima vama, poštovani čitatelji Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga, neka bude svečano uzdignuće u vjeri i neka vas ispuni neopisivom radošću i kliktanjem zajedno sa cijelom Crkvom.

 


1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s