Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Sedmerac
 
USKRS I USKRSNO VRIJEME

Odgovara: Matija Antun Mandić
 

1. Što je to Vazmeno trodnevlje?

Unutar liturgijskog vremena Crkve, Vazmeno trodnevlje predstavlja godišnje slavlje otajstva Kristove Pashe u svojoj punini koja obuhvaća Kristovu muku, smrt i uskrsnuće. Iako se tijekom povijesti više puta mijenjao opseg i sadržaj ovog slavlja, najnovija liturgijska odredba precizira tri dana po kojima ovo slavlje Crkve "počinje misom Gospodnje večere, središte mu je Vazmeno bdjenje, a zaključuje se Večernjom nedjelje Uskrsa", kako bi punina Vazmenog otajstva došla više do izražaja.

2. Zbog čega se Vazmeno bdjenje ponekad naziva još i majkom svih bdjenja?

Vazmeno bdjenje predstavlja jedan neiscrpni izvor usklađenog bogatstva simbolike i obredne dinamičnosti o kojima se može govoriti i pisati, a sveti Augustin ga je prozvao i "Majkom svih bdjenja". To je obredno slavlje u pred-uskrsnoj noći, koje se sastoji od Službe svjetla, Službe riječi, Krsne službe i Euharistijske službe; to je noć u kojoj vjernici radosno i nestrpljivo očekuju da pjesmom "Slave", zvucima zvona i usklikom "Aleluja" svečano pozdrave svojega uskrsnulog Gospodina; to je doista majka svih bdjenja, koja nam objavljuje otajstvo otkupljenja.

3. Zašto Crkva s neizmjerno velikom pažnjom očekuje i slavi svetkovinu Uskrsa?

Svetkovina Gospodinovog uskrsnuća naziv je za najveće godišnje spomen-slavlje unutar liturgijske crkvene godine. Ono je vrhunac Vazmenog trodnevlja i početak jednoga novoga liturgijskog ciklusa. Po njezinu godišnjem spomen-slavlju Crkva si neprestano posvješćuje kako je upravo po Kristovoj Pashi (s posebnim naglaskom na uskrsnuće) cjelokupna ljudska povijest, sadašnjost i budućnost, neizbrisivo opečaćena Kristovim otkupljenjem, po kojemu nam je omogućen vječni život u zajedništvu s Bogom i svima svetima.

4. Što bi onda bio predmet slavlja nedjelje?

Crkva Kristovih vjernika, osim što jednom godišnje slavi spomen Kristove Pashe, to isto otajstvo Kristove muke, smrti i proslave o desna Ocu, slavi i jedan put tjedno, ali i kod svake euharistije, po kojoj se ostvaruje stvarna prisutnost Uskrsnulog Krista. Dakle, predmet slavlja svake nedjelje uvijek je Vazmeno otajstvo u svoj svojoj punini.

5. Kada započinje, koliko traje i što je to vazmeni ciklus liturgijske godine?

Uskrsno ili vazmeno vrijeme započinje pjevanjem "Slave" u Vazmenoj noći i traje punih pedeset dana, sve do blagdana Duhova. Zbog svoje vremenski-simbolične ograničenosti unutar sedam nedjelja, ovaj ''isječak'' iz liturgijske godine još se naziva i Pedesetnica. Ukoliko prepoznajemo korizmeno vrijeme kao pripravu za slavlje Vazmenog otajstva, onda ovaj ciklus liturgijske godine možemo shvatiti kao svojevrsni produžetak slavlja najvećeg blagdana – Uskrsa.

6. Koje je značenje blagdana Duhova?

Pretpostavka je kako svaki čovjek zna za dan ili barem godinu svojeg rođenja, a da posebno djeca rado taj dan obilježavaju i prigodnom proslavom. U tome kontekstu i blagdan Duhova bi doslovno označavao rođendansku proslavu Crkve. Isus je još za svojega ovozemaljskog života obećao svojoj Crkvi poslati Svetog Duha Branitelja i Tješitelja da nas upućuje u svu istinu do kraja vremena. Ispunjenjem toga Kristova obećanja rođena je Crkva, što je ujedno i dostojanstveno okrunjenje uskrsnog vremena.

7. Trebaju li vjernici iskazivati svoju radost Uskrsa i pisanjem čestitki, putem maila, SMS-a ili kojim drugim načinom?

Neovisno je li se radi o običnome ili ukrasnom papiru, internetu, SMS-u ili nečemu drugome, pisanje prigodnih čestitki je vrlo lijepa i pohvalna gesta koju treba njegovati. Time pokazujemo kako možemo i želimo svoje vrijeme rado podijeliti i sa drugima. Sadržaj i izvedba same čestitke uvijek je stvar pojedinca i kao takve su uvjetovane još i brojnim drugim stvarima. Od vjernika se očekuje da one budu iskreni odraz njihova svakodnevnoga vjerničkog života, u kojima će se očitovati vlastita svjesnost o toj milosnoj stvarnosti koja nam je po Kristovom uskrsnuću omogućena i poklonjena.

 


1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s