Homepage - www.veritas.hr Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Antun i Hrvati
 
Novi Marof

Piše: Vladimir Zrinjski
 
UZ SVETOG ANTUNA U TEŠKIM VREMENIMA


Ako vas put jednom nanese u Novi Marof, gradić na samom jugu Varaždinske županije, čiji povijesni tragovi datiraju još iz 17. stoljeća, svakako pogledom potražite zvonik župne crkve sv. Antuna Padovanskog, smještene u dolini malo udaljenoj od samoga središta grada. Njegova zvona će i 13. lipnja ove godine još jednom pozvati svoje župljane na proslavu blagdana sveca-zaštitnika župe i grada, koji se u Novom Marofu rado štuje i kojemu se s pouzdanjem utječu stari i mladi, zdravi i bolesni.

Pastoralnu brigu za župljane u Novom Marofu vode franjevci konventualci Hrvatske provincije sv. Jeronima, čiji je samostan ovdje osnovan u listopadu 1982. godine, na blagdan sv. Franje Asiškog, nepunih sedam godina nakon osnutka same župe.

Izgradnja crkve

Izgradnja župne crkve i samostana počela je u ljeto 1982. godine, a crkvu i oltar posvetio je nadbiskup zagrebački mons. Franjo Kuharić 28. listopada 1984. godine, u nazočnosti oko tri tisuće vjernika! Uskoro je, uz pomoć brojnih darivatelja i pomagača, počelo intenzivno opremanje unutrašnjosti crkve, čije su glavne umjetnine izrađene u drvenom reljefu. Jedna prikazuje lik sv. Antuna Padovanskog, dok je na prednjem dijelu oltara slika iz Emausa. Sredinom svetišta dominira veliko drveno raspelo u naravnoj veličini.

Prvi župnik i gvardijan samostana postao je fra Martin Dretvić, koji i danas, nakon 26 godina, ponovno vodi župu te s prepoznatljivim žarom i ljubavlju propovijeda i živi apostolski nauk i Kristovo poslanje koje ga je dovelo u ovaj gradić. Osim fra Martina, dugi niz godina djeluje ovdje i u susjednoj župi Madžarevo, neumorni dušobrižnik bolnice Novi Marof, fra Ante Gašparić (ovogodišnji zlatomisnik). On je ujedno i nacionalni upravitelj Vojske Bezgrešne, čiji je Centar upravo pri ovom samostanu. Također, fra Ante je i poznati promicatelj duhovnih zvanja, jer su preko njega mnogi prepoznali svoj redovnički i svećenički poziv. U samostanskom bratstvu živi i fra Anđelko Sesar, koji svojom vedrinom i propovijedima obogaćuje župljane.

Kroz župu je tijekom svih ovih godina prošlo više od 20 fratara, ali i časnih sestara Franjevki Misionarki iz Asiza, koje su u Novi Marof došle samo godinu dana nakon osnutka samostana. Trenutno u samostanu žive i djeluju s. Ana Zovkić, koja predaje vjeronauk u školi i vodi prvopričesnike u župi, s. Dragica Lučić, koja vodi crkveni zbor, i s. Nevenka Košćak, koja se brine o domaćinstvu samostana. Njihova se spremnost i zauzetost, osim u molitvi i duhovnom životu, očituje i u redovitim dnevnim poslovima i pomaganju oko uređenja samostana i crkve. Posebno je lijepo vidjeti plodove njihova rada o velikim blagdanima, kada je cijela crkva ukrašena cvijećem, a što pobožnostima daje dodatnu svečanost i ljepotu.

U župi djeluje pastoralno vijeće, koje sačinjava 20 članova različitih životnih profesija i dobi. Njihova je savjetodavna uloga dragocjena pomoć župniku.

Inače, sama župa nastala je podjelom župe Madžarevo, kamo su stanovnici prije izgradnje crkve u Novom Marofu odlazili na svete mise, a koja je danas također pod upravom franjevaca konventualaca i trenutno joj je župnik fra Igor Horvat. Osim te službe, fra Igor također je zadužen za katehezu u školi.

Osim samoga grada Novog Marofa, pod okrilje župe spadaju i sela Možđenec, Grana, Makojišće Gornje i Krč.

U međuvremenu su i u njima izgrađene kapelice, od kojih je najveća ona u Možđencu, posvećena svetim hrvatskim mučenicima.

Župne aktivnosti

Brojne su aktivnosti župljana koje ovdje obogaćuju pastoralni rad i omogućuju da župa istinski zaživi. Bivši su župnici u župnoj kronici često isticali kako je teško bilo pokrenuti bilo kakav način evangelizacije, no na sreću, uvijek se nađu vjernici koji su dovoljno spremni aktivno svjedočiti svoju ljubav prema Gospodinu, ono novozavjetno "malo stado" koje se nikad ne odvaja od svog pastira.

Tako je još 1995. godine ovdje kanonski osnovan Franjevački svjetovni red, koji danas broji 60-tak članova i redovito se sastaje svake druge nedjelje, od kojih je jedna predviđena za duhovnu obnovu pred Presvetim sakramentom. Uz FSR-ovce, duhovna se obnova održava i za sve ostale župljane te za Franjevačku mladež, koja je ovdje zaživjela 1996. godine. Kroz nju je do danas, uz vodstvo nekoliko duhovnih asistenata, prošlo više od stotinu mladih, koji su željeli upoznati Krista po primjeru serafskog oca sv. Franje i izgraditi svoju mladost u pjesmi, zajedništvu i molitvi. Iz Frame je niknuo i glazbeni sastav 'Libertas', koji je nastupao na mnogim duhovnim festivalima, kao što su Uskrsfest i Framafest, no ugasio se prije nekoliko godina. Framaši pak, kojih danas ima 30-tak, osim svojih redovitih susreta, nedjeljom animiraju i večernju svetu misu te o Uskrsu i Božiću posjećuju bolesnike u obližnjoj bolnici, nastojeći ih svojom pjesmom uveseliti u njihovim najtežim životnim borbama.

Svakako valja spomenuti i župni zbor, koji nedjeljom i blagdanima svojom pjesmom obogaćuje svetu euharistiju, te ministrante, kojih u posljednje vrijeme ima sve više, a taj lijepi trend se osobito vidi kod oltara, kada se mnogo bijelih haljina radosno okupi oko Krista da bi mu bili najbliži.

Nedavno je u potpunosti zaživio i župni vjeronauk za djecu svih uzrasta. Prilično je jasno da su dva školska sata tjedno nedovoljna da bi se u potpunosti mogla upoznati kršćanska vjera i sve ono što je sačinjava, stoga je subota pridržana da bi u župnoj dvorani budući prvopričesnici, krizmanici i svi ostali mališani koje Krist toliko voli, uz pomoć župnika, mogli steći praktične vjerske navike neophodne za budući život.

Antunovo u Novom Marofu

Župa pamti brojna hodočašća svojih vjernika u svetišta koja su na ovaj ili onaj način postala značajna za njih, ali i za cijelu Katoličku crkvu. Tako se, osim u domaća svetišta, hodočastilo u Rim, Lurd, Asiz, Međugorje, ali prije svega u Padovu, na mjesta gdje je živio i propovijedao sveti Antun, zaštitnik župe.

No, duh sv. Antuna jednako je tako prisutan i na proslavi njegova blagdana u Novom Marofu. Njegov se kip tako svake godine u svečanoj procesiji nosi ulicama grada, a na svečanu svetu misu uvijek dođe mnoštvo vjernika iz okolnih župa, zajedno sa svojim svećenicima. Posljednjih godina Antunovo prate i brojne druge gradske manifestacije i svečanosti, ne samo duhovnog karaktera, tako da su ljudi postali vrlo privrženi svecu iz Padove i s veseljem čekaju mjesec lipanj da bi se utekli svom zaštitniku i baš kao u onoj pjesmi, zamolili ga da njihovi "lanci padaju" a "potrebe prestaju".

Svećenička zvanja

Prije četiri godine u Novom Marofu je prvu Mladu misu u župi slavio jedan 'domaći sin', o. Nikola Šantek, također franjevac konventualac. Bio je to najljepši mogući poklon župi na dvadesetu godišnjicu njezina postojanja. Trenutno novomarofska župa ima dva bogoslova, od kojih je jedan u franjevačkom novicijatu na otoku Cresu, a drugi u bogosloviji na Kaptolu.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 U suradnji s