Homepage - www.veritas.hr Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Film
 
Kronike iz Narnije: Kraljević Kaspijan

Piše: Marijana Jakovljević
 
USTRAJNOST U VJERI
 
"The Cronicles of Narnia: Princ Caspian"; redatelj i suscenarist Andrew Adamson;
glume Ben Barnes, William Moseley, Anna Popplewell, Skandar Keynes, Georgie Henley; pustolovna fantastika; 144 minute; produkcija Walt Disney Studios i Walden Media; distributer Continental film

Dvije i pol godine nakon što se u kinima pojavio prvi film snimljen prema kultnom nizu knjiga za djecu, "Kronike iz Narnije: Lav, vještica i ormar", engleskoga pisca Clivea Staplesa Lewisa (1898.-1963.), premijerom drugoga dijela "Kraljević Kaspijan", otvoren je novi Movieplex u Zagrebu, pa je film mogao krenuti u redovito prikazivanje po cijeloj Hrvatskoj.

No cjeloviti Lewisov književni Narnijski opus od sedam knjiga, nastao između 1950. i 1956. godine, djeca u Hrvatskoj mogu čitati već nekoliko godina, jer je objavljen s originalnim ilustracijama u izdanju Golden marketinga. A knjige o čudesnoj zemlji Narniji postale su i dio lektire za osnovnu školu. Lewis je bio sveučilišni profesor filozofije i engleske književnosti u Oxfordu, gdje je diplomirao i kasnije doktorirao u Cambridgeu. Družio se s kolegom s Oxforda, također popularnim spisateljem J. R. R. Tolkienom, autorom kultne trilogije, "Gospodar prstenova", prema kojoj su isto snimljeni filmovi. Zbližila ih je ljubav prema fantastičnim, bajkovitim svjetovima, usporednim s našim, koje su stvarali.

Lewis je, nakon nekoliko godina ateizma, ponovno postao kršćanin i bio gorljivi promicatelj kršćanskih stavova, posebice povijesti spasenja, čime je prožeo svoje knjige. U knjigama za
djecu stvarao je alegorijske, metaforičke svjetove i likove, kako bi im približio kršćansku poruku. A kako bi se čitatelji bolje snašli i razumjeli tu simboliku, uredništvo Catholic Exchangea priredilo je "Vodič kroz kronike iz Narnije", koje je u nas objavio "Verbum" još pri pojavi prvoga filma.

A djeca i mladi vole knjige i filmove pune fantastike, koji im potiču maštu i služe za bijeg iz svakodnevice. To su prepoznali i izdavači knjiga i filmska industrija pa se, osim spomenute trilogije, "Gospodar prstenova", pojavio niz o Harryju Potteru i nedavno prvi od pet dijelova "Kronika Spiderwick". U svima je prikazana borba dobra i zla, ali nisu svi kršćanskoga temelja.

No, vratimo se ekraniziranoj "Narniji". Prvi dio bio je izrazito bajkovit, s upoznavanjem glavnih likova, četvoro braće i sestara Pevensie – Peter, Susan, Edmund i Lucy – koji su prolaskom kroz stari ormar ušli u čarobnu zemlju Narniju i upoznali njezine neobične stanovnike: pana, dabrove, trolove, razne životinje i mitološka bića, te zlu Bijelu vješticu i dobroga svemogućega lava Aslana. Tek na kraju dolazi scena sukoba i borbe.

Međutim, "Kraljević Kaspijan" je posve drukčiji. Na samome početku ukazan je problem, te slijedi žestina i borbenost njegova rješavanja. U Narniji je, od odlaska djece Pevensie, prošlo 1300 godina, premda je u njihovu životu protekla samo godina dana. Stanovnike Narnije protjerao je narod Telemarini. Njihov je zakoniti nasljednik kraljević Kaspijan, kojega želi ubiti ujak, kako bi sinu osigurao prijestolje. Kaspijan bježi, pomažu mu patuljci, no on trubljenjem u rog poziva braću i sestre Pevensie upomoć. A oni upravo čekaju na stanici podzemne željeznice kako bi otišli u školu, i od tamo se čudesno prebacuju u Narniju... Kaspijan i narod su gotovo izgubili nadu i vjeru, ali hrabra braća, posebice najmlađa Lucy, svojom čvrstom vjerom, dozivaju onoga koji može sve riješiti...

Pustolovnost i mnoge bitke odlika su ovoga filma. No, toga neće manjkati ni u trećem filmskom dijelu "Plovidba broda Zorogaza", koji će nam "doploviti" u kina u proljeće 2010. godine.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 U suradnji s