Homepage - www.veritas.hr Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Medicina u svjetlu vjere
 
Anemija ili slabokrvnost

Piše: doc. dr. Ana Planinc–Peraica, internist hematolog
 
Ovu stranicu uređuju članovi Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva

Anemija ili slabokrvnost je stanje organizma s manjkom crvenih krvnih zrnaca ili eritrocita. Bolesnici mogu osjećati umor, povremeno lupanje srca, biti stalno pospani i istovremeno patiti od nesanice, ne mogu se koncentrirati na jednu stvar i teže podnose fizički napor. Prilikom liječničkog pregleda otkriva se bljedilo kože i vidljivih sluznica, ali i drugi znakovi anemije. Simptomi koje bolesnik navodi kao i znakove koje liječnik prilikom pregleda otkriva, mogu se javiti kod niza bolesti, a ne samo anemije, pa je neophodno izvršiti laboratorijske pretrage. Na koje će pretrage liječnik uputiti bolesnika ovisi o tome na kakvu anemiju sumnja iz prikupljenih podataka koje je dobio prilikom razgovora s bolesnikom.

Slabokrvnost može nastati iz mnogih razloga. Ona može nastati kada nema dovoljno tvari neophodnih za njihovu izgradnju, kao što su željezo, vitamin B12 ili folna kiselina, ali i kad eritrociti propadaju prerano. Najčešće anemije nastaju zbog nedostatka željeza, a svi ostali uzroci su znatno rjeđi.

Sideropenična anemija – anemija zbog nedostatka željeza - nastaje zbog dugotrajnog, najčešće količinski malog i često neprimjetnog gubitka krvi. Ovaj je u žena u generativnoj dobi fiziološki, ali kod nešto obilnijih mjesečnih krvarenja s vremenom dolazi do nedostatka željeza u organizmu, a zatim i do prave anemije. Neravnoteža između unosa željeza hranom i potrošnje željeza nastaje i kad se gubi željezo krvarenjem iz probavnog trakta. Uzrok krvarenja može biti čir na želucu ili dvanaestercu, polip u crijevima, karcinom želuca ili crijeva, hemoroidi, oštećenja sluznice želuca zbog uzimanja nekih lijekova (antireumatici, analgetici i hormoni kore nadbubrežne žlijezde – kortikosteroidi). Ona nastaje i kod nedovoljnog unosa željeza hranom ili zbog povećane potrebe za željezom kod povećanih potreba organizma. To se događa u mladih osoba koje su u fazi rasta, dojenčadi i djece do druge godine života, koja dugo imaju jednoličnu prehranu, i trudnica. Anemija se liječi lijekovima koji sadrže željezo sve dok krvna slika ne bude uredna i dok se ne "napune" zalihe željeza u organizmu, što se procjenjuje laboratorijskim nalazima. Najčešće se koriste preparati željeza u obliku tableta ili kapi (za djecu), a vrlo rijetko intravenski.

U osoba starije životne dobi ponekad se razvija anemija zbog nedostatka vitamina B12. Isti oblik anemije može se javiti i u mlađih osoba kojima je operativno odstranjen želudac i često dio tankog crijeva. U organizmu postoje zalihe vitamina B12 koje su dostatne za nekoliko godina, pa se anemija sporo razvija, organizam se postupno prilagođava anemiji, tegobe su relativno male, a anemija se najčešće otkrije kad je stupanj anemije značajno izražen. Dijagnosticira se na temelju krvne slike i citološke analize koštane srži. Citološka je analiza koštane srži kod sumnje na ovaj tip anemije obvezatna pretraga jer su neki oblici krvnih stanica tako promijenjeni da bi se mogli zamijeniti s nekim oblicima krvnih bolesti koje se liječe na sasvim drugačiji način. U liječenju se primjenjuju injekcije vitamina B12, koje se obično daju jednom mjesečno. S vremena na vrijeme potrebno je učiniti gastroskopiju.

Kada više crvenih krvnih zrnaca propada nego što ih koštana srž stvara, nastaje hemolitička anemija. To su rjeđi oblici anemija. Bolesnici imaju lagano žućkastu boju kože ili samo bjeloočnica, a dijagnosticira se na temelju krvne slike i laboratorijskih nalaza. Ove anemije mogu biti prirođene (najčešće zbog prirođenog promijenjenog oblika eritrocita) ili stečene tijekom života (zbog antitijela koja se vežu na eritrocite).

Posebni oblici anemija javljaju se kad organ koji stvara crvena krvna zrnca nije u stanju stvarati ih u zadovoljavajućem broju. Takve anemije se javljaju kod bolesti koštane srži, kao što je mijelodisplastični sindrom ili aplastična anemija.

Da li možemo prehranom spriječiti nastanak anemije? Ako je naša prehrana raznovrsna, ona sadrži dovoljno vitamina i željeza za normalan rad organizma. Zdrava osoba ne treba dodatne vitamine u obliku tableta ili kapsula. Kada dođe do manjka vitamina, nedostatak treba nadoknađivati pod stručnim nadzorom liječnika.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 U suradnji s