Homepage - www.veritas.hr Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Naš osvrt
 
OČEKUJ EMOCIJE

Piše: Ivan Bradarić
 
DOK MU ŽIVO SRCE BIJE HRVAT IZRAŽAVA SVOJE EMOCIJE

Mjesec lipanj nam donosi mnogo ugodnih i lijepih trenutaka. Ponajprije, tu je blagdan dragog nam sveca, sv. Antuna Padovanskoga. Završetak je školske godine, pa prestaju frustracije i napetosti. Vrijeme se proljepšava i toplije je te se konačno može izaći iz stanova i kuća na čisti zrak i u šetnju. Pred nama je ljeto i vrijeme odmora. Još bih rekao i ovo: mjesec lipanj će ove godine donijeti mnoga uzbuđenja i na sportskom planu, jer započinje natjecanje u "najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu". U svakom slučaju možemo očekivati obilje emocija.

Početkom devedesetih godina prošloga stoljeća psiholozi su započeli istraživati jedno novo područje ljudske inteligencije, u smislu promatranja i sposobnosti prepoznavanja i razumijevanja osjećaja te sposobnosti kontroliranja i korištenja emocija za izražavanje misli. To su nazvali "Emocionalna inteligencija".

Sada nam se to čini kao ništa posebno i ništa novo. Zaista je čudno da je tek nedavno netko uspio stvari postaviti na ovaj način, s obzirom na to da svi znamo koliko osjećaji zauzimaju važno mjesto u našim životima, u svakodnevnim situacijama i komuniciranju s drugim osobama. Mnoge emocionalno inteligentne osobe učine puno divnih stvari u životu, sebi i drugima. Jednako tako i mnoge emocionalno zaostale osobe nanesu golemu štetu.

Emocionalna inteligencija, uz kvocijent inteligencije, jamči brojne uspjehe na poslovnom planu, bolje snalaženje na društvenom planu, i veći mir unutar samoga sebe. Emocionalno inteligentna osoba je čvrsta u donošenju odluka, prihvaća izazove, poznaje svoje granice i mogućnosti, ima samopouzdanje i svjesna je svojih darova i vrijednosti. Jednostavno rečeno: emocionalno inteligentna osoba se znade ponašati u raznim životnim situacijama u društvu. U međuvremenu su napisane brojne knjige koje odgovaraju na pitanja: kako se postaje emocionalno inteligentna osoba, kako kontrolirati emocije, kako biti manje osjetljivi.

Toliko o teoriji emocionalne inteligencije. Sada bih prešao na praksu. Pred nama je Europsko nogometno prvenstvo, koje se tijekom ovoga mjeseca održava u Austriji i Švicarskoj. Među šesnaest zemalja koje igraju najbolji nogomet u Europi je i Hrvatska. Naši će momci nastojati pokazati svoje vještine u okretanju i napucavanju lopte u smjeru protivničkoga gola i na taj način donijeti što više radosti cijeloj naciji. Gledanje nogometa uvijek izaziva bujice rezličitih emocija i reakcija, ovisno o rezultatu. Ponekad smo radosni i veselimo se. Koji put smo razočarani – čak i ogorčeni, pa vičemo. Tada nam sve to izaziva neku tugu i žalost, sve do straha. I sve tako, do posljednjeg zvižduka, pa čak i još duže.

Nije ni čudno da se kao glavni sponzori ovakvih natjecanja uvijek javljaju proizvođači alkoholnih pića. Jednima se alkohol nudi kao pomoć da umire osjećaje, a drugima da ih još više pobude.

Ovogodišnji slogan Europskog nogometnog prvenstva je "Očekuj emocije". Organizatori, domaćini i sudionici pozivaju sve da unaprijed pripreme svoje osjećaje i da budu spremni na sva iznenađenja: na radosti, razočaranja, veselja i žalosti. Dok našima želimo uspjeh i dobru promociju Lijepe naše, zahvaljujemo na poseban način našemu kapetanu, Niki Kovaču, koji je u najvećoj gužvi u tijeku priprema pronašao vrijeme za čitatelje našega časopisa i pokazao kako osim nogometa zna veoma puno o doista najvažnijoj svari na svijetu, o Bogu.

Šteta je da se znanstvenici ne pozabave malo izučavanjem života svetaca kada već proučavaju ovako složene psihičke procese u čovjeku. Sveci su bili stručnjaci za upravljanje osjećajima i izuzetno emocionalno inteligentni. Promatrajte svakoga pojedinačno pa ćete uočiti o kakvom se unutarnjem skladu radi. Sveti Antun Padovanski, na primjer, koji je bio teolog i to dobar teolog, i izučavao mnoge knjige, nije poznavao pojam emocionalne inteligencije, ali je poznavao pojam duhovne discipline, mrtvenja i askeze, što ga je učinilo veoma emocionalno inteligentnim. Puno puta je morao svoje osjećaje upravljati prema životnim situacijama. On o emocijama otkriva sljedeće: "Srce je izvor krvi i topline, a također izvor ugodnih i štetnih osjećaja; općenito, svi osjećaji imaju svoj izvor u srcu i u njega se vraćaju". Tako, dok smo ovdje na zemlji.

Zato, "dok mu živo srce bije", Hrvat će izražavati svoje osjećaje na ispravan način, navijat će za svoju nogometnu reprezentaciju, jednako kao što to čini Talijan, Francuz ili Nijemac, samo malo vatrenije. Isto tako će Hrvat svoje emocije na osobit način usmjeriti prema Bogu, koji nam daje da ih možemo pretočiti u molitvu.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 U suradnji s