Homepage - www.veritas.hr Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Hrvatski areopag
 
HUPED

Piše: dr. sc. Josip Blažević (hrvatski-areopag@ofmconv.hr)
 
PARAMEDICINA POD POKROVOM MEDICINE

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdrav-stva i socijalne skrbe, Ministarstva zna-nosti, obrazovanja i športa, i Gradskog poglavarstva Grada Zagreba, u prosto-rijama Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 7. i 8. lipnja 2008. održan je "7. Hrvatski kongres o suradnji klasične i nekonvencionalne medicine" ili, po našem zapažanju, prije bi se reklo – parame-dicine!

Zakon o terapijskoj djelatnosti

Približavanjem Europskoj uniji pred Hrvat-skom je i zadatak reguliranja svih vrsta zdravstvenih usluga, uključujući i "nekonvencionalne medicine", u skladu sa zakonskim standardima propisnima u Europskoj uniji. Pripravni postupak nas, međutim, neodoljivo podsjeća na pokušaj uvođenja joge u hrvatsko školstvo 2003. godine, kada su pregovori nestručnjaka vođeni u zakulisanim kuloarima državne institucije iskoristili za vlastitu promidžbu.

Mi, i nitko drugi!

Grupa građana svjesna aktualnog trenutka i ukazane prigode 28. veljače 2000. godine pri Ministarstvu pravosuđa registrirala se pod imenom HUPED (Hrvatska udruga za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu) i sebe proglasila krovnom organizacijom za područje nekonvencionalne medicine te monopolistički nastupila kao jedini opunomoćeni pregovarač s nadležnim državnim tijelima Republike Hrvatske za spomenuto područje.

Zašto vi, a ne mi?

HUPED-ov pokušaj preuzimanja monopola na noge je digao ostale alternativce koji su ostali bez svog dijela pogače, među kojima su se zajedničkim pismom bivšoj ministrici pravosuđa Vesni Škare-Ožbolt obratile HUHKH (Hrvatska udruga homeopata klasične medicine), HUKLAH (Hrvatsko udruženje za klasičnu homeopatiju) i HUH (Hrvatska udruga homeopata) riječima: "Nezadovoljni smo načinom na koji se vodi javna rasprava Nacrta prijedloga zakona o terapijskoj djelatnosti u RH koja je dostupna na web stranicama HUPED-a. (www.huped.hr). HUPED se deklarira kao krovna organizacija za područje nekonvencionalne medicine u RH. Željeli bismo istaknuti kako ničim ne podržavamo tu izjavu ni dosadašnji način rada HUPED-a". Glas protiv HUPED-a podigla je i udruga "Pozitiva" pokretanjem "Kampanje za primjereno zakonsko reguliranje terapeutskih djelatnosti".

Vlast je da presudi

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt 26. studenoga 2004. potpisuje "odluku o osnivanju savjeta ministrice za regulaciju bavljenja nekonvencionalnom metodom" koji je kreator kontroverznog Nacrta prijedloga Zakona o terapeutskoj djelatnosti. Savjet ministrice čine Vedran Korunić (predsjednik HUPED-a), alternativac Drago Plečko, bioenergetičar Ivica Žigolić, i pravnik Domagoj Nobilo. Prvom sastanku alternativaca u Ministarstvu pravosuđa 12. siječnja 2005. nazočilo je dvadeset članova, koji su bili predstavnici homeopatije, reikija, bioenergije, kristaloterapije, akupunkture, joge, itd. U "Hrvatskoj alternativi" (broj 6, od travnja 2005., str. 6-7) Vesna Škare-Ožbolt u intervjuu novinarki Gorjani Ćaleta Car i sama svjedoči svoju naklonjenost paraznanstvenim praksama ("ne mogu poreći da sam praznovjerna", "kao srednjoškolki jedna mi je ciganka gledala u dlan", "jednom mi je jedna žena pokušala 'otvoriti čakre'").

Hrvatska liječnička komora spašavala je čast struke

HUPED-ovim elektroničkim časopisom (HUPED Info/lipanj 2008 – 1) razaslana je vijest da je Hrvatska liječnička komora u "periodu prije samoga kongresa nazivala istaknute liječnike i profesore koji su prijavili svoja predavanja na 7. kongresu te im prijetila oduzimanjem licence za rad ukoliko nastupe na kongresu". Nismo provjeravali istinitost iznesene HUPED-ove tvrdnje koju su HUPED-ovci okvalificirali kao ulogu "koju je Katolička crkva imala u srednjem vijeku"! Prvog dana Kongresa Crkva je također prozvana zbog uplitanja u HUPED-ov projekt. HUPED zapravo nije dorastao argumentima (jer ih nema!) odgovoriti na kritiku nego svoje neistomišljenike po, ideološkim šablonama, svrstava u kalup "srednjeg vijeka"! Pazite samo tko to govori! Dok je suvremena medicina srednjovjekovne vradžbine i spiritističke iscjeliteljske prakse mukotrpnim otkrićima suvremene znanosti potisnula kao neučinkovite, HUPED im u državnim institucijama traži mecene i pokrovitelje. Duhovna i energetska medicina samo su etablirani pojmovi iza kojih se skrivaju drevne magijske prakse zazivanja duhova, a na 7. Kongresu zastupalo ih je nekoliko izlagača "egzorcista". Svojim "marksističko-lenjinističkim analizama" sve ih je zaskočio neki psihijatar kojega su morali pravovremeno ušutkati prije dovršetka njegovog ionako monotonog naklapanja o "Poziciji i ko/relaciji demonologije u korpusu hagiomedicine" u koje, da se držao granica vlastite struke, nikada ne bi ni zadirao. Znanstvena fantastika o pripitomljavanju smrti koju je trebao potvrditi navodno 105-godišnji Himalajski rishi Swami Dev Murti, koji je nastupio kao "specijalni gost" Kongresa, samo otkriva ideologiranost HUPED-a istočnjačkom filozofijom i prokazuje epohalni raskorak između njega i suvremene zapadnjačke znanstvene misli koja se zasniva na utemeljenim hipotezama i znanstvenim dokazima. Napokon, u Statutu Hrvatske liječničke komore, koja je tijelo s javnim ovlastima u Republici Hrvatskoj, stoji da Komora "promiče znanstvene postupke dijagnostike i liječenja a suzbija nadriliječništvo" (čl. 33. t. 7). Ako je Hrvatska liječnička komora svojim članovima dala signal da ne sudjeluju u spomenutom paramedicinskom skupu HUPED-a, postupila je u skladu sa zdravim razumom, znanstvenim mjerilima medicinske struke, i svojim Statutom. Liječnička bi komora, u spomenutom slučaju, samo vršila svoju dužnost i branila liječničku čast. Možda je najbolji kompromis bavljenja alternativnom medicinom našla Slovenija koja, prema riječima Nene Židov (sa Sveučilišta u Ljubljani), dopušta bavljenje homeopatijom isključivo liječnicima, ali uz uvjet povratka liječničke licence.

Bioenergija ne postoji!

Mit o "svetim energijama", ili "bioenergijama" (prani, ki, qi…), povratak je u primitivni animistički oblik vjerovanja koji nije dobio ni prolaznu ocjenu (2) na ispitu suvremene znanosti. Mora današnjem čovjeku postati jasno da bioenergija u smislu iscjeliteljske energije ne postoji! Koliko smo još neprosvijećeni najbolje govori činjenica da su američki učenjaci sa Sveučilišta Duke 1977. srušili mit i o Kirlijanovoj fotografiji kojom još i danas iscjelitelji u Hrvatskoj manipuliraju kao mjerom za "auru" naivnim klijentima. Kad Crkva bioenergiju, reiki i srodne prakse opravdano svrstava u magijske i primitivne, u nedostatku znanstvenih argumenata ušutkava ju se komunističkim pamfletima i plitkoumnim etiketama ("provodi inkviziciju", "mračni srednji vijek"). Svojim stanovištem Crkva, međutim, stoji uz sam bok suvremene znanosti. Poznati hrvatski znanstvenik dr. Matko Marušić, profesor fiziologije i znanstvene metodologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, autor oko 160 Current Contents – indeksiranih članaka te osnivač i urednik časopisa Croatian Medical Jornal tvrdi da su promicatelji "nekonvencionalne medicine" već u samom startu u zaostatku i izvan konkurencije u odnosu na konvencionalnu medicinu: "Već stotinama godina čovječanstvo znanosti daje svoje najbolje pojedince, oni istražuju prirodu u uvjetima nesmiljene konkurencije, ambicioznosti i poticaja posvećujući se svojem pozivu vremenski i afektivno neusporedivo više negoli se svojem radu posvećuje prosječan trudbenik. Prema tome, oni su najbolji i najpouzdaniji autoriteti koje čovječanstvo može pribaviti". Pretpostavljati im alternativce kojima često nedostaje i osnovno znanstveno predznanje, osobito medicinsko, nepametno je, nelogično, koliko i uzaludno. Dr. Marušić izričito tvrdi da bioenergija, u smislu kako je tumače današnji iscjelitelji, ne postoji! "Kompletnoj fizici i biologiji ona je nepoznata! A ta ista fizika realno u pokusima pokazuje odnose materije i antimaterije i već desetljećima poznaje i najfinije prijelaze materije u energiju i obrnuto. Da ne spominjemo termodinamiku! Biologija, s druge strane, točno, do detalja, poznaje procese kojima živi svijet hvata fotone Sunčeve energije, pretvara je u druge oblike energije i koristi je za nebrojene funkcije! I kada te tisuće najvrednijih i najobrazovanijih mozgova pojma nemaju o 'bioenergiji', ja se pitam kakvi su to karakteri, kakvi su to ljudi koji se usude o njoj govoriti, čak je i pokazivati!".

Ako, međutim, prihvatimo poistovjećivanje spomenute "svete energije" s pojmom ruah (duh/dah) u judeo-kršćanskoj tradiciji, tada smo na teološkom području, pa se otvara pitanje zašto su iz sudjelovanja u donošenju zakona o nekonvencionalnoj medicini izostavljene tradicionalne religije? Apsurdan je govor o "duhovnoj medicini" bez sudjelovanja najzastup-ljenijih religija u našoj domovini.

Poziv na sudjelovanje

Priključujemo se i mi pozivu Hrvatske liječničke komore i pozivamo sva stručna društva, osobito stručna društva, da se aktivno uključe u raspravu o položaju "nekonvencionalne medicine" u Republici Hrvatskoj i njezinoj zakonskoj regulativi koja je, pod pritiskom ulaska u Europsku uniju, neizbježna.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 U suradnji s