Homepage - www.veritas.hr Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Događaji
 
Premješten grob sv. Antuna

Piše: Antonio Arca
 
Zbog obnove i uređenja kapelice Arca, sarkofag sa tijelom sv. Antuna premješten je u kapelicu sv. Jakova

Samo pozvani gosti su u kasnu subotnju večer 12. travnja u 21 sat posjetili baziliku sv. Antuna u Padovi. U dirljivoj atmosferi su preneseni ostatci sveca iz njegove grobne kapelice u lijevoj lađi prostrane bazilike u novo isklesani mramorni sarkofag, koji se nalazi na suprotnoj strani, u desnoj lađi, u kapeli sv. Jakova.

Slavlje prenošenja grobnice je predvodio papinski delegat za baziliku sv. Antuna, Mons. Francesco Gioia. U tome važnom događaju prisustvovali su naravno i fratri iz četiri samostana koji se nalaze u Padovi: iz Svečeva samostana, koji se nalazi u sklopu bazilike, iz samostana "Immaculata", gdje se ujedno nalazi i uredništvo Messaggera, iz samostana u ulici San Massimo, gdje se nalazi kuća odgoja i teološki fakultet, te iz svetišta u Arcelli, gdje je 1231. godine umro Svetac svega svijeta. Vrlo rado su došli i visoki predstavnici iz civilne, vojne i crkvene vlasti.

Preseljenje iz lijeve na desnu stranu bazilike bilo je nužno jer su zbog naglih klimatskih promjena i vlage, zidovi u kapelici Arca mnogo pretrpjeli. Postoji opasnost da pojedini dijelovi visokoga mramornog reljefa iz kasne renesanse jednostavno otpadnu. Oni prikazuju u jednom slikovitom nizu čuda svetoga Antuna. Taj reljef bi se morao također očistiti od naslaga prašine te utjecaja dima od svijeća i tamjana. No nisu samo to uzroci, već i konstantna promjena mikroklime u samoj bazilici, uzrokovana milijunima hodočasnika, koji godinama dolaze posjetiti baziliku.

Mramorni sarkofag, koji će se koristiti do ponovnog vraćanja na staro mjesto, darovalo je poduzeće Markgraf iz Chiampa i tvrtka Ometto Construzioni iz Padove. Restauraciju financiraju Venetian Heritage i štedionice grada Padove i Roviga.

Grob od hrastovine sa staklenom vitrinom, u kojoj se nalaze ostatci Svečeva tijela, pažljivo je prenesen iz kapelice Arca i za slavlje postavljen na oltar. Pečat sa zadnje rekognicije iz 1981. ostao je netaknut. U svojoj propovijedi je Mons. Francesco Gioia iznio svoje teološko objašnjenje za ovo slavlje: "Sveci nisu samo naši zagovornici na nebu. Poslanje sveca na zemlji je također da sve vjernike dovede do savršene svetosti. Kroz svoje vlastite primjere oni dokazuju da je život po Evanđelju moguć. Kod sv. Antuna je presudni trenutak bio kada su prenesene relikvije prvih pet franjevačkih svetaca iz Maroka u Portugal, tada je dobio želju da postane i on mučenik, te je pristupio Redu i te iste godine se uputio u Maroko, ali nije postao mučenik, jer je Bog imao drugi plan. On je želio da postane svjedokom Evanđelja, i to kroz svoje propovijedi i stil života. Sveti Antun nam želi večeras ovo priopćiti: dokaži svojim životom ono u što vjeruješ!" Pritom je Mons. Gioia podsjetio na jednog filozofa: "Friedrich Nietzsche je potaknuo kršćane da ne naglašavaju samo važnost čitanja Svetoga pisma; oni bi trebali svojim životom stvarati dojam, da Biblija ima dvije noge".

Nakon zaziva svetog Antuna, vjernici su izmolili molitvu koju je sastavio upravo Mons. Gioia. U toj molitvi je istaknuo zajedničko djelovanje božanske milosti i ljudskog ispunjenja: "Gospodine Isuse, pošalji svoga Svetog Duha, da nam podari razumijevanje i volju. Dopusti nam da budemo spremni za suradnju, kao što si i ti bio poslušan svome Ocu. Sve po našim mogućnostima. Tada ćemo postati dio hrama Duha Svetoga. Pošalji nam duha utjehe, da te kroz njega prepoznamo i ljubimo. Tada smo dostojni da postignemo svoj cilj. Ti, koji si hvaljen u vijeke vijekova. Amen."

Od četvrte vazmene nedjelje, 13. travnja, rijeke vjernika, hodočasnika i posjetitelja, hrle u kapelu sv. Jakova, u desnom bočnom brodu bazilike. Tamo se mole svome omiljenom svecu, zahvaljuju za uslišene molitve i pozdravljaju ga uobičajenim "hodočasničkim pozdravom", tako da svojom rukom dotaknu njegov grob. Sveti Antun je umro 13. lipnja 1231. godine u samostanu u Arcelli, gdje je zbog ljetne vrućine odmah i pokopan. Pet dana kasnije, njegovo tijelo je preneseno, u skromnom drvenom lijesu, u svečanoj procesiji prema crkvi Sancta Maria Mater Domini, gdje je premješteno u kameni lijes na povišenom mjestu. Osmoga travnja 1263. su njegovi posmrtni ostaci ponovno premješteni ispod kupole novoizgrađene bazilike, u prisutnosti sv. Bonaventure.

Na svoje konačno prebivalište je prenesen 14. lipnja 1350.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 U suradnji s