Homepage - www.veritas.hr Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Film
 
Prijateljstvo iznad svega

Piše: Marijana Jakovljević
 
ZBOGOM GLAMURU, DOBAR DAN JEDNOSTAVNOSTI!
 
"Sex and the City"; redatelj i scenarist Michael Patrick King; glume: Sara Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis, Cynthia Nixon, Chris Noth, Jennifer Hudson; romantična komedija; 144 minute; produkcija HBO i New Line Cinema; distributer Blitz film i video

Vjerojatno će biti čitatelja koji će se čuditi zašto prikazujemo film "Seks i grad" pozivajući se na ćudorednost. Da, valja odmah upozoriti kako ima nekoliko slo-bodnih scena i govor katkad sadrži nepo-ćudne izraze. I zbog toga je film u svijetu dobio oznaku R, što znači da nije pri-mjeren za djecu, a svaka država odredi dobnu granicu za to. Kod nas, nažalost, nema takvoga označavanja filmova ni ikakve kontrole, ako roditelji ne paze što im djeca gledaju. No nasilje koje se prikazuje na televiziji, a da o raznim računalnim igricama o kojima su djeca ovisna ni ne govorimo, daleko je gore. U filmu se može, u vrlo raskošnoj produkciji uz dobru poznatu glazbu, vidjeti dosta glamura, shvatiti što je pravo prijateljstvo i uočiti veliki iznenađujući obrat na kraju filmske priče, kada se konačno prave vrijednosti stave na prvo mjesto.

Istoimena je televizijska serija u šest sezona, i u mnogim reprizama, plijenila pozornost gledatelja, dakako više gledateljica, dobila niz nagrada i postala kultnim dijelom suvremene kulture. Izazivala je katkad i ljutnju i nerazumijevanje, i to više kod muškaraca negoli žena. I upravo je s fenomenološke stane zanimljiva. Kakve sve poruke nudi i gdje to vodi. U tom kontekstu je zanimljiv i film. Četiri Njujorčanke, iako vrlo različite, veže snažno prijateljstvo, traganje za ljubavlju, opijenost glamurom, modom, ljepotom, zabavom.

Struktura filma čak i nije dobra. Predugačak je, i gotovo da se sastoji iz dva dijela koja bi mogla funkcionirati kao dva filma. Radnja se nastavlja gdje je serija stala. Prvi dio vrti se oko Carriene udaje za Facu. Drugi, nakon njihova fiasca, počinje polagano s događajima u životu svake od četiri prijateljice i vodi k obratu.

U tome se dijelu pojavljuje lik djevojke Louise – tumači je Jennifer Hudson, glumica koja je već osvojila Oscara za ulogu u mjuziklu "Dreamgirls" - koja počinje raditi kao Carriena asistentica i Carrien život dovodi u red. Došla je iz gradića St. Louis u New York. No ona je skromna, razborita, odlično radi, ima dečka i udaje se, a ni malo ne pati od glamura, mode i slave, kao četiri prijateljice: Carrie, Samantha, Charlotte i Miranda. Louise je dobra i voli ih, ali je njihova suprotnost, što dokazuje da postoje i normalne zrele žene koje zdravo i realno prihvaćaju stvarnost i u njoj se dobro snalaze. To posebno uočava Carrie pa joj – zahvalna za sve što joj je učinila i pomogla – kaže da je "sveta Louisea iz St. Louisa".

Glavni muški lik je Faca koji, iako se u trenutku pokoleba i prestraši braka, odigra presudnu ulogu u promjenama četiri Njujorčanke i pozitivnom raspletu. Naime, njemu je dosta ishitrenoga glamura, sjaja, ljepote te želi jednostavnost i mirnoću. To je isto u početku htjela Carrie, ali je upala u začarani vrtlog izvještačenoga sjaja i pretjerivanja.

Promjene su uslijedile u osobnom životu svake od četiri prijateljice. I one su prihvatile stvarnost i život onakav kakav jest, te postale puno smirenije i sretnije. Imperativ ljepote i mladosti više im nije na prvome mjestu. Time su postale simpatičnije, a njihovo je prijateljstvo nadjačalo sve što se zbilo. Zanimljivo je da su sve četiri glumice nakon snimanja ovoga filma rekle kako se i privatno bolje osjećaju i prihvaćaju stvarnost u jednostavnosti, ne skrivajući više ni svoje godine!

Dakle, sažetak i poruka filma mogli bi biti: Zbogom glamuru, dobar dan jednostavnosti!

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 U suradnji s