Homepage - www.veritas.hr Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Medicina u svjetlu vjere
Ovu stranicu uređuju članovi Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva
Pretilost kao zdravstveni problem

Piše: Martina Matovinović, specijalizantica interne medicine na KBC Zagreb
 
KAKO SE OSLOBODITI DEBLJINE I KOJE SU NJEZINE POSLJEDICE?

Pretilost je multifaktorijalna bolest, defi-nira se kao prekomjerno nakupljanje mas-nog tkiva u organizmu. Postoje različite metode procjene tjelesne mase kao izračunavanje standardne težine za visinu ispitanika koja se izračuna tako da se od visine u cm iznad 100 oduzme 10%. Opće prihvaćena metoda je izračunavanje tzv. indeksa tjelesne mase - BMI (Body Mass Index) koji se izračuna kako slijedi, BMI = tjelesna težina u kg podijeli se s visinom tijela u metrima na kvadrat. Normalna tjelesna težina je u rasponu od 20-24 kg/m2, prekomjerna tjelesna težina je od 25-30 kg/m2, a pretilost iznad 30 kg/m2. Razlikujemo monogensku i poligensku bolest koja je znatno češća.

Za sada je otkriveno više od 100 gena u ljudi koji su odgovorni za regulaciju tjelesne mase i distribuciju masti. Posljedice debljine mogu biti kozmetske, metaboličke, hormonske, kardiovaskularne, respiratorne, psihičke, ginekološke, reumatološke i druge. Povezanost debljine s reproduktivnim sustavom u žena poznat je utjecajem na progresiju i težinu sindroma policističnog jajnika koji je odgovoran za neplodnost. Indeks tjelesne mase povezan je s povećanom incidencijom kardiovaskularnih bolesti, a pokazalo se da osobe s BMI većim od 30 kg/m2 imaju 2-2,5 puta veći rizik za nastanak moždanog udara. Dokaze o utjecaju smanjenja tjelesne mase u prevenciji nekih tumora pokazala je 2002. god. Međunarodna agencija za istraživanje raka. Prekomjerna tjelesna masa je važan čimbenik rizika za rak dojke u postmenopauzi, tumore endometrija, kolorektuma, bubrega i adenokarcinoma jednjaka.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu je 2005. god. bilo pretilo oko 400 milijuna odraslih osoba. Procjenjuje se da će do 2015. god. taj broj porasti na 700 milijuna. Spomenimo da je distribucija pretilosti različita s obzirom na standard života tako je u industrijskim zemljama svijeta učestalost pretilosti najveća u siromašnijim slojevima, dok je u nerazvijenim zemljama i zemljama u razvoju češće u bogatijih. Zanimljivo je da se u nekim afričkim i azijskim zemljama pretilost smatra simbol dobra zdravlja i uspješnosti.

Jasno je da debljina predstavlja globalni javno zdravstveni problem, a ujedno i izazov kako ga adekvatno riještiti. Različiti čimbenici utječu na razvoj pretilosti kao što su: način života koji je sve više sedentarni, rad na kompjutorima, povećanje stresa, smanjenje tjelovježbe, povećani unos visoko kalorične hrane što sve dovodi do kontinuiranog, postupnog porasta tjelesne težine. Povećanjem životnog standarda, produljuje se i prosječni vijek života, a time i pretilih osoba. Istraživanja su pokazala da bi se od 45-65 god. života trebala smanjiti kalorijska vrijednost dnevne prehrane za oko 15%, a nakon 65 god. za oko 10% sa svakim desetljećem.

Zbog sve većeg epidemijskog rasta debljine Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi potaknulo je osnivanje radne skupine za izradu Akcijskog plana za prevenciju i smanjenje prekomjerne tjelesne težine. Osnovana je 2002. god. i Udruga za prevenciju prekomjerne težine koja je usmjerena na širenje spoznaje o zdravijem načinu života. Potom je 2003. god. osnovano i Društvo za debljinu pri Hrvatskom liječničkom zboru koje je primljeno u Svjetsko društvo za debljinu, a potom i u Europsko društvo za debljinu.

Liječenje debljine zahtijeva multidisciplinarni pristup. Potrebna je promjena životnog stila dijetom i tjelovježbom. Redukcijske dijete se trebaju modificirati na individualnoj razini kao i prema različitoj kulturološkoj, tradicijskoj i socijalnoj razini. Nužno je i povećanje tjelesne aktivnosti čiji se intenzitet individualno prilagođava. Smatra se da je za postizanje smanje nje tjelesne mase potrebno 35-45 min umjerene tjelesne aktivnosti dnevno dok je preporučena aktivnost za očuvanje zdravlja i prevenciju kroničnih bolesti za prosječnu populaciju 30 min umjerene tjelesne aktivnosti dnevno. Pravilnim pristupom povećanjem potrošnje energije uz smanjen unos, moguće je postići smanjenje tjelesne težine od 1 do 1 kg tjedno. U određenih pretilih osoba koje mnogo jedu u pojednim emocionalnim stanjima preporuča se i psihoterapijsko liječenje. Liječenje kod izrazite pretilosti uključuje i farmakološko i kirurško liječenje.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 U suradnji s