Homepage - www.veritas.hr Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Naš osvrt
 
KINESKI ZID

Piše: Ivan Bradarić
 
"NAROD SREDIŠTA SVIJETA" DOČEKUJE CIJELI SVIJET NA IGRAMA MIRA

Sveti Pavao, apostol naroda, čiju veliku obljetnicu 2000 godina od rođenja slavimo ove godine, obišao je cijeli onda poznati svijet, ali nam nije poznato da li je bio u Kini. Kina je u ono vrijeme kao i danas bila jedna od najmnogoljudnijih nacija na svijetu. Daleko od ostatka svijeta gradila je svoju vlastitu kulturu i povijest, branila se i osvajala, podizala zidove i utvrde, baš kao i danas.

Poznati Kineski zid, svojom dužinom od preko 6.000 kilometara (glavni dio oko 2.400 kilometara) jedina građevina na zemlji - kažu - koja se vidi sa Mjeseca, štitio je zemlju od napada izvana i pružao sigurnost onima koji su bili s druge strane. Mudrim potezom tadašnjega cara Shih Huang Tija, nastao je oko 216. godine prije Krista, povezivanjem postojećih manjih obrambenih zidova, a kasnije je još dugo dograđivan i pojačavan. Stoljećima je odolijevao napadajima i preživio dobro uščuvan do naših vremena. Danas isti taj zid posjećuju nebrojene tisuće turista koji se dive tom velebnom zdanju. Vjerujem da će ga brojni turisti i sportaši posjetiti i tijekom dvotjednog trajanja Olimpijskih igara koje se ovo ljeto odigravaju u Pekingu.

I dok su Kinezi gradili zidove, na drugoj strani svijeta se odigravalo nešto sasvim drugo. Apostol Pavao i njegovi sudrugovi, svjedoci Isusova uskrsnuća, pošli su po svem svijetu naviještati Evanđelje. Njihovo osvajanje svijeta je bilo teško i zahtijevalo je mnoge žrtve. Pavao je pomakao granice kršćanstva izvan Jeruzalema, prešao granice i zidove tadašnjih carstava i došao do središta svijeta - do Rima. Na svojim apostolskim putovanjima osnivao je zajednice, učvršćivao vjernike, poticao i upućivao u vjeri. Zlopatio se i podnosio uvrede i pogrde, kako sam na koncu svjedoči: "Česta putovanja, pogibli od rijeka, pogibli od razbojnika, pogibli od sunarodnjaka, pogibli od pogana, pogibli u gradu, pogibli u pustinji, pogibli na moru, ..." (2 Kor 11, 26-27) te je sve to izdržao.

Za daljnja naviještanja Radosne vijesti ostavio je Pavao prostora i generacijama apostola i nakon svoga impozantnog djela. No, unatoč brojnim pokušajima i nastojanjima najmnogoljudnija nacija na svijetu je do naših vremena ostala bez kvalitetnog i sveobuhvatnog navještaja Evanđelja. Zašto? Je li nedostajalo oduševljenih i odvažnih apostola poput Pavla? Da li su Kinezi takav narod da nisu mogli razumjeti navještaj? Je li razlog jezik, jaka tradicija, kultura? Da li je "Kineski zid" tako neprobojan da ga ni misionari nisu uspjeli svladati? Jesu li presudni bili politički čimbenici koji nisu dopuštali ulazak nikakve novosti izvana?

Sigurno je da je sve pomalo utjecalo da se Radosna vijest ne ukorijeni u Kini u onoj mjeri kako se to dogodilo u drugim dijelovima svijeta, a možda je ponajviše utjecao ovaj posljednji razlog - barem u prošlom stoljeću. U tu svrhu je i papa Benedikt XVI. o blagdanu Duhova ove godine uputio pismo vjernicima u Kini nastojeći ih ohrabriti i izraziti zajedništvo sa sveopćom Crkvom. Taj daleki i nama još uvijek nedovoljno poznati narod, koji sebe naziva "Chung-hua jen" - "Narod središta svijeta", izaziva duboko poštovanje zbog svoje bogate prošlosti i kulture te neku vrstu zabrinutosti zbog svoje sadašnjosti. Ovo je Papino pismo bitno zbog brojnih poteza koje je tamošnja komunistička vlast - koja je još uvijek na snazi - poduzela u smislu razbijanja zajedništva, a s ciljem upravljanja i nadziranja svih vjerskih djelatnosti. Benedikt XVI. donosi sudove o ključnim situacijama, ali ne želi stvarati sukobe s određenim osobama i skupinama. Papa želi pozvati Crkvu na dublju vjernost Isusu Kristu te podsjeća sve kineske katolike da su upravo oni pozvani biti evangelizatori, unatoč teškoj i pomalo dramatičnoj situaciji.

Upravo u toj i u takvoj Kini održavaju se u kolovozu Ljetne olimpijske igre na kojima nastupaju sportaši iz cijeloga svijeta. Prigoda je to, ne samo za nadmetanje i dokazivanje u raznim sportskim vrlinama i umijećima, nego i za odašiljanje raznih poruka mira, tolerancije, prihvaćanja, zbližavanja. Vjerujem da će Kinezi i ovom prigodom pokazati svoje veliko srce, koje je veće i od njihovoga famoznog zida. Srce koje ne samo da se vidi s Mjeseca, nego se osjeća još puno dalje.

Na koncu, past će i najtvrđi zidovi, nestat će i najbezbožnije ideologije, a ono će pobijediti. Srce junaka. Srce hrabrih ljudi koji se u slabosti usavršuju. Takvo je srce kucalo i u apostola Pavla, koji je na kraju svoje životne trke napisao: "Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao. Stoga, pripravljen mi je vijenac pravednosti." (2 Tim 4, 7).

Dok se sportaši iz cijeloga svijeta budu kitili vijencima slave i medaljama plemenitih metala, naša će kineska braća u Kristu, poput apostola Pavla, osvajati još jednu bitku na trkalištu života.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 U suradnji s