Homepage - www.veritas.hr Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Hrvatski areopag
 
Tajna koje nema

Piše: dr. sc. Josip Blažević (hrvatski-areopag@ofmconv.hr)
 
LITERATURA NEW AGEA

Knjiga Tajna (The Secret) autorice Rhonda Byrne, koja je ovih mjeseci vodeći hit u zemlji i svijetu, popularizirala je hermetičko načelo "zakona privlačnosti" kao "tajnu formulu" uspjeha, sreće i savršenog zdravlja. Zapravo je riječ o još jednom uratku iz laboratorija New Agea.

Podrijetlo "Tajne"

Nakon egzistencijalnog kraha Rhonda Byrne snagu za novi početak pronašla je u jednoj staroj hermetičkoj knjizi koju joj je poklonila njezina kćerka Hayley. To je sudbina brojnih suvremenih posvjetovnjačenih duhovnih nomada. Nije riječ o nekakvom novom ili nepoznatom, još manje senzacionalnom ili tajnom otkriću. Riječ je o naširoko poznatom hermetičkom načelu koje se pripisuje mitskom bogu Hermesu Trismegistusu ("triput najvećem") a glasi:

"Kako gore, tako dolje.
Kako unutra, tako i vani."

Marketinški promišljeno, ona ga je objavila u knjizi neodređenog ali intrigantnog naslova – Tajna. Potraga za njegovim korijenima među "velikanima povijesti" i religioznim i religijskim vođama (ukupno njih dvadeset i četiri mahom newageovskim) neuspio je pokušaj da knjiga dobije avanturističku notu i ostavi dojam starodrevnosti. Značajno zaostaje za srodnim uradcima iz radionice New agea (P. Coelho, D. Brown, itd.). Knjiga se predstavlja kao svojevrsni vodič kroz život ili svojevrsno umijeće življenja.

Panteističko-monistički svjetonazor

Lajtmotiv cijele knjige R. Byrne predstavlja gore spomenuto hermetičko načelo koje je ona simplificirano izrazila riječima: "Tajna je zakon privlačnosti!". A pokretač spomenutog "zakona privlačnosti", naravno, jest "moć uma", pri čemu tehnike vizualizacije igraju nezamjenjivu ulogu. Njezino "epohalno otkriće" sažeto je sadržano u sljedećim riječima: "Sve ono što vam se u životu događa vi privlačite u svoj život. Privlačite ga snagom slika u svojemu umu. Snagom onoga što mislite. Privlačite sve ono o čemu razmišljate." (B. Proctor)

Autorica polazi od drevne pretpostavke da je čovjek mikrokozmos u odnosu na svemir kao makrokozmos. Promjene na jednome automatski se odražavaju i promjenama na drugome. Riječ je ovdje o (istočnjačkom) panteističko-monističkom svjetonazoru, prema kojemu je sve Jedno i to Jedno je Energija, ili Bog, a razlika je samo u terminologiji: "U Svemiru je sve povezano. Sve je samo jedno jedino energetsko polje. Svi smo povezani i svi smo dio Jednog Energetskog Polja, Jednoga jedinoga Vrhovnog Uma, Jedne Jedine Svijesti, Jednoga Jedinoga Stvaralačkog Izvora. Nazovite to kako god želite, ali svi smo mi Jedno." Naročito je razvidan pokušaj ispreplitanja kvantne fizike i istočnjačke filozofije. "Otiđite kvantnom fizičaru ili fizičarki i upitajte ih: "Što stvara svijet?" Odgovorit će vam: "Energija". "Opišite mi energiju". "Energija se ne može stvoriti ili uništiti, uvijek je postojala, uvijek postoji, sve što je ikada postojalo uvijek će postojati, dobiva oblik i mijenja ga". Ako odete teologu i postavite mu pitanje: "Što je stvorilo Svemir?", odgovorit će vam: "Bog". Zatražit ćete opis Boga. "Bog je uvijek postojao i uvijek postoji, ne može nastati ili biti uništen, sve što je ikada postojalo uvijek će postojati, uvijek zadobiva oblik i mijenja ga." Vidite, opis je isti, samo je terminologija drukčija."

Ovdje se, doduše, kvantna fizika približava panteističkome monističkom svjetonazoru istočnjačkih religija, ali istovremeno bitno udaljava od kršćanske personalističke slike Boga i čovjeka stvorena na njegovu sliku. Čovjek nije kap koja svoju osobnost gubi u oceanu svijesti ili energije, nego je osoba čiji život svoje konačno ispunjenje ostvaruje u zagrljaju Nebeskog Oca, na čiju sliku je stvorena.

Superiornost Tajne u odnosu na religije

Svete knjige svih religija, među kojima Byrne neselektivno imenuje hinduizam, hermetičke tradicije, budizam, kršćanstvo, islam, i civilizacije poput drevnih Babilonaca i Egipćana, navodno predstavljaju stranice od kojih je sastavljena njezina Tajna. Iz Novog zavjeta preuzela je "stvaralački proces" sastavljen od tri koraka. Prvi je Isusova rečenica "Tražite (i naći ćete)" (Lk 11,9). Svemir je poput kataloga iz kojega vi naručujete. "Prvi korak je traženje. Zapovjedite Svemiru. Recite mu što želite. Svemir odgovara na vaše misli." (L. Nichols) Drugi korak je vjera da ste primili što ste molili: "Vjerujte da ste postigli" (Mk 11,24). Treći korak je Isusovo obećanje: "(I sve što zaištete u molitvi vjerujući), primit ćete." (Mt 21, 22). Vjera se kod Byrne, nasuprot biblijskom kontekstu, ne odnosi na Boga, nego na Svemir: "Imajte povjerenja u Svemir. Imajte povjerenja, vjerujte, imajte vjere." Stoga je potrebno pojasniti značenje "Svemira" kod Byrne.

Divinizirani Svemir

Razvidno je iz pojedinih mjesta u kontroverznoj Tajni R. Byrne da autorica izbjegava pojam Boga i zamjenjuje ga "Svemirom", kojemu pridaje božanske atribute. "Svemir je Univerzalno skladište i dobavljač svega što postoji. Sve potječe iz Svemira i sve vam, u skladu sa zakonom privlačnosti, donose ljudi, okolnosti i događaji. O zakonu privlačnosti razmišljajte kao o zakonu zaliha. Taj vam zakon omogućuje da crpite iz beskonačne zalihe. (…). Istinska zaliha je nevidljivo polje, nazvali ga Svemirom, Vrhovnim Umom, Bogom, Beskonačnom Inteligencijom ili bilo kojim drugim imenom.". Diviniziranje Svemira proturječi biblijskoj objavi. Svemir nije Bog ali, budući ga je Bog stvorio, odražava Božju ljepotu. Moliti se Svemiru i od njega tražiti rješenje svojih problema, s kršćanske točke gledišta, čisto je idolopoklonstvo, koje sv. Pavao pripisuje poganima ("častili [su] i štovali stvorenje umjesto Stvoritelja" [Rim 1,25]). Svemir je također podvrgnut grijehu i potreban je otkupljenja: "Stvorenje je uistinu podvrgnuto ispraznosti" (Rim 8, 20). "Sve stvorenje zajedno uzdiše i muči se u porođajnim bolima sve do sada" (Rim, 8,20).

Što je Tajna?

Hinduistički pojam sanatana dharmu predstavlja "vječni zakon" po kojemu se odvijaju sva zbivanja u svemiru, a pokreću ga naša osobna djela (karma). Identičnu ulogu u Tajni predstavlja spomenuto hermetičko načelo, ili "zakon privlačnosti", koji u cijelosti glasi: "Kako gore, tako dolje. Kako unutra, tako i izvana". "Zakon privlačnosti je apsolutan i ne može pogriješiti." Umjesto uz karmu Byrne svoj "zakon privlačnosti" smješta uz ljudski um. "U zakonu privlačnosti nema izuzetaka. Ako vam se nešto dogodi, to ste vi privukli svojim dugotrajnim mislima. Zakon privlačnosti je precizan." Kao i sanathana dharma i zakon privlačnosti je vječan: "Taj je zakon nastao na početku vremena. Oduvijek je postojao i uvijek će postojati. (…) Svemoćni zakon privlačnosti oblikuje čitavo vaše životno iskustvo, a to čini putem vaših misli. Vi putem vlastitih misli prizivate zakon privlačnosti u djelovanje." Kao kad siroti Hindus upozna zakon karme pomoću kojega može sadašnjim djelima utjecati na dharmu, tako bi i čitatelj Tajne trebao doći do spoznaje da je "zakon privlačnosti najmoćniji zakon Svemira" kojim se može poslužiti da promijeni svoj nesretni usud. Prema učenju o karmi naš je život posljedica naših djela iz prijašnjih života. A što drugo piše autorica? "Vaša trenutna stvarnost i vaš sadašnji život rezultat su vaših misli. Sve će se to promijeniti kad počnete mijenjati svoje misli i osjećaje." Ovakva tvrdnja u skladu je s kastinskim sustavom u Indiji. Jesu li žrtve Holokausta i koncentracijskih logora sami odgovorni za svoju sudbinu zbog svojih "krivih misli", kako uči R. Byrne, ili je na djelu moćnija sila, kako nam je predstavlja Isus Krist?

Tajna kao "stil života" i "put samospoznaje"

Igrajući na kartu ljudske lakovjernosti, Tajna se nameće kao knjiga s odgovorima na sva životna pitanja. "Tražite li odgovor ili upute u vezi nečega u vašem životu, postavite pitanje, vjerujte da ćete dobiti odgovor, a onda nasumce otvorite knjigu. Na onome mjestu gdje se stranice razdvoje, nalazit će se uputa i odgovor za kojim tragate." Navedenim riječima autorica svome djelu pridaje magijski karakter, koji će naći put do svoje publike. Štoviše, njezina knjiga se predstavlja i kako "katekizam" samospoznaje: "Listajući stranice i učeći Tajnu shvatit ćeš na koji način možeš imati, biti i napraviti sve što poželiš. Spoznat ćeš tko uistinu jesi. Spoznat ćeš istinsku veličanstvenost koja te očekuje." Štoviše, nastavlja autorica, "sada dobivate spoznaje koje će vam omogućiti stvaranje najveličanstvenije verzije samoga Sebe".

Gajite "mršave misli" da biste smršavili

Stanje debljine nije učinak hrane nego je "nastalo zahvaljujući vašim mislima o debljini". "Ako je netko predebeo, do toga je došlo zbog toga što je gajio "debele misli", bez obzira na to je li toga bio svjestan ili nije. Čovjek ne može gajiti "mršave misli" i biti debeo. To bi se potpuno kosilo sa zakonom privlačnosti." "Hrana nije odgovorna za dobitak na težini. Vaša ideja da je hrana odgovorna za debljanje zapravo dovodi do toga da se debljate od hrane." "Hrana vas ne može udebljati, osim ako mislite da može."

Umjesto zaključka

Nekom "Vidovitom Milanu" javila se trojica neoženjene braće koja su tražila "recept" za sklapanje braka. Vidovnjak im je savjetovao da se sva trojica uzmu za ruke, istovremeno skaču, i uglas izvikuju: "Brak, brak, brak…". Oni su to začudo i učinili!

Na toj su razini otprilike i savjeti R. Byrne iz knjige Tajna. Da biste smršavili, "mislite mršave misli", da biste postali bogati, "zamišljajte kako živite u obilju", a ispravnim mislima nahranit ćete sve gladne svijeta! Sv. Pavao je već davno upozorio na pojavu ovakvog bezumlja: "Doći će vrijeme kad ljudi neće podnositi zdrava nauka nego će sebi po vlastitim požudama nagomilavati učitelje kako im godi ušima; od istine će uho odvraćati i bajkama se priklanjati" (2 Tim 3, 3).

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 U suradnji s