Homepage - www.veritas.hr Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Sv. Antun danas
 
Ako nekoga ispravljaš, čini to s ljubavlju

Piše: Luciano Fanin
 
IZ "PROPOVIJEDI" SV. ANTUNA

Ukorom i ispravljanjem valja se služiti samo ako je doista potrebno i samo ako onaj tko se njima služi najprije popravi sebe, govori sv. Antun. Razlog za ukor ne smije nikada biti mržnja, nego milosrđe, imajući na umu Božje ciljeve.

Izvadi brvno iz oka svoga

Iz Evanđelja po Luki 6, 41-42:

"Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Kako možeš kazati bratu svomu: 'Brate, de da izvadim trun koji ti je u oku', a sam u svom oku brvna ne vidiš? Licemjeru! Izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun što je u oku bratovu."

Ako nekoga želiš ukoriti, najprije pogledaj da nisi i ti kao on. A ako jesi, plači skupa s njime, ne očekuj da te on sluša, ali naređuj mu i opominji ga da bi se zajedno s tobom potrudio popraviti se. Ako pak nisi kao on, sjeti se da si takav možda bio prije ili si mogao biti, pa zato budi strpljiv i kori ga ne zbog mržnje, nego potaknut milosrđem. Ukorima i ispravljanjem smijemo se služiti samo rijetko, kada je to doista potrebno i samo kada je u skladu s Božjom voljom, ali svakako nakon što uklonimo brvno iz vlastitog oka.

(Propovijed 4. nedjelje poslije Duhova, 18)

Zajedničko putovanje

"Ukorima i ispravljanjem smijemo se služiti samo rijetko, kada je to doista potrebno", mudro predlaže sv. Antun. Možda smo to shvatili previše doslovno. I tako su lijepi običaji, kao što je bratsko opominjanje, čak i u samostanima, završili na tavanu. Tko danas koga uopće kori? Roditelji, da bi izbjegli iscrpljujuće svađe s djecom, radije će zažmiriti na jedno oko; učitelji, katkad samo zbog lijenosti, zatvaraju i oba oka. U drugim slučajevima rašireno je pravilo da se svatko bavi svojim poslovima. I tako se gubi dobra prigoda. Dobra i za onoga koga bi trebalo ispravljati i kome bi trebalo pomoći da shvati zlo koje je učinio ili da popravi neispravno ponašanje, da bi se vratio u kolosijek. A dobra i za onoga tko bi trebao opominjati, jer to možeš činiti samo "ako nisi kao on", govori sv. Antun, ili ako si "najprije uklonio brvno iz vlastitog oka", kako piše u Evanđelju. Ako smo pak mi sami u potrebi za ispravljanjem, nije dobar razlog za šutnju samo da ne bismo ništa učinili. U tom slučaju, "plači zajedno s njime – predlaže sv. Antun – i ne očekuj da te on sluša, ali naređuj mu i opominji ga da bi se zajedno s tobom potrudio popraviti se". Svetac nas poziva da pomažemo bratu da se popravi, ali krećući od nas samih i čineći više životnim primjerom, nego riječima, uklanjajući iz naših očiju i srca brvna zla i grijeha.

Samo tako ćemo moći pomoći bratu da se popravi, koračajući zajedno s njime putem usavršavanja.

U svakom slučaju, kada ispravljamo brata, činimo to iz ljubavi, ne zbog bijesa ili zlobe.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 U suradnji s