Homepage - www.veritas.hr Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
U povodu
 
Čudotvorac

Piše: Aleksandra Chwalowski
 
40. OBLJETNICA SMRTI OCA PIJA IZ PIETRELCINE I 90. OBLJETNICA PRIMANJA STIGMI

U San Giovanni Rotondu 24. travnja ove godine na čašćenje vjernicima izloženo je tijelo Oca Pija iz Pietrelcine. Izlaganju je prethodila ekshumacija tijela, koja je izvršena u noći između 2. i 3. ožujka. Uslijedilo je i znanstveno ispitivanje tijela ovoga dragoga mističnog fratra.

Kao što je to slučaj i s brojnim drugim svecima, i Otac Pio je "znak osporavan". Jedni ga ljube i časte, a drugi ga sumnjičavo promatraju. Kada god se spomene njegov lik, jedni pokazuju oduševljenje, dok se drugi osjećaju potaknuti izraziti (bilo usmeno ili pismeno) javne zlonamjerne napade na njegovu osobu.

U rujnu ove godine obilježit će se četrdeseta obljetnica njegove smrti, kao i devedeseta obljetnica primanja stigmi. Predviđeni su brojni događaji kojima će se obilježiti ovi važni datumi.

Klevetnička publikacija

Jedan od neukusnih napada na Oca Pija zbio se pred nekoliko mjeseci, kada su novine diljem Italije prenijele vijest da je izašla knjiga s dosad neobjavljenim materijalima, a čija je nakana bila ocrniti toga poniznoga kapucinskoga fratra. Riječ je o knjizi "Drugi Krist: Otac Pio i Italija 20. stoljeća" povjesničara Sergija Luzzatta. U toj knjizi je navedena insinuacija kako je ovaj franjevac navodno sam kiselinom izazvao stigme.
Ovdje je važno podsjetiti čitatelje kako je Sveta Stolica priznala stigme i svetost Oca Pija. Čitatelji sigurno znaju da Crkva prije no što nekoga proglasi svetim, ili pak neki događaj čudom, prikuplja mnoštvo potkrijepljenih dokaza, koji potom bivaju podvrgnuti strogom znanstvenom ispitivanju.

Crkva redovito takve stvari odmjerava pažljivo te s najvećom ozbiljnošću i pomnjom. Tako svako kaljanje lika Oca Pija automatski podrazumijeva i kaljanje same Crkve.

U svojoj je knjizi Luzzatto objavio izjavu jedne ljekarnice, danu pod prisegom, u kojoj ona tvrdi kako je mladi Otac Pio od nje 1919. godine kupio četiri grama ugljične kiseline. Navodno je Otac Pio objasnio da mu je to potrebno za dezinfekciju šprica za injekcije. "Ujedno me zamolio i za neke druge stvari, poput bombonâ od peperminta marke Valda" - tvrdi dotična ljekarnica.

Ovo je svjedočanstvo Vatikanu izvorno predočio nadbiskup Manfredonije Pasquale Gagliardi, kao mogući dokaz da si je Otac Pio sâm kiselinom izazvao stigme.

Papa Ivan XXIII.

Luzzatto u svojoj knjizi nadalje tvrdi kako se papa Ivan XXIII. oštro protivio svecu iz Pietrelcine te kako ga je otvoreno smatrao prevarantom.

Naročito neugodna narav tih optužbi bila je upravo sablažnjujuća. Što je gore, dokazi nisu došli iz anonimnih izvora, nego od generala kapucinskoga Reda, koji je tako želio izvršiti pritisak na Svetu Stolicu da nešto poduzme.

Papa je svoje razočaranje i gorčinu zabilježio u privatnom dnevniku dana 25. lipnja 1960. riječima: "Žao mi je za PP [Padre Pio], čiju dušu valja spasiti te žarko molim za nj. Naime, riječ je o tome – ono što je otkriveno na temelju filmskih zapisâ – si vera sunt quae referentur [ako je istina što prenose] – o njegovim intimnim i neurednim odnosima sa ženama iz njegove pretorijanske straže, koja ga i ovoga trenutka blisko okružuje – navodi na pomisao o golemu gubljenju duša koje je đavolski namješteno, kako bi se narušio ugled svete Crkve u čitavome svijetu, a napose u Italiji."

Papa Ivan XXIII. je dodao: "U sabranosti duha i dalje sam ponizno uvjeren kako Gospodin faciat cum tentatione provandum [čini to kao kušnju vjere] te kako će iz te goleme obmane proizaći pouka jasnoće i zdravlja za mnoge."

Luzzattova knjiga ne sadrži puno "dokazâ", osim ova dva međusobno nepovezana događaja. Ispitajmo sada okolnosti malo pobliže, počam od događaja s "kiselinom".

Kiselinsko ispitivanje

Prije svega valja naglasiti kako je insinuaciju vezanu uz "ugljičnu kiselinu" Sveta Stolica već ispitala za vrijeme proglašenja Oca Pija blaženim. Činjenicu kako taj navod ostaje nepotkrijepljen dokazuje i to što niti sam Luzzatto nije uspio podastrijeti nikakav dokaz kako je ovaj kapucinski fratar kiselinu zaista i upotrijebio kako bi si sâm izazvao stigme.

Naprotiv, potkrijepiti se svakako može činjenica kako su stigme na tijelu Oca Pija znanstveno neobjašnjive. Valja se prisjetiti kako je Sveta Stolica angažirala niz nadasve kompetentnih liječnika, kako bi proveli različita znanstvena ispitivanja stigmi. Jedan od njih, dr. Giorgio Festa, imao ih je priliku u više navrata proučiti, u razmaku od po nekoliko godina. Osim njegovih medicinskih izvješćâ Svetoj Stolici, dr. Festa ujedno je i napisao knjigu "Misteri di scienza e luci di fede" ("Tajna znanosti i svjetlo vjere"), objavljenu tridesetih godina prošloga stoljeća.

Navedena izvješća pokazuju kako stigme nisu mogle biti izazvane niti opeklinama, niti oštrim predmetima. Pokazuju ujedno i kako nikada nisu zacijeljele. Budući da se nikada nisu zatvarale, niti ih je uspijevala izliječiti većina medicinskih tehnika onoga vremena, bile bi se morale naposljetku pretvoriti u gangrenu, no to se nije dogodilo u svih 50 godina koliko ih je Otac Pio morao nositi!

Potom, kada je Otac Pio preminuo, stigme su odjednom nestale. To su posvjedočila njegova subraća, kao i liječnici koji su pregledali njegovo tijelo. Subraća su pazila kako ne bi doticala one dijelove njegova tijela na kojima je nosio stigme. Tako su mu, primjerice, na rukama ostavili rukavice bez prstiju, kojima se služio kako bi sakrio biljege. Međutim, napravljene su brojne detaljne fotografije njegova tijela. Kroz pola stoljeća, stigme su redovito krvarile, ali na njegovu beživotnu tijelu nije bilo nikakvih vidljivih ožiljaka, niti najmanjega traga rane. Koža je bila svježa i meka poput djetetove, što slike sasvim jasno pokazuju.

Liječnici koji su ga pregledali dok je bio živ, kao i njegova subraća koja su mu pomagala na stigme stavljati povoje, redom tvrde kako su rane bile toliko duboke te je kroz njih prodirala svjetlost sve do druge strane. Dakle, rane su bile duboke i ozbiljne, a, kada je umro, jednostavno su nestale. Iako je Luzzatto toga bio itekako svjestan, nigdje u knjizi to ne spominje.

"Si vera sunt"

Što se, pak, tiče bilješke pape Ivana XXIII., čini se kako niti nju Luzzatto nije dovoljno pomno proučio. Papa je, dakle, ubacio komentar si vera sunt, što znači "ako su ta [izvješća] istinita." Drugim riječima, papa je itekako bio svjestan kako je riječ samo o navodima, dok je Luzzatto jednostavno "zaboravio" spomenuti kako je kasnije dokazano da su navedena izvješća neutemeljena te ih je montirala jedna među brojnim skupinama onih koji su kritički nastrojeni prema svecu iz Pietrelcine.

Štoviše, Luzzatto ne spominje niti to da je papa Ivan XXIII. naknadno shvatio kako je pogrešno ocijenio Oca Pija. Komentare, međutim, nikada nije ispravio, jer je bila riječ o privatnim razmatranjima, povjerenima njegovu osobnu dnevniku, te stoga nije bio potreban demanti.

Luzzattovo svjesno izostavljanje tih bitnih činjenica, kao i zaključaka odbora za kauzu beatifikacije i kanonizacije, koji je pomno istražio dokumentirana očitovanja protiv ovoga kapucinskoga fratra, razotkriva njegovo slabo potkrijepljeno djelo u njegovu pravome svjetlu: a to je protukatolički ispad.

Međutim, buka podignuta Luzzattovom knjigom kroz posljednjih nekoliko mjeseci počinje se smanjivati te se čini kako prljava kampanja usmjerena protiv Oca Pija nije uspjela.

Međunarodni skup

Novost o ekshumaciji službeno je 6. siječnja ove godine objavio Mons. Domenico Umberto d'Ambrosio, nadbiskup Manfredonije-Vieste-San Giovanni Rotonda, poslanik Svete Stolice u mjestu San Giovanni Rotondo.

Štovatelji Oca Pija diljem svijeta nisu mogli vjerovati vlastitim ušima. Međutim, niti njegovi protivnici ne gube vrijeme. Boje se kako će znanstveno ispitivanje donijeti neka "neugodna" iznenađenja, pa već u medijima objavljuju materijale u kojima tvrde kako su subraća o ukopu 1968. na njegovo tijelo primijenila posebne tvari kako bi ga očuvala te kasnije (drugim riječima – danas) lažno tvrdila kako je posrijedi čudo. No, i taj je navod, poput ostalih, također službeno opovrgnut.

U svojoj je najavi Mons. D'Ambrosio također podsjetio kako u rujnu ove godine pada devedeseta obljetnica otkako je Otac Pio na svome tijelu primio stigme. Stoga je odlučeno kako će se organizirati skup na temu stigmi sveca iz Pietrelcine. Skupu će nazočiti priznati stručnjaci i istraživači s područja medicine, teologije i humanističkih znanosti.

U međuvremenu, štovatelji sveca iz Pietrelcine očekuju potvrdu obećanja pape Benedikta XVI. dana nadbiskupu d'Ambrosiju i delegaciji kapucinskih fratara 14. listopada 2006. kako će osobno posjetiti svetište u San Giovanni Rotondu i iskazati počast zemnim ostatcima ovoga sveca.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 U suradnji s