Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Film
 
Zamjena

Piše: Marijana Jakovljević
 
"Changeling"; drama; redatelj Clint Eastwood; scenarist Joe Michael Straczynski; glume: Angelina Jolie, John Malkovich, Jeffrey Donovan, Amy Ryan; SAD, 2008.; 141 minuta; produkcija Universal Pictures

Iako nije osvojio nijedan zlatni kipić od tri oskarovske nominacije – za glavnu glu-micu Angelina Jolie, fotogafiju Tom Stern i produkcijski dizajn James J. Murakami – film "Zamjena" okupio je oskarovsku pos-tavu, u jednoj sekvenci čak likovi gledaju i prijenos dodjele Oscara na televiziji, a zbog umjetničkih kvaliteta i teme kojom se bavi, uistinu je vrijedan gledanja. Redatelj mu je Clint Eastwood, dobitnik četiriju Oscara za filmove "Djevojka od milijun dolara" i "Nepomirljivi", Angelina Jolie ga je osvojila još 1999. godine za film "Prekinuta mladost", montažer Joel Cox je također oskarovac, a John Malkovich ima dvije nominacije.

Vrstan i iskusan Clint Eastwood ne samo da je stvorio film sigurne režije i umjerena ritma, nego je i skladao glazbu i bio producent, a njegova kći Morgan pojavljuje se u manjoj ulozi djevojčice na biciklu. Unatoč godinama ne posustaje, pa stoga uskoro i u naša kina stiže njegov najnoviji film "Gran Torino", koji je režirao i u kojemu glumi.

Kako je radnja filma "Zamjena" smještena u predgrađe Los Angelesa, u kojemu je živjela srednja klasa ljudi potkraj dvadesetih i početkom tridesetih godina 20. stoljeća, pomno su odabrana mjesta snimanja u Južnoj Kaliforniji i podrobno izrađeni kostimi poput odjeće koja se onda nosila. Čak su se koristili starim crvenim tramvajima koji su nekada prometovali, a prisutan je i običaj da se po poslovnim prostorijama koriste koturaljke kako bi se brže hodalo, što nama danas djeluje pomalo smiješno. No filmotvorci su uspjeli u svojim nakanama i dočarali nam ono vrijeme sa svim svojim karakteristikama. Orisali su dobro i cjelokupnu ondašnju društveno-političku situaciju, doba prohibicije u SAD-u, što je posebno važno jer je riječ o filmskoj priči koja se zasniva na istinitu događaju. Bivši novinar Joe Michael Straczynski, a sada uspješan scenarist, došao je do zapisa izjava gospođe Christine Collins, istražio događaj i uspješno ga pretočio u potresnu, dirljivu priču.

Riječ je o samohranoj majci Christine Collins, vrijednoj i požrtvovanoj ženi iz losanđelovskoga predgrađa, službenici u telefonskoj tvrtki, koja pri povratku kući 10. ožujka 1928. godine ne nalazi svoga devetogodišnjega sina Waltera. Nakon vlastite potrage, prijavljuje nestanak policiji. Tada počinje njezina životna kalvarija, sedmogodišnje traganje za sinom, sve do svoje smrti 1935. godine. Unatoč svim nedaćama, njezin je borbeni majčinski duh nije napuštao, ostala je ustrajna i nepokolebljiva, te je zadržala nadu.

Naime, to je bilo vrijeme jake policijske korumpiranosti koja je zataškavala razna zlodjela poput ubojstava, a one koji su joj se suprotstavili, posebice žene, proglašavala ludima i trpala u psihijatrijske bolnice bez naloga, pod "šifrom 12". Nakon pet mjeseci policija je dovela dječaka za koga je tvrdila da je nestali Walter. Htjeli su pokazati kako policija ipak dobro radi. No Christine je odmah rekla da to nije njezin sin. Iako je na nekoliko tjedana primila toga dječaka u svoj dom, inzistirala je da policija nastavi potragu. Jedini koji joj je dao potporu i pomoć bio je prezbiterijanski pastor Gustav Briegleb. Svojim emisijama na mjesnom radiju napravio je medijski pritisak govoreći istinu o stanju u gradu, te priskrbio dobrovoljnog odvjetnika. Zahvaljujući njemu, Christine je puštena iz bolnice i otkriven je serijski ubojica koji je zlostavljao dječake...

Christine je postala simbol svih napaćenih žena, i jedina koja je uspjela srušiti politički sustav.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s