Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Caritas
 
Ženska solidarnost u župi

Piše: Teo Miles
 
Misijsko-karitativna zajednica župe sv. Antuna Padovanskoga u Zagrebu

Novi, suvremeniji pristup organiziranju pastorala u župama kaže da je župna zajednica, zajednica je zajednicâ. Kako god ovo pojednostavljeno bilo napisano, djeluje dosta nerazumljivo.

No, želi se reći kako je svaka župna za-jednica sastavljena od nekoliko tematskih interesnih zajednica koje okupljaju vjer-nike prema uzrastu i duhovnom afinitetu.

U takvom jednom bogatstvu različitosti župna je zajednica pozvana da u Kristovoj vjeri ostvaruje zajedništvo, slavljenje Boga, služenje i svjedočenje. Ili, ako je sve ovo još uvijek nedovoljno jasno, dobro je poslužiti se primjerom.

Misijsko-karitativna zajednica župe sv. Antuna Padovanskoga u Zagrebu okuplja petnaestak članica koje se sastaju svaki tjedan u jednoj od prostorija župe, gdje vrijedne članice ove zajednice vlastitom kreativnošću stvaraju ukrasne i nabožne predmete koje licitiraju na prodajnim izložbama. Od prikupljenog novca pomažu najpotrebnijima.

Kako je započelo?

Koja je svrha i cilj postojanja ovakve zajednice, dijelom saznajemo iz njezina naziva, a više o djelovanju kaže njezina voditeljica, gospođa Helena Katusić.

"Sve je započelo negdje 2001. godine sa sestrom Antonijom Jurić. Ona je tada oko sebe okupila nekoliko osoba s kojima je počela animirati vjernike da daruju za najpotrebnije u misijama, kao i za siromašnije obitelji u župi. Kasnije, nakon njezina odlaska vodstvo je preuzela Lidija Blagus, a danas sam evo ja voditeljica grupe."

Članice ove zajednice, uz gospođu su Helenu još: Marija Barišić, Ljubica Juroš, Meri Carev, Marica Franković, Mirjana Augustinović, Slavica Troha, Đurđa Klasanović, Dragica Petković, Helena Čutura, Biba Mamić i Anica Becić. Sve su ove gospođe u mirovini i svoje slobodno vrijeme rado daruju za karitatvino djelovanje što su ga otkrile i same osmislile u župi sv. Antuna. Meri i Anica su još u radnom odnosu, pa svaki put nakon posla žurno dolaze na susret zajednice. Povremeno im pomažu i drugi, što svojim radom, što materijalnom pomoći. Ima također primjera da neke osobe nisu formalni članovi ove zajednice, ali svejedno pridonose svojim radom. Na primjer, gospođa Nada Dagelić Škrlin, akademska umjetnica i restauratorica, spremno je preuzela od njih jednu oštećenu sliku koju im je donio neki čovjek. Tu će sliku umjetnica restaurirati i obnoviti, a kasnije će je članice ponuditi na prodajnoj izložbi.

Kolači, vijenci i zečići

Osim za Misijsku nedjelju, kada se prilozi sakupljaju za misije, a članice same naprave kolače i prodaju vjernicima koji tu nedjelju dođu na svetu misu, članice ove zajednice pripremaju prodajne izložbe i za Božić i Uskrs. U čemu se konkretno sastoji priprema ovakvih izložbi, tumači gospođa Helena: "Mi se okupljamo svaki tjedan. Kada nemamo što raditi rukama, planiramo što ćemo učiniti, molimo, razgovaramo. Nakon što smo odredile plan za ovu godinu, dogovaramo se tko će što nabaviti i što ćemo od toga materijala napraviti. Za Božić su to adventski vijenci i tipični božićni ukrasi, a za Uskrs, kao što vidite ovdje, puno uskrsnih ukrasa. Ovo ćemo ponuditi vjernicima naše župe na Gluhu nedjelju i na Cvjetnicu".

Zanimalo nas je kako vjernici prihvaćaju ovakve akcije i da li uspiju i prodati sve što su napravile.

"Vjernici su jako zainteresirani. Svatko si uzme ne samo ono što mu treba, nego, iz solidarnosti s onima koji su najpotrebniji, uzme i nešto što mu u tome času nije nužno potrebno, pa će nekome drugome darovati. Sjećam se kako je prošle godine došao jedan čovjek i rekao: 'Dajte mi što je najskuplje'. On je u tom trenutku očito imao želju darovati. Redovito nam ne ostaje ništa od onoga što smo napravile."

Kako akcija završi?

Članice Misijsko-karitativne zajednice osobno predaju župniku fra Martinu Jakoviću sav novac koji su prikupile u prodajnoj akciji. Zatim, zajedno s njime planiraju kome je potrebno darovati ta sredstva. Najčešće se sredstva dijele na nekoliko obitelji s više djece, kojima se tako pokrivaju oni osnovni životni troškovi, plaćaju računi ili se kupe kućne potrepštine.

"Prošle smo godine u akciji za Uskrs i za Božić sa-kupile preko 20.000 kuna i podijelile najpotrebnijima" - tumači gospođa Helena. Novci od Misijske nedjelje su bili predani u Misijski ured zagrebačke Nadbiskupije i za Misije Reda franjevaca konventualaca.

Želje

Raskošne boje, šljokice, mašnice, šarenilo, sve je to odraz njihova duha. Spremne su na šalu u svakom trenutku i veže ih veliko prijateljstvo. Ne razgovaraju o tmurnim i negativnim temama žutoga tiska, nego s molitvom i pjesmom veselo svojim prstima stvaraju svoja djelca i djela. Ovo pozitivno ozračje koje smo zatekli u Misijsko-karitativnoj zajednici zasigurno se prenosi preko njihovih proizvoda do svih koji ih kupuju.

"Želja nam je" – kaže gospođa Helena – "da se povežemo s drugima ovakvim ili sličnim zajednicama koje djeluju u drugim župama. Rado bismo s njima podijelili iskustva."

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s