Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Vijesti
 
Papa smiruje situaciju u Katoličkoj crkvi

Piše: Hrvoje Cirkvenec
 
PAPA POSLAO PISMO BISKUPIMA ZBOG SLUČAJA "BISKUP WILLIAMSON"

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi u četvrtak 12. ožujka je predstavio pismo pape Benedikta XVI. kojim biskupe u cijelome svijetu poziva na pozorno ocjenjivanje povlačenja izopćenja četvorice biskupa koje je zaredio biskup Marcel Lefebvre. Lombardi je zaključio da je time ''slučaj Williamson'' zaključen.

Papa u pismu biskupima izražava duboko žaljenje što je ukidanje izopćenja četvorici biskupa koje je godine 1988., bez mandata Svete Stolice, zaredio nadbiskup Lefebvre, iz različitih razloga u Katoličkoj crkvi i izvan nje uzrokovalo tako žestoke rasprave i prosvjede. "Spletom nesretnih okolnosti, koje nisam mogao predvidjeti, objava ukidanja izopćenja poklopila se sa slučajem Williamson. Tiha gesta milosrđa prema četvorici valjano, ali nedopušteno zaređenih biskupa, odjednom se pretvori-la u nešto sasvim drugo: odreknuće od kršćansko-židovskoga pomirenja i odstu-panje od svega onoga što je Drugi vatikanski sabor u vezi s tim zacrtao kao put Crkve", istaknuo je Papa, dodajući da mu nisu bile poznate izjave biskupa Williamsona u kojima je rehabilitirani biskup negirao Holokaust.

Posebno ga je ražalostila činjenica da su i katolici, "koji bi sve to trebali bolje znati, mislili da me moraju spremno napasti neprijateljstvom", stoga je još više zahvalan "svojim židovskim prijateljima, koji su pomogli spremno otkloniti nesporazum te ponovno uspostavili ozračje prijateljstva i povjerenja", stoji u Papinu pismu.

Reakcije na Papino pismo

Ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi rekao je za Vatikanski radio kako se Benedikt XVI. nikada dosad nije očitovao tako izrazito i osobno o nekoj raspravi. Nesumnjivo je da je pismo od prve do posljednje riječi njegovo. Papa se smatrao dužnim intervenirati da bi pridonio miru u Crkvi, koji je vidio poljuljan, rekao je Lombardi i dodao kako je Papa uobičajenom oštroumnošću i poniznošću priznao granice i pogreške koje su se negativno odrazile na događaj, a zato ne okrivljuje druge nego je solidaran sa svojim suradnicima.

U reakcijama biskupa na pismo, koje mnogi smatraju dosad nezapamćenim događajem, uočava se neizmjerna zahvalnost Papi. Svi ističu novi stil, ponizan i odvažan, istodobno slobodan i bratski. Nadbiskupu Robertu Zollitschu, predsjedniku Njemačke biskupske konferencije, posebno se svidjela činjenica da Papa želi razgovarati s biskupima i biskupskome kolegiju pojasniti razloge koji su ga naveli na povlačenje izopćenja, te kako je on doživio cijelu situaciju, kao i činjenica da je Papa sve očitovao na osoban način. Pariški nadbiskup kardinal André Vingt-Trois istaknuo je kako ovaj izravni odnos između Pape i mjesnih Crkvi oblikuje životno tkivo Crkve, dodavši: "Razmjene su bit našega odnosa". Zahvalnost za jasno Papino pismo izrazili su i austrijski i talijanski biskupi. Švicarski biskupi prihvatili su Papino pismo s velikim ganućem zbog poniznosti i bratstva koje Sveti Otac iskazuje. Pismo se odlikuje stilom ljubaznosti i želja je da taj stil uđe u redovnu upravu Crkve, kazao je biskup Pier Giacomo Grampa.

Poglavar Bratstva svetoga Pija X., biskup Bernard Fellay, također je zahvalio Papi na pismu i zajamčio da nije nakana sljedbenika Lefebvrea zaustaviti crkvenu tradiciju na godini 1962., odnosno prije Drugoga vatikanskoga sabora.

Svjetski židovski kongres izrazio je 12. ožujka veliko poštovanje prema Benediktu XVI. zbog pisma biskupima. Papa je upotrijebio jasne i nedvojbene riječi o nijekanju Holokausta biskupa Williamsona, izjavio je predsjednik Ronald S. Lauder. Pohvalio je uviđanje pogrešaka u postupcima Vatikana i Papinu otvorenost i volju za izravno suočavanje s teškim pitanjima. Takvo ponašanje pomaže u međureligijskome dijalogu, istaknuo je Lauder. Svjetski židovski kongres predstavlja židovske zajednice nazočne u 92 zemlje.

IZ PAPINA PISMA BISKUPIMA:

Vrhovni i temeljni prioritet Crkve i nasljednika sv. Petra u ovomu vremenu je dovoditi ljude Bogu, Bogu koji govori u Bibliji. Stoga je sasvim razumljivo da nam mora biti važno jedinstvo vjernika. Njihove razmirice, njihovo unutarnje proturječje dovodi u pitanje vjerodostojnost njihova govora o Bogu. Zato napor oko zajedničkoga svjedočenja vjere svih kršćana, ekumena, spada među najviše prioritete. Uz to je nužno da svi koji vjeruju u Boga zajednički traže mir, nastoje se jedni drugima približiti kako bi, premda imaju različite predodžbe o Bogu, zajedno koračali prema izvoru svjetla - to je međureligijski dijalog. Tko naviješta Boga kao ljubav do kraja, taj mora svjedočiti ljubav: s ljubavlju se posvetiti onima koji trpe, odbacivati mržnju i neprijateljstvo.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s