Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Sv. Antun danas
 
Ne daj sam sebi najveću ocjenu


Piše: Luciano Fanin

 
Iz "Propovijedi" sv. Antuna

Nemoj da tobom ovladaju ambicije. U životu biraj zadnja mjesta, a Gospodin će ti onda osigurati posebno mjesto. Jer "svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen" stoji u Evanđelju.

Prijatelju, pomakni se naviše!

Iz Evanđelja po Luki 16, 19-31:

»Promatrajući kako uzvanici biraju prva mjesta, kaza im Isus prispodobu: "Kada te tko pozove na svadbu, ne sjedaj na prvo mjesto da ne bi možda bio pozvan koji časniji od tebe, te ne dođe onaj koji je pozvao tebe i njega i ne rekne ti: 'Ustupi mjesto ovome.' Tada ćeš, postiđen, morati zauzeti zadnje mjesto. Nego kad budeš pozvan, idi i sjedni na zadnje mjesto pa, kada dođe onaj koji te pozvao, da ti rekne: 'Prijatelju, pomakni se naviše!', bit će ti to tada na čast pred svim sustolnicima, jer - svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen."«

Gospodin dotiče dvije teme: oholost, kada govori: "Ne sjedaj na prvo mjesto", te poniznost, kada dodaje: "Sjedni na zadnje mjesto". Velika je oholost, valja reći, na svadbi Crkve Isusa Krista, htjeti sjesti na prvo mjesto… O, kako je kriva ambicioznost koja ne zna težiti za stvarima koje su uistinu velike! Gospodin je začet u Nazaretu, u skromnome mjestu; naprotiv, raspet je na najvišem mjestu u Jeruzalemu. Brate, sjedni dakle na zadnje mjesto pa ćeš zaslužiti čuti: "Pomakni se naviše". Zadnje mjesto je misao na smrt i tko o njoj uvijek razmišlja, nema nikakvu želju sjesti na prvo mjesto. Na tome zadnjem mjestu podigni svoj šator; sjedni ondje, gledajući i pozdravljajući izdaleka nebeski Jeruzalem… Tako, sjedni na zadnje mjesto, smatrajući se najnedostojnijim od svih; tek onda ćeš čuti da ti se govori: "Prijatelju, pomakni se naviše!"… Poniznost je čuvarica kreposti i tko je prakticira, čuva svoju hrabrost da ona ne pobjegne od njega…

(Propovijed XVII. nedjelje poslije Duhova)

Živjeti poniznost

Oholo ili ponizno, dva su načina postupanja sa samim sobom i s drugima. Oholost je čvrsto uvjerenje u vlastitu uzvišenost u odnosu na druge, u superiornost, stvarnu ili umišljenu, uvjerenje koje onda potiče na gledanje drugih s ponosom i odmakom te s očitim prezirom. Isus taj koncept dočarava slikom uzvanika na svadbu koji, bez čekanja na znak od gospodara kuće, sjeda na prvo mjesto. To su patetične osobe kojih nikada ne nedostaje na životnim svadbama.

Koliki se guraju, ne bježeći ni od kakvih kompromisa, samo da bi postigli svoj cilj. Nemaju istinskog talenta, nego samo njegov privid ili odjek u daljini. To je u skladu s društvom u kojemu nisi nitko ako se ne pokazuješ, ako ne stojiš u prvom redu, bez obzira na ono što si i što radiš. "O, kako je kriva ambicioznost koja ne zna težiti za stvarima koje su uistinu velike!", primjećuje sv. Antun. Iako ne pripadamo tom svijetu laktaša, možda ni mi nismo izbjegli svaku priliku da stanemo u prvi red ili da se smatramo boljima od drugih.

Alternativa je živjeti poniznost, priznajući vlastite granice, izbjegavajući odnos ponosa i nadvisivanja drugih, poštujući ih. To znači birati zadnje mjesto. I treba hrabrosti da se tako postupa. Sv. Antun govori: "Poniznost je čuvarica kreposti i tko je prakticira, čuva svoju hrabrost da ona ne pobjegne od njega…"

Ovo ne znači da su nam prva mjesta zabranjena i da bi sjesti na njih bio grijeh. Važno je sjesti onda kada nam gospodar kuće kaže: "Prijatelju, pomakni se naviše!", tj. zbog naših zasluga koje su se pokazale bez oholosti i bez gaženja drugih.

Treba zauzeti zadnje mjesto, čak i onda kada ti je sreća namijenila prvo, jer na zadnjem ćeš mjestu, kako govori sv. Antun, "gledajući i pozdravljajući izdaleka nebeski Jeruzalem, moći biti uvjeren da si na ovome svijetu samo hodočasnik i gost" (usp. Heb 11, 10-13).

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s