Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Izlog
 
O Klari Asiškoj sveobuhvatno


Osvrt: Ljudevit Maračić

 
Knjiga "Klara Asiška" Marka Bartolija u hrvatskom prijevodu

Da ne bude zabune, "Uz franjevačku godinu" radi se o Klari, ne o Franji. Ipak, imaju i te kako uske veze. Sestre klarise iz zagrebačkog samostana u Mikulićima potrudile su se da franjevačkoj javnosti, i mnogo šire, ponude u povodu proslave 800. obljetnice franjevačkih početaka, izvrsnu studiju o svetoj Klari. Doduše, valja odmah istaknuti, ne radi se o hrvatskom izvorniku, već o prijevodu djela koje je Kapucinski povijesni institut iz Rima 1989. godine objavio na talijanskom, a iz pera Marka Bartolija.

U posljednjih petnaestak godina na hrvatskom jeziku objavljeno je više raznovrsnih radova o sv. Klari, nježnoj "biljčici sv. Franje". No, tim je djelima, pretežito opet u prijevodu, ipak nedostajao znanstveni pečat, koji je utisnut upravo ovome prijevodu Bartolijeva djela. Zato treba poželjeti dobrodošlicu "Klari Asiškoj", kako glasi naslov ove studije na 264 stranice. I odmah ćemo reći: ne možemo se oteti dojmu da su naše klarise ovo djelo izdale na hrvatskom kao najavu velikog jubileja koji se ponovno bliži, a to je obilježavanje Cvjetnice 1212. godine, kada je asiška plemkinja i ljepotica Klara potajno napustila obiteljski dvor i krenula za Franjom u pravu evanđeosku pustolovinu.

Prelistamo li samo površno djelo koje smo dobili zahvaljujući trudu i brizi naših klarisa iz Mikulića, lako ćemo se uvjeriti kako ovdje nije ispričana samo jedna ljudska legenda, nego cjelokupni vjerodostojan život prikladan da se o njemu razmatra, kontemplira i nasljeđuje. Većina onih koji se danas odvažuju predstaviti život i djelo ove asiške mističarke možda su ipak nekako pod prejakim dojmom onoga u čijoj je sjeni stupala Klara Asiška. Budući da je i nakon Svečeve smrti Klara ostala nekako u njegovoj sjeni, gotovo da i nije posebno privukla pozornost ljetopisaca svoga vremena. Njezin skroviti život unutar klauzure nije ostavio mnogo tragova, preostalo nam je jedino nekoliko njezinih pisama i ponešto očuvanih spisa, te je svaki kasniji životopisac teško odolijevao napasti da ne napiše legendarnu biografiju s mnogo mašte i osebujnosti, ili da samo obradi poneki fragment njezine duhovnosti.

Pisac ovog djela, Marko Bartoli, prevladao je ove kušnje i teškoće uzrokovane prazninom izvora te napravio povijesno djelo prepustivši da progovore veoma rijetki tekstovi o Klari, s kojima danas povijesno-literarna kritika raspolaže. Jedna od glavnih Bartolijevih zasluga u pisanju ovog djela jest što se nije ustručavao veoma obilno koristiti aktima iz postupka za proglašenje Klare svetom, a što se – kako je poznato – zbilo vrlo brzo nakon Svetičine smrti 1253. godine. Prigodom te kauze pohranjeni su vjerni iskazi nekih Klarinih susestara iz klauzure. Sve se to uglavnom dosad zaobilazilo, što se ne može reći za ovu studiju.

"Klara Asiška" Marka Bartolija ima deset poglavlja koja nam pružaju odgovore na cjelokupni život asiške svetice, s posebnim naglaskom na ono što ju je bitno karakteriziralo, a to su siromaštvo i pokora. Autor vrlo opširno obrazlaže i Klarinu teologiju (što je pak to?) i nastanak štovanja koje traje do danas. Na kraju se nalaze poveće bilješke uz pojedina poglavlja, vrlo vrijedan prikaz bibliografije i jako korisno priručno analitičko kazalo, što ovome djelu, uz mnoštvo znanstvenih referenci unutar samog teksta, doista daje iskaznicu vrijednoga i cjelokupnoga znanstvenog djela, makar to prvotno i nije možda bila autorova nakana.

Kada su pred šest godina, u povodu proslave 750. obljetnice Klarine smrti, vrhovni poglavari franjevačkih obitelji uputili prigodno pismo svim klarisama i ostalim zajednicama naše zaista mnogolike franjevačke obitelji, potakli su sve nas da "pokušamo pronaći nove načine priopćavanja nježne dobrote sestre Klare ljudima našega nemirnog vremena", kako bismo i mi postali zrcalo samoga Boga ovome uzburkanom svijetu, kao što je uostalom i Klara Asiška to bila za ljude svoga nimalo vedrijeg vremena. U tome ovo djelo koje nam u ruke stavljaju naše hrvatske klarise zaista može mnogo pomoći. To nije studija namijenjena samo sestrama klarisama, nego i svoj braći i sestrama naše velike franjevačke obitelji, ali i svima onima koji žele upoznati autentični lik i cjelokupno djelo svete Klare iz Asiza.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s