Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Naš osvrt
 
Glasujmo svi za HSMK

Piše: Ivan Bradarić
 
Krunica na dar

Mjesec svibanj ima nekoliko naglasaka, od kojih svaki od njih dotiče našu životnu svakodnevnicu. Poput prirode koja buja i cvate u ovo doba godine, i čovjek izlazi iz sebe i jače se otvara za komunikaciju s drugima. Igra i ples što ga priroda oko nas veselo plete stvaraju u nama ugodno raspoloženje. Težaci izlaze na svoja polja kako bi iznova promatrali sudbinu žita bačenog u zemlju – hoće li donijeti dostatan plod da njime nahrane svoju obitelj. Vinogradar također znade svoj dio posla, što sve treba učiniti kako bi trs izvukao snagu iz zemlje za grozdove koji će ujesen dozreti. Oni iz urbanih sredina, kakvih je danas većina, rado odlaze u svoje vikendice ili barem na šetnju u obližnje parkove. Svi vole svibanj i svatko mu se na svoj način raduje. No, osim prirode koja je najdarežljivija prema našim osjetilima baš u to doba godine, proljeće i mjesec svibanj prepuni su raznih događaja, svečanosti i proslava. Mi kao vjernici ovaj mjesec obilježavamo posebnim molitvenim dodatkom u našim pobožnostima i ljubavi prema nebeskoj Majci.

Ovakvo razmišljanje lako dovede do prepričavanja osobnih doživljaja - "kako je to nekada bilo", jer mjesec svibanj pamti i mnoga duhovna iskustva. Jeka molitve svete krunice iz dječjih i mladenačkih dana u ozračju brojne obitelji odjekuje još uvijek u našim srcima. To je i mene normiralo u nečemu što sam kasnije saznao da se zove "svibanjska pobožnost". Zato, sve što ću napisati čitajte u kontekstu ovoga iskustva.

Grozdovi dječaka i djevojčica koji se spremaju za primanje Prve svete pričesti, jednoglasno, skoro pjevajući, izgovaraju svoje Zdravomarije, natiskani oko Bogorodičina kipa. A tko može bolje i lakše dovesti do Isusa nego njegova majka? Cijela obitelj na okupu, s jednom krunicom koja ide od ruke do ruke, povezana je i ojačana zajedničkom molitvom.

Znam da će kod ponekog čitatelja ovakav, pomalo patetičan govor, izazvati podsmijeh ili neshvaćanje. Riskiram ugled službe glavnoga urednika dok opisujem svoja emotivna prisjećanja prizivajući prošla vremena. Ali, činim to svjesno, jer i sadašnja iskustva naših hrvatskih obitelji otkrivaju istu potrebu. Majke nas rađaju za ovozemni život, a Marija nas rađa za nebeski. Zato, otvorimo se toj novoj stvarnosti na način kako nam to propisuje svibanj: veselo, te s povjerenjem i ljubavlju.

Na čestim hodočašćima koja organiziram promatram vjernike kako puno vremena provode u "duhovnom shopingu". Prigodni dućani s nabožnim predmetima uz svetišta koja posjećujemo, među brojnim artiklima, nude osobito dobar izbor krunica. I sam sudjelujem u takvoj kupovini. Često mi treba puno toga – da nikoga ne zaboravim i da se nitko ne naljuti.

Uvijek se iznova pitam: pa gdje završe sve te silne krunice? Nisu od čokolade da se konzumiraju. A opet, nije ih tako lako niti strgati. Da li oni koji dobiju na dar krunicu znaju što predstavljaju ona zrnca na njoj? Znaju li uopće moliti koristeći se tim nabožnim pomagalom?

Bojim se da većina tih predmeta završi kao ukras u nekom automobilu ili kojemu drugom prikladnijem mjestu.

A zamislite što bi bilo kada bi se svim tim krunicama koristilo za ono čemu su namijenjene – za molitvu! Jer, čemu uopće krunica?

Zamislite da svaki Hrvat koji ima krunicu, tijekom mjeseca svibnja moli Zdravomarije i ostale zazive koji su propisani u ovoj pobožnosti. Zamislite, na primjer, kako prolazite zagrebačkom Ilicom a iz stanova odjekuje molitva pobožnih stanovnika ovoga grada. I još: zamislite da se na stadionima i u sportskim dvoranama organiziraju molitveni koncerti. Ili čak: zamislite našega predsjednika države i predsjednika vlade kako po završetku radnog dana zajedno sa svojim timom suradnika odlaze u obližnju crkvu na ovu lijepu molitvu: predsjednik predmoli, a ostali odgovaraju. Zamislite! Uf! Teško, ali barem mašta može svašta. I mašta je dar Božji. Treba je koristiti u pozitivne i dobre svrhe, kao što je ova moja želja da krunice ne budu zaboravljeni ili ukrasni predmeti, nego sredstva za molitvu. Kada bi svi oni koji imaju krunicu shvatili njezinu duhovnu i moralnu snagu, ne bi je čuvali obješenu na čavlu.

Molitva krunice može potpuno promijeniti stanje i odnose u ovoj našoj maloj ali lijepoj domovini, koja je prepuna drvenih, plastičnih i metalnih krunica.

Zato, podržimo svi Hrvatsku stranku molitelja krunice (HSMK) jer ona svima želi samo dobro, mir i blagoslov. U ovoj našoj tmurnoj situaciji, prepunoj pesimizma i zloslutnih najava, to bi moglo biti pravo osvježenje.

Svibanj. Mjesec s kojim priroda najavljuje obilje i blagoslov neka probuja i u našemu hrvatskom društvu normalnim i dobrim odnosima.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s