Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
U povodu
 
Kapitul na rogožinama


Piše: Željko Klarić, Foto: Josip Blažević

 
Svefranjevački duhovni kapitul u Asizu

Ove godine slavimo osamstotu godišnji-cu kako je naš Serafski Otac sa svojom prvom braćom iz ruku pape Inocenta III. primio odobrenje za početak franjevačkog pokreta (1209.-2009.). Ovim Kapitulom smo, kao fratri, pozvani obnoviti svoju vjernost i karizmu kao i sve nasljedstvo našega sv. Franje, dajući konkretne odgo-vore na tolike izazove modernog svijeta s novim zahtjevima, novim snagama, otvo-reni kršćanskoj nadi.

Ove riječi su stajale u pismu upućenom franjevačkim obiteljima Prvog reda i Trećorecima, koje je uputila Konferencija ministara generala svim ministrima provin-cijalima svih pet kontinenata, kao i dele-gatima 300 ustanova u kojima djeluje franjevački duh kao duhovnim sinovima istog oca svetoga Franje.

Kao prvi put

Ovo je i svečani kapitul kada se prisjećamo prvoga, vrlo sličnog kapitula, sazvanog od svetog Franje, pet godina prije njegove smrti, godine 1221., kad je prisustvovalo oko 5000 braće. Bio je to prvi generalni kapitul svih franjevaca, koji se od tada zove "Kapitul na rogožinama", jer su fratri, zbog nedostatka mjesta, spavali na ledini - na prostiraču od rogoza. Istovremeno ovo je jedan od najvažnijih događaja u osamstogodišnjoj povijesti franje-vaštva.

Dana 15. travnja ove godine, baš kao i na prvom kapitulu, rijeke braće svih četiriju franjevačkih obitelji su se slijevale prema gradiću Asizu. Ispod šatora pred crkvom Svete Marije Anđeoske okupilo se oko 2000 braće iz 65 zemalja sa svih kontinenata, koji predstavljaju oko 35.000 franjevaca diljem svijeta. Na ovom svjetskom događaju, koji je trajao od 15. do 18. travnja, nazočili su i franjevci drugih vjeroispovijesti. Želio bih istaknuti franjevce anglikance, koji jako puno rade na ekumenskom dijalogu između katolika i protestanata.

Kapitul na rogožinama želi stvoriti pozitivnu klimu u kojoj se fratri susreću i međusobno razmjenjuju iskustva svoje jedinstvene karizme.

Radosni jer su zajedno

Na okupljanju braće osjetio se snažan osjećaj zajedništva i međusobne dobro-došlice. Prvi događaj, nakon okupljanja, bio je svečani ulazak četvorice ministara generala s Potvrđenim pravilom, što predstavlja znak jedinstva među franje-vačkim obiteljima.

Za radni početak Kapitula, fra Raniero Cantalamessa, u svome duhovnom uvodu posvijestio je važnost opsluživanja i življenja Pravila koje smo primili i obećali Gospodinu. Istaknuo je da je propovijed jedna od najbitnijih kartakteristika fratara, kao najveća aktivnost Crkve u kojoj svaki od braće dobiva posebnu snagu koju više ne poznaje kao svoju. Fra Raniero je rekao da je pojavak franjevačkog pokreta na razini velikih svjetskih revolucija.

Sljedeći dan je održan okrugli stol, na kojemu su braća iznosila svoja svjedočanstva. Naglasak je, uz misije, stavljen na tzv. moderno franjevaštvo. To jest, znati moderno odgovoriti na moderne izazove, kao što su tisak, internet, televizija kao potreba današnjice. Kroz sve to potrebno je znati djelovati u franjevačkom duhu. U sklopu tog dijela programa predstavljen je i rad misionara "ad gentes" a također i novih uspješnih misionara, poput televizije "Padre Pio" i izdavačke kuće "Messaggero di sant' Antonio".

Imali smo priliku vidjeti i vrlo zanimljivo predstavljanje Trećega franjevačkog reda, njihova jakog zanimanja za odgoj i školstvo te za organizaciju mnoštva katoličkih škola i fakulteta po svijetu. Zanimljivo je svjedočanstvo bilo i iz Svete zemlje, gdje je od cijelog stanovništva samo 1% kršćana. Iako malen broj kršćana, vrlo je značajan. Naime jedino se u kršćanskim školama koje drže fratri događa normalan suživot i susret između kršćana, muslimana i Židova, što se pripisuje franjevačkom miroljubivom dje-lovanju.

Fratri u postu

Treći dan susreta bio je obilježen postom i pokorom. Nakon jutarnje molitve koja je bila u crkvi sv. Klare, za svakog od braće je počelo vrijeme povlačenja. Bilo je preporučeno da se svi tijekom dana poklone križu svetog Damjana. Također je svaki brat mogao birati jedno od značajnih mjesta Asiza. Kao zaključak tog dana je u popodnevnim satima organizirana pokornička procesija od crkve Svete Marije Anđeoske podno Asiza, do Bazilike sv. Franje, koja je na rubu grada. Događaj koji je simbolički obilježio taj dan bio je poklon sve prisutne braće na grobu sv. Franje i primanje u ruke pisanog Pravila iz ruku ministara generala. To je bio i dan kad nije bio organiziran ručak pa je susljedno tome prikupljen prilog za najpotrebnije.

Ponovno u Rim Svetom Ocu

Najljepši i najznačajniji događaj svih ovih triju dana jest svakako susret sa Svetim Ocem u Castel Gandolfu na posebnoj audijenciji. Sveti Franjo je mogao ostati i izvan Crkve, jer nam je poznato da su postojali mnogi samopozvani prosjački redovi, ali za razliku od njih, samo sveti Franjo je tražio potvrdu od Crkve, objavljujući svoju jedinstvenu karizmu pripadnosti Crkvi.

"Radosna i povijesna godišnjica", kako kaže Sveti Otac, "u kojoj se prisjećamo osamsto godina od potvrde prvog Pravila svetog Franje od pape Inocenta III. Prošlo je osamsto godina, a onih prvih desetak Franjinih sudrugova postalo je veliko bratstvo koje je danas prisutno u svim dijelovima svijeta. Tako je Siromašak iz Asiza postao živo evanđelje, dostojan pronijeti Krista ljudima svakog vremena, na poseban način mladima, koji daju prednost radikalnosti." Papa je zahvalio franjevcima što su kroz cijelu svoju povijest ostali vjerni Crkvi.

Kao kraj Kapitula i najljepša slika cijelog događaja slijedila je zajednička obnova zavjeta trojice ministara generala u ruke svetog oca Benedikta XVI.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s