Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Vijesti
 
Agresivni laicizam sve prisutniji u Europskoj uniji


Piše: Hrvoje Cirkvenec

 
EUROPA SKIDA KRIŽEVE, A VJERNIKE GURA U SAKRISTIJE

Europska unija uskoro namjerava zabra-niti javno postavljanje kršćanskih simbola. Trenutno se radi na nacrtu zakona koji bi omogućio ateistima pravo na tužbu zbog postavljanja kršćanskih simbola u javnim ustanovama, javlja kršćanski časopis PRO. Želja je da se novim zakonom uklone svi kršćanski simboli iz javnih ustanova a on bi ujedno omogućio kršćanima i ateistima tužbu protiv simbola za koje smatraju da su diskriminirajući. Odredbe novog propisa odnosile bi se na sve zgrade u kojima se pružaju javne usluge, kao što su hoteli, zatvori i zgrade dobrotvornih organizacija.

Simon Calvert, iz Britanskoga Evangelis-tičkoga kršćanskog instituta, smatra da zakon predstavlja otvaranje Pandorine kutije, jer ukoliko bi takav zakon bio donesen, postavlja se pitanje što bi bilo s Biblijama u hotelima te hoće li sudovi također zabraniti jaslice ispred crkava u božićno vrijeme.

Sva ta pitanja nisu uzaludna jer je Europa, njezina kultura i običaji, velikim dijelom izgrađena na kršćanskim korijenima, bili oni kroz povijest katolički, protestantski ili pak pravoslavni. Svaki muzej u Europi, biblioteke i sama europska povijest jasno pokazuju da je kršćanstvo duboko ukorijenjeno u Europu, a svako nasilno brisanje te kulture, a onda i mogućnosti samih vjernika da dostojastveno žive svoju vjeru, predstavljala bi bijeg Europe iz slobodnog društva jednog za sve u društvo koje nemilosrdno diskriminira vjernike, i to ne samo kršćaneveć i vjernike drugih religija, agnostike i ateiste.

Požalio se i bivši britanski premijer TonyBlair koji je očitovao zabrinutost zbog agresivnog laicizma koji se nameće u Engleskoj. U intervjuu za anglikanski tjednik ''Crkve u Engleskoj'', Blair je nazvao smiješnima kazne za neke osobe koje su javno očitovale svoju vjeru. Pritom je vjerojatno mislio na Carolinu Petrie, suspendiranu medicinsku sestru zbog toga što se ponudila moliti za jednog pacijenta, i na Jennie Cain, koja bi mogla ostati bez posla jer je od prijatelja tražila duhovnu potporu kada joj je kćer bila ukorena zato što je tijekom odmora govorila o paklu.

"Mislim da bi se osobe trebale ponositi svojom kršćanskom vjerom i da bi je trebale očitovati kako žele", naglasio je Tony Blair, rekavši kako se slaže s vjerskim predstavnicima koji se tuže na činjenicu što je religija u opasnosti da ju se smatra osobnom ekscentričnošću. Prema njegovu mišljenju, neizbježan je sukob između tradicionalnih religija i novoga liberalnog nauka o ljudskim pravima, ali pravi ispit za jednu religiju u epohi s izrazitim agresivnim sekularizmom je u očitovanju sigurnosti u javnosti i u uvjerenom govoru o svojim pravima, istaknuo je Blair.

Europska unija stoga mora ponovno preispitati svoje stavove i zapitati se koliku razinu slobode omogućuje svojim građanima. Govoriti danas o ljudskim pravima do te mjere da se pobačaj karakterizira kao slobodna odluka emancipirane žene, ili pak da se o pravima životinja raspravlja i više nego o ljudskim pravima, i s druge strane onemogućavati vjernicima Europe da slobodno iskazuju svoju vjeru u društvu u kojem žive, zasigurno ne bi bio i nije dobar put za Europu koja, htjela to ili ne, treba u svom društvu imati i one koji neće samo misliti o zemaljskim već i o duhovnim vrijednostima.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s