Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Vijesti
 
Obilježena četvrta obljetnica smrti pape Ivana Pavla II.


Piše: Hrvoje Cirkvenec

 
SVE ČEŠĆE NAJAVE O SKORAŠNJOJ BEATIFIKACIJI KAROLA WOJTYLE

Ivan Pavao II. živi u srcima mladih i od-raslih, rekao je Benedikt XVI., koji je u četvrtak 2. travnja predvodio misu zaduš-nicu u povodu četvrte obljetnice smrti bla-gopokojnog pape. Na misi su sudjelovale i tisuće mladih Rimske biskupije u sklopu priprave za 24. svjetski dan mladih, koji se ove godine na biskupijskoj razini obilježava na Cvjetnicu. Wojtyline poruke mladima su vrlo plodne, podsjetio je Papa, primijetivši da je današnje vrijeme za mlade vrlo teško jer se često vjera po-grešno tumači i instrumentalizira. Budite oprezni, upozorio je stoga Papa mlade.

Na Trgu sv. Petra i u bazilici vladalo je molitveno raspoloženje slično onome kada su prije četiri godine vjernici u 21 sat i 37 minuta doznali za smrt Ivana Pavla II., koji je, prema riječima Benedikta XVI., uspijevao prenositi jaku poruku nade, utemeljenu na vjeri u Krista.

Kao nježni otac i pažljivi odgojitelj pokazivao je sigurne i čvrste smjernice koje su apsolutno potrebne svima, napose mladima. U trenucima njegove agonije i smrti upravo su mu mladi htjeli pokazati da su shvatili njegove savjete te su se u velikom broju okupili na Trgu sv. Petra, ali i na drugim mjestima diljem svijeta, rekao je Benedikt XVI., primijetivši kako su mladi osjetili da je umro njihov papa te da im je ostavio baštinu svoje odvažnosti i dosljednosti u svjedočenju.

Papa Ratzinger je dan prije same obljetnice, tijekom opće audijencije srijedom, jamčio molitvu za beatifikaciju, odnosno skoro proglašenje blaženim pape Ivana Pavla II., a krakovski nadbiskup i dugogodišnji tajnik Ivana Pavla II., kardinal Stanislaw Dziwisz najavio je mogućnost da bi Ivan Pavao II. uskoro mogao i postati blaženik Katoličke crkve.

Pročelnik Kongregacije za proglašenje svetih nadbiskup Angelo Amato osvrnuo se za Vatikanski radio na sam proces koji vodi prema beatifikaciji Ivana Pavla II. Prije svega je napomenuo kako se postupak jako ubrzao nakon što ga je 9. svibnja 2005. godine Benedikt XVI. oslobodio od vremenske odredbe od pet godina predviđenih za početak postupka.

Na pitanje možemo li ubrzo očekivati beatifikaciju Ivana Pavla II., nadbiskup Amato je naglasio kako, budući da je riječ o postupku vezanom uz tako poznatog i voljenog Papu, da brzina obvezuje na veliku metodološku pozornost i točnost u sadržajima, te na poštivanje predviđenih postupaka. Brzina ne znači naglost i površnost, nego naprotiv, ona uključuje brižljivost i profesionalnost, istaknuo je nadbiskup Amato.

Biskupijski postupak je završio u svibnju 2007. godine te je tako u studenome 2008. bilo moguće predati Kongregaciji za proglašenje svetih takozvanu Poziciju. Nakon što ju pregledaju stručnjaci teolozi, kauza će prijeći na mišljenje redovitoj skupštini kardinala i biskupa, kako bi na koncu došlo do odluke Benedikta XVI. o dekretu kojim sluga Božji postaje 'časni'.

I čudo je također podvrgnuto vrlo pozornom postupku koji se sastoji od nekoliko dijelova: od mišljenja dvaju medicinskih vještaka, zajedničkog ispitivanja liječničkog savjeta, zatim provjere teologa, te redovite skupštine kardinala i biskupa. Rezultat se potom podnese Papi, koji donosi konačnu odluku. Kada se završi cijeli taj postupak, a upravo iz poštovanja prema velikom liku sluge Božjega, on treba biti obavljen na posebno brižljiv način, moći će se razmišljati o mogućem datumu beatifikacije, napome-nuo je nadbiskup Amato.

Službeni postupak za proglašenje Ivana Pavla II. blaženim svečano je otvoren u Vatikanu u lipnju 2005., te je usporedno vođen u Krakovu i Rimu. Promatrači su tada ocijenili da će postupak trajati između tri i šest godina.

Najkraći postupak za beatifikaciju u novijoj crkvenoj povijesti bio je za Majku Tereziju, koja je umrla 1997. a proglašena blaženom 2003. godine.

 


© 1999-2019 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s