Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Film
 
Pavao I. i II. dio

Piše: Marijana Jakovljević
 
"Saint Paul"; biografska drama; redatelj Roger Young; scenaristi: Gaveth Jones i Gianmario Pagano; glume: Johannes Brandrup, Thomas Lockyer, Ennio Fantastichini, G. W. Bailey, Barbora Bobulova, Maria Cristina Heller, Daniela Poggi, Franco Nero; Njemačka, Italija, Češka, 2000.; 188 minuta; produkcija Kirch Media, RAI, Češka televizija, Quinta; distribucija Orlando Film Classic.

Na kraju smo godine posvećene sveto-mu Pavlu, Isusovu obraćeniku, apostolu i navjestitelju Božje Riječi poganima, promicatelju Isusove želje da svi budu jedno, širitelju Božje ljubavi, velikom patniku i trpljeniku za Boga i Božja djela, piscu niza poslanica... Tijekom godine organizirana su i mnoga putovanja staza-ma svetoga Pavla, dijelovima kuda su ga vodila misijska putovanja do konačnoga puta u Rim. No, završetkom njegove godine ne završava se i zanimanje za njega. I dalje će nam teologija svetoga Pavla proučavati i približavati njegovo djelo, pri putovanju u Vječni Grad, Rim, svi ćemo rado zastati na njegovu grobu u Bazilici svetoga Pavla izvan zidina, a u svojim domovima i dalje čitati njegove poslanice, katkada gotovo poetske, poput nezaobilaznoga "Hvalospjeva Ljubavi", otvarati se darovima Duha Svetoga... i biti sigurni da nas ništa ne može odvojiti od ljubavi Božje.

Trajan podsjetnik na svetoga Pavla je i istoimeni dvodijelni televizijski film redatelja Rogera Younga objavljen u nas u nizu "Biblija". To je solidan biografski film čiji se prvi dio temelji na Djelima apostolskim, a drugi na Pavlovim poslanicama, odnosno putovanjima, uz dijelove koji su pridodani kako bi filmska priča bila zanimljivija. Tu se ponajprije misli na lik Dine (Bobulova), Rubenove žene, hrabre i odvažne Isusove sljedbenice, zahvaljujući kojoj je Pavao nekoliko puta izbjegao smrt.

Fotografija je lijepa, svijetla, dobro kadrirana i dočarava mjesta vezana uz svetoga Pavla, iako je snimano u Maroku i na Malti. Za to su ponajprije zaslužni Giovanni Galasso i scenograf Giancarlo Sensidoni. Za izradu kostima onoga vremena pobrinuo se Paolo Stefano Scalabrino, za ilustrativnu originalnu filmsku glazbu Carlo Siliotto, desetak svećenika bili su savjetnici pri pisanju scenarija, a svi su se glumci potrudili biti što uvjerljiviji i dojmljiviji.

Radnja filmske priče počinje nakon Isuso-ve smrti i uskrsnuća, kada se njegovi učenici tek pokušavaju snaći i nastaviti dalje njegovo djelo. Upoznajemo Barnabu (Bailey), koji će kasnije biti odani Pavlov pratitelj na mnogim putovanjima, i njego-vu ženu Hagaru (Heller), te tadašnjega Pavlova (Brandrup), odnosno Savlova, prijatelja Rubena (Lockyer), židovskoga svećenika, farizeja, koji je sa Savlom progonio kršćane, i njegovu srčanu ženu Dinu. To je vrijeme prvih čuda i ozdravlje-nja s vjerom u Isusa, ali i Stjepanova kamenovanja i smrti.

Pavao iz Tarza bio je Savao, veliki protiv-nik kršćana, sve dok na putu u Damask nije susreo Isusa koji mu je progovorio i oslijepio ga na tri dana. To i obećani susret s Ananijom, koji mu je vratio vid, proizveli su duboku promjenu u Savlu. Doživio je pravu metanoju i odlučio gorljivo i dosljedno slijediti Krista. Kako se u njemu rodio novi čovjek, uzeo je i novo ime – Pavao. Takvo temeljito, korjenito obraćenje primjer je i prototip pravih istinskih obraćenika. Njegovo se srce posve promijenilo i nepokolebljivo je prihvatilo puno patiti poradi Isusa.

Na putovanjima širi i objašnjava Božju ljubav i zajedništvo u poganskim narodima. S apostolom Petrom (Fantastichini) jedno vrijeme zajedno naviješta Božju Riječ, ali i doživljava napade nekadašnjega prijatelja Rubena. Pri boravcima u Jeruzalemu susreće i samozatajnu, ali stalno nazočnu, Isusovu majku Mariju (Poggi)...

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s