Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Jubilej
 
Svećenička godina
 
"Kristova vjernost, svećenikova vjernost"

Papa Benedikt XVI. proglasio je Svećeničku godinu u povodu 150. obljetnice smrti svetog Arškog župnika Ivana Marije Vianneya (1786.-1859.). Godina započinje 19. lipnja ove godine, na blagdan Presvetog Srca Isusova, a završava na isti datum sljedeće godine velikim me đunarodnim hodočašćem svećenika u Rim. Predviđeno je da će Papa Godinu svećeništva otvoriti svečanom molitvom Večernje pred relikvijama sv. Župnika, koje će iz Arsa za tu prigodu donijeti biskup Belley-Arsa, Guy Claude Bagnard.

Glavna tema Godine je "Kristova vjernost, svećenikova vjernost". Uzor skromnog i svetog župnika iz Arsa Papa želi kao primjer staviti svim svećenicima, te će svetog župnika proglasiti zaštitnikom svih svećenika. Tijekom jubilejske godine predviđeno je da će se tiskati "Direktorij za ispovjednike i duhovnike". Svrha i cilj ove Godine je da se još više shvati važnost i uloga svećenika u Crkvi i društvu. Među temama koje će također prožimati ovu Godinu biti će i pitanje trajnog odgoja svećenika.

U Hrvatskoj će svaka biskupija organizirati posebne programe, a za sada nije poznato da li će na nacionalnoj razini biti posebnih događanja.

Iz Spisa sv. Arškog župnika

O svećeniku

Bez sakramenta svetog svećeničkog reda ne bismo mi među sobom mogli imati božanskog Spasitelja. Jer tko je onaj, koji ga s neba privlači i pod prilikama kruha mu daje stan u svetohraništu? – Svećenik. Tko je onaj, koji je vašu dušu kod ulaza u ovaj zemaljski život primio i u kupki sv. krsta od istočnog grijeha očistio i s posvetnom milošću ukrasio? – Svećenik. Tko hrani dušu s nebeskim kruhom da joj na njezinom hodočasničkom putu dade snagu i jakost? – Svećenik. Tko pripravlja vašu dušu za pristup pred Božju sudačku stolicu? – Svećenik. I tko pokojnu dušu s molitvama i blagoslovima Crkve prati sve do iza groba? – Svećenik. Od rođenja do smrti – uvijek i uvijek svećenik!

Čast i uzvišenost svećeništva

O kako je velik svećenik! Istom u nebu ćemo razumjeti njegovu uzvišenu čast. Kad bismo je na zemlji shvatili, umrli bismo – ne od straha, nego od ljubavi.

Katolički je svećenik personifikacija ljubavi božanskog Srca Isusova.

Ako negdje hoće da unište religiju, počinju time da protjeraju svećenike, jer tamo gdje nema više svećenika nema više niti misne žrtve, a gdje nema misne žrtve propada religija.

Kad bih u isto vrijeme sastao jednog svećenika i jednog anđela, to bih najprije pozdravio svećenika. Anđeo je prijatelj i sluga Božji, no svećenik je Njegov zamjenik. Sveta Terezija je običavala ljubiti tragove, što ih je iza sebe ostavljao prolazeći svećenik.

Svećenik nije svećenik za sebe, on ne može sam sebe odriješiti od grijeha niti si podijeliti posljednje pomazanje. On nije ovdje za sebe, nego za vas.

(Preuzeto iz djela "Zlatna zrnca župnika Arškog", L. Niderberger)

 

 

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s