Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Moje mišljenje
 
Hrvatska položila još jedan ispit zrelosti

Piše: Marijan Križić
 
Kako proći na ispitu recesije?

Rezultati nedavno održanih lokalnih izbora u Republici Hrvatskoj nedvojbeno daju pravo onima koji tvrde da su hrvatski građani dobro proniknuli i valorizirali aktualne društvene, gospodarske i političke prilike u Hrvatskoj.

Naime, svjetska financijska i gospodarska kriza, koja se prelila i na našu zemlju, bila je idealna podloga, a sama Hrvatska plodna njiva na kojoj su sijači beznađa i kaosa, sustavno i temeljito, "tepih-bombama" zastrašujućih ocjena i procjena, organiziranih i "spontanih" prosvjeda i takozvane neposredne, a zapravo linč - demokracije, sustavno preoravali svakodnevni društveni, kulturni i uopće javni život u Hrvatskoj.

Lokalni izbori bili su istinski test o tome kako hrvatska javnost procjenjuje sadašnje stanje u Hrvatskoj, te unatoč nepreglednom nizu obeshrabrujućih "anketa", na ovaj način ocijenila one kojima je na parlamentarnim izborima prije godinu i pol ponovno dala svoj glas i svoje povjerenje.

Hrvatski biskupi uoči predstojećih lokalnih izbora uputili su poruku vjernicima u Hrvatskoj, u kojoj su istakli moralnu obvezu svakog vjernika da glasovanjem sudjeluje u oblikovanju javnog života u zemlji. Pri tome su jasno pozvali vjernike da svoje povjerenje dadu onima koji svojim programom i nastupom zagovaraju temeljne kršćanske vrednote, ponajprije one koji se odnose na zaštitu ljudskoga života, te dostojanstvo braka i obitelji.

Prihvaćajući realnost života u svim njegovim segmentima, biskupi su progovorili i o drugim bitnim pitanjima o kojima kršćanin mora imati svoj stav. "Kršćani ne mogu prihvatiti političke stavove koji zastupaju ili odobravaju bilo koji totalitarni sustav, ili se pak nadahnjuju na njegovim, za hrvatski narod i društvo pogubnim načelima. Posebice su neprihvatljivi kandidati koji niječu, umanjuju, ili prešućuju istinu o odgovornosti izvršitelja jezivih komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata."

Da poruke hrvatskih biskupa imaju snažan utjecaj u dijelu hrvatskog naroda, upravo potvrđuju rezultati nedavnih izbora. Iako odziv na posljednje lokane izbore ni ovaj put nije bio na potrebnoj i željenoj razini, ipak je bio veći za više od šestpostotnih poena u odnosu na izbore prije četiri godine. Uvjerljiva pobjeda stranaka centra i desnoga centra, koje uz sve nedostatke, pa i posve utemeljene primjedbe, ipak u većoj mjeri zastupaju one vrijednosti koje su u korelaciji s kršćanskima, nedvojbena su potvrda da je značajan dio hrvatskih katolika poslušao savjet svojih biskupa. Oni dijelovi Hrvatske koji su bili izravno ugroženi posljednjom srpskom agresijom i ratnim razaranjima, očigledno, priklonili su se onoj opciji koju su prepoznali kao vjerodostojnije zaštitnike istine o Domovinskom obrambenom ratu, a što su biskupi u svojoj poruci također istaknuli.

Lokalni izbori su iza nas. Tek naplavine spomenutih "događanja naroda" ostali su nijemi svjedoci (još) jednoga bezuspješnog pokušaja destabiliziranja Hrvatske. Hrvatska može nastaviti broditi dalje kroz ne baš mirne vode još uvijek snažne krize, za koju nitko pouzdano ne može reći je li pri kraju, ili je možda tek uvod u još snažnije i dublje društvene i gospodarske potrese.

U kolopletu različitih međunarodnih ocjena i procjena, Hrvatska uglavnom dobro prolazi, kao država koja uspješno rješava svoje monetarne i financijske probleme. Postoji i podosta vrlo bolnih točaka, da ne kažemo Ahilovih peta. Jedna od njih je svakako golemi deficit robne razmjene, koji se ipak, objašnjivo smanjuje, upravo u vrijeme recesije.

Nedavni posjet američkog potpredsjednika Josepha R. Bidena kriznim zemljama istočno od Hrvatske, još su jedna potvrda da Hrvatska više nije krizno žarište, nego faktor stabilnosti. I zašto ne reći, Hrvatska se svojom vjerodostojnom politikom pokazala pouzdanim partnerom i osloncem u rješavanju kriznih žarišta u jugoistočnoj Europi.

Strpljivost i samozatajnost Hrvata u Bosni i Hercegovini također bi mogla biti ne samo prepoznata, nego i honorirana. Naime, oštrim kritikama koje je američki potpredsjednik uputio predstavnicima bošnjačke, i još više srpske strane u Bosni i Hercegovini, Hrvati u toj zemlji de facto su prepoznati kao konstruktivni element u rješavanju, uistinu teško rješivoga bosanskog lonca. Takve naznake pružaju nadu uistinu napaćenome hrvatskom narodu u BiH, koji je najzaslužniji za opstanak ove države, a najviše, i neutemeljeno, optuživan i proganjan za njezino rušenje i dijeljenje.

Procjene da ova godina neće biti laka uistinu su se obistinile. Samo ne treba gubiti glavu, jer posljednja dva desetljeća prolazili smo i kroz veće tjesnace i brzace, i kroz noći jezovite. Kao vjernici znamo da je uvijek uz nas i s nama Bog Prisutni, samo se mi ne smijemo udaljiti od njega.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s