Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Naš osvrt
 
Al Santo

Piše: Ivan Bradarić
 
"Njegovim rođenjem blagoslovljen je Portugal,
njegovim tijelom Padova,
a njegovom svetošću osvijetljen cijeli svijet".

Zaključujemo jubilejsku godinu, 2000 godina od rođenja sv. Pavla. Naš časopis je ovaj, uistinu poseban jubilej, obilježio na dva načina. Ponajprije onim što nam je i prvotni zadatak – pisanjem. Vrijedni članci našega suradnika fra Darka Teperta, doktora biblijskih znanosti i arheologije, približili su nam i iznova aktualizirali veličinu i važnost Pavlova apostolskog djelovanja. Također, prigodno hodočašće "Pavlovim stopama" odvelo nas je do dalekog Efeza, pa preko grčkih gradova u kojima se Pavao zadržavao kraće ili duže vrijeme, omogućili su nam da izbliza upoznamo povijest i arheologiju ovih mjesta. Prošli smo samo jedan dio puta kojim je prolazio Pavao. Ostavili smo za neku drugu prigodu važne lokalitete, poput: Jeruzalema, Cezareje, Antiohije, Tarza, Damaska… Nadam se svakako prije novoga Pavlova jubileja.

Završava jedan, a započinje drugi jubilej. Papa Benedikt XVI. proglasio je Svećeničku godinu – od Blagdana Presvetog Srca Isusova, 19. lipnja, do istog datuma sljedeće godine. Povod je 150. obljetnica smrti sv. Ivana Marije Vianneya (1786.-1859.), poznatijeg kao sv. Župnik Arški. Cilj ovoga jubileja je da se iznova razmotri i naglasi važnost svećenika, ne samo u Crkvi, nego u cijelome društvu. I naš će se časopis uključiti posebnim prilozima u obilježavanju ovoga jubileja.
Rado spominjem još jedan "jubilej", 777 godina od kada je papa Grgur IX., 30. svibnja 1232. godine u gradu Spoletu, Antuna iz Padove proglasio svetim. Ovo je najbrži postupak kanonizacije u povijesti Crkve. Možda je i ova činjenica jedan od razloga da sv. Antuna Padovanci danas zovu jednostavno "Santo" - "Svetac". Kolone hodočasnika svakodnevno posjećuju grob Sveca svega svijeta u prekrasnoj padovanskoj bazilici. Naš časopis svake posljednje subote u mjesecu organizira hodočašće Svecu, a sudeći po prijavama, odazivu i odlasku vjernika samo se po sebi zaključuje da su Hrvati sa sv. Antunom posebno povezani.
U Lisabonu, na mjestu gdje je Svetac rođen, stoji zapisano: "Njegovim rođenjem blagoslovljen je Portugal, njegovim tijelom Padova, a njegovom svetošću osvijetljen je cijeli svijet". Ovoj svečanoj definiciji usuđujem se pridodati još: "Zbog njegove slave, raduje se Hrvatska".

Sv. Antuna vole svi narodi i svi naraštaji. Njemu se mole i preporučuju, ali i njegovu osobitu ljubav prema Spasitelju nasljeduju. Zbog toga mnogi hrle u Padovu. Onu poznatu rečenicu o Vječnome gradu preokrenuo sam na sljedeći način: "Svi putovi vode u Padovu". Doista, s obzirom na broj hodočasnika i turista koji posjećuju ovaj grad, a u njemu i brojne padovanske svece, stječe se dojam da svi oni moraju proći pored, ili doći u Padovu. Tome zacijelo pridonosi i dobra geografska smještenost ovoga grada, koji je našim motoriziranim hodočasnicima u Lurd, Fatimu ili Rim, nekako uvijek uz put. A kad uđete u ovaj grad, onda se sigurno ne možete izgubiti, jer svako novo skretanje vas upozorava kamo trebate skrenuti i koji je vaš cilj: "Al Santo". Da, k Svecu želimo doći, k sv. Antunu.

U predvečerje 13. lipnja 1231. godine, na putu iz Camposampiera prema Padovi, zaprežna kola koja voze bolesnog Antuna zaustavljaju se u mjestu Arcella. Tu Antun treba dobiti okrepu i nastaviti put. No, Antun ovdje predaje dušu Gospodinu, a njegove su posljednje riječi: "Vidim moga Gospodina". Antunov ovozemni život ovdje prestaje, a onaj vječni započinje. Nama, njegovim štovateljima, ostaje trajno onaj znak: "Al Santo". Antun nas tako sve dovodi k Bogu koji je jedini tri puta Svet.

Prolazeći svojim životnim putovima često smo u situaciji da u bogatoj ponudi biramo i pronalazimo onaj koji nas vodi k Bogu. Uza svu zavodljivost ovoga svijeta, zamamljivost njegova šarenila, uspijevamo prolaziti našim putovima. Pa i onda kada skrenemo ili loše odaberemo, možemo se vratiti, jer na smjerokazu riječi Božje, Božjih zapovijedi i Crkvenog nauka, jasno možemo iščitati kuda trebamo ići – "Al Santo" - da bismo stigli na pravi cilj.

I ove godine će se u Padovi, diljem svijeta i u Hrvatskoj, izuzetno svečano slaviti njegov blagdan. Stoga i uredništvo našega časopisa, Veritasa – Glasnika sv. Antuna, svim našim čitateljima želi po zagovoru sv. Antuna obilje Božjeg blagoslova, da poput njega u času smrti i sami postignemo sreću gledati Gospodina. Al Santo.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s