Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Predstavljamo vam
 
Dom sv. Antuna u Zagrebu

Piše: Teo Miles, foto: Foto Badrov
 
Sv. Antun u Zagrebu okuplja hrvatske studente

U povodu 800. obljetnice rođenja sv. Antuna Padovanskoga (1195.-1995.) Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca je u subotu 29. travnja 1995. godine otvorila "Dom sv. Antuna" na Svetom Duhu u Zagrebu. Uz golemu pomoć Reda franjevaca konventualaca, te stranih i domaćih dobrotvora, u nepune dvije godine izgrađeno je 850 četvornih metara korisnog prostora za karitativno-socijalni rad i slične namjene. Vrlo uspjela zgrada odmah je ispunila svoju namjenu i očekivanja. U nju su se ubrzo smjestili: Caritas sv. Antuna i pučka kuhinja, koja do danas svakodnevno, osim nedjeljom i blagdanima, priprema između 600 i 700 toplih obroka za svoje korisnike. Na prvom katu zgrade su uredi Caritasa te uredništvo Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga. Uz podrumske, skladišne prostorije, veoma iskoristivi dio predstavlja i potkrovlje zgrade gdje se nalazi osam soba i popratne prostorije za život studenata.

Ovaj prostor Doma sv. Antuna je do sada primio i pomogao školovanje osamdesetak mladića. Zimi ugodno toplo, ljeti rashlađeno, Internet u svim sobama, kuhinjica, prostrana zajednička soba i dvokrevetne sobe, uvjeti su stanovanja koji rijetko koji dom u Zagrebu ima. I sve ovo bez ijedne kune naknade. Caritas sv. Antuna podmiruje sve troškove, čak i troškove telefoniranja. Pravo boravka u domu imaju oni studenti koji vole studirati, a uz to su slabijeg imovinskog stanja.

Trenutno u domu boravi petnaest studenata. Veselu družinu posjetili smo u jedno svibanjsko predvečerje dok su okupljeni ispred televizora gledali utakmicu Dinamo-Hajduk. Nema ovdje podjela na sjever i jug, a još je manje bilo neukusnih podbadanja. Iako smo se najavili, dio ekipe je zbog raznih obveza bio odsutan.

Dočekao nas je Antun, rodom iz Karlovca, student s najdužim stažom u ovom domu. Njemu je upravitelj Doma, fra Ivica Radeljak, povjerio službu da koordinira i animira život. Antun je student 3. godine strojarstva i sretan je što mu se pružila mogućnost života i studija u jednoj ovakvoj zajednici, gdje osim studija može razvijati i izgrađivati svoje kršćanske poglede.

Fra Ivica, inače studente redovito obilazi, a fra Pero Džida mjesečno nastoji imati duhovnu obnovu. Osim toga, župna crkva sv. Antuna je veoma blizu, tako da jedan dio njih, skoro svakodnevno, odlazi na svetu misu. Milan iz Livna (BiH), student filozofije i kroatistike, aktivni framaš, ubrzo nakon dolaska u Zagreb, priključio se zajednici Frame i pjevanju u zboru mladih.

Želja je ponekih studenata da bi imali više zajedničke molitve. Svi su studenti svjesni da je ovaj dom malo drukčiji od ostalih zagrebačkih studentskih domova. I sami nastoje svojim vladanjem živjeti u skladu s pravilima koja Dom propisuje. Osim toga, zanimljivo je da niti jedan student između njih šesnaest nije pušač. Zapravo, tako svjedoče ovi stariji, a njima su prenijeli oni prije njih, kako su do sada u Domu sv. Antuna boravila samo tri pušača. Doista svojevrsni kuriozitet.

Očito je da ovi studenti vole i njeguju zdrav život, te se ne treba čuditi da je ovakav stav prema pušenju. Marko pohađa prvu, Tomica drugu – obojica iz Belišća, a Vedran iz Vinkovaca treću godinu Kineziološkog fakulteta. Sva trojica su prezadovoljna smještajem u domu i uvjetima te izražavaju posebnu zahvalnost i želju kako bi mogli do kraja studija ostati ovdje. Sigurno hoće – rekao bi upravitelj doma fra Ivica Radeljak – jedini je uvjet, osim vladanja, da sve ispite polože na vrijeme.

Vladanje i dobre ocjene sigurno nisu problem Andriji M. iz Madžareva kod Novog Marofa, studentu prve godine Visoke medicinske škole. Pravi vjernik – tvrdi Andrija – osim vjere koju ispovijeda, mora i djelima to posvjedočiti. Tako on upravo shvaća i želi u budućnosti djelovati zahvaljujući školi koju pohađa.

Tomislav iz Čitluka (BiH) i Andrija J. iz Baške vode, studenti su treće godine Ekonomskog fakulteta. Tomislavu ni najmanje ne smeta što je ove godine petnaest studenata, jer se na taj način više druže i međusobno pomažu. A osobito ih zbližava što su svi sličnih uvjerenja i svjetonazora. Naime, bilo je situacija, kao prošle godine, kada se željelo studentima omogućiti dodatni komfor, na način da u sobi spava samo po jedan. No, zbog brojnih zahtjeva željelo se izići u susret većem broju studenata pa je sada kapacitet maksimalno popunjen.

Andrija J. nema riječi kojima bi izrekao zahvalu što se zatekao u ovoj sredini i društvu. Opet se potvrđuje ona stara: "Gdje čeljad nije bijesna, ni kuća nije tijesna".

Apsolvent na Građevinskom fakultetu, Boro iz Jajca (BiH), radostan je da svoju posljednju godinu studija provodi u ovom Domu. Na istom fakultetu je i Zlatko iz Čakovca, koji pohađa drugu godinu.

Studenti teologije, Drago iz Kopanica (Orašje – BiH) i Dejan iz Vinkovaca, borave već četvrtu godinu u Domu sv. Antuna. Dejan uspoređuje prethodne godine i zaključuje da je ova generacija najbrojnija i najbolja. Drago se osjeća kao kod kuće, jer mu ovaj Dom pruža sve najpotrebnije za dobar život, a osjeća također blagodat i podršku fratara koji su u susjednoj zgradi u samostanu.

Petar iz Splita je student prve godine matematike, a iz njegova je susjedstva, iz Šibenika, i Mirko, koji je upravo završio Fakultet elektronike i računalstva. Sa završetkom fakulteta Mirko se sprema za novi život, i kada ovaj broj bude otisnut, već će biti oženjen s Monikom. Čestitamo im.

Još jednom se pokazuje kako je duhovnost sv. Antuna raznovrsna i primjenjiva u svakom vremenu; kako je njegovo propovijedanje aktualno i poruka razumljiva. Baš kao što reče Andrija M., to je ta vjera koju trebaju pratiti djela. Dok zahvaljujemo studentima Doma sv. Antuna u Zagrebu, želimo im da se uvijek iznova sjete ovoga sveca, koji je svojim osjećajem za siromašne i potrebite stoljećima odgajao vjernike koji su njegov zagovor molili i uvijek ih poticao na konkretnu ljubav.

Hvala ti, Sveče svega svijeta, daj da i mi imamo osjetljivo srce za potrebe drugih.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s