Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Sv. Antun danas
 
Bdijući drži upaljenu svjetiljku

Piše: Luciano Fanin
 
Iz "Propovijedi" sv. Antuna

Važno je uvijek u životu imati upaljenu svjetiljku, očeku-jući Gospodina koji dolazi, kao zaručnik, usred noći! Samo u svjetlu Božje ljubavi ćemo znati svakoga dana i noći pronaći "izgubljenu drahmu", odnosno istinsko značenje našega života.

Radost zbog obraćenoga grešnika

Iz Evanđelja po Luki 15, 8-10:

"Koja to žena, ima li deset drahma pa izgubi jednu drahmu, ne zapali svjetiljku, pomete kuću i brižljivo sve pretraži dok je ne nađe? A kad je nađe, pozove prijateljice i susjede pa će im: 'Radujte se sa mnom! Nađoh drahmu što je bijah izgubila.' Tako, kažem vam, biva radost pred anđelima Božjim zbog jednog obraćena grešnika."

Uoči da se svjetiljka sastoji od četiri dijela: glinene posu-de, hrapavog stijenja, blagog ulja i plamena koji osvjet-ljava. Glinena posuda označava vlastitu krhkost, stijenj predstavlja strogu pokoru, ulje označava milosrđe prema bližnjemu, a plamen predstavlja Božju ljubav. Sretna je ona duša koja sebi pripravlja takvu svjetiljku da bi pronašla izgubljenu drahmu… Gospodin Isus Krist, na primjeru svete žene tj. preko pokorničke duše, neka nam dade pripraviti svjetiljku, jednostavno rečeno, da bismo uvijek imali pred sobom podsjetnik na vlastitu krhkost, skupa sa stijenjem pokore. Neka nam dopusti zapaliti ulje milosrđa plamenom Božanske ljubavi, da bismo njome istražili svaki kutak vlastite savjesti i da bismo sa svom razboritošću tražili drahmu dvostruke ljubavi, koju smo već odavno izgubili… To neka nam dade on sam, kojemu pripada svaka čast i slava, sjaj i gospodstvo u vijeke vjekova.

(Propovijed III. nedjelje poslije Duhova, 15)

Krhki kao glina

Naviknuti na moderna sredstva za osvjetljavanje, jedva uspijevamo shvatiti kako je nekoć bila važna mala, obična svjetiljka. Bez nje je bio težak pothvat uopće kretati se usred noći. Tek kada nas zadesi iznenadno zamračenje, tek onda uspijemo shvatiti dragocjenu vrijednost onoga drhtavog plamička, koji se pali da bi otjerao strah i nelagodu. Svjetiljci sv. Antun posvećuje jedno poglavlje svojih Propovijedi. Izdvaja četiri dijela od kojih je sastavljena, a to su glina, stijenj, ulje i plamen. Svaki od tih dijelova postaje začin za mudro životno putovanje. Dakle, glina, tvar od koje je svjetiljka načinjena, predstavlja krhku stranu našeg postojanja. U stijenju sv. Antun vidi potrebu za pokorom, pozitivnom pokorom, shvaćenom kao prirodnu obranu blaga koje je u nama, kao duh žrtve i vjernosti prema preuzetim obvezama. A ulje je milosrđe i pali ga plamen Božje ljubavi, da bi se pretvorilo u pobožnost, odnosno u sposobnost gledanja na brata i sestru kao na prijatelje koje treba voljeti i kojima treba opraštati, ako je to slučaj. Takav odnos prema bližnjima zahtijeva veliku količinu strpljivosti i međusobnog poštivanja. Ali plamen Božje ljubavi je također svjetlo koje je sposobno obradovati i osvijetliti čitavu kuću. Taj plamen ljubavi mora uvijek izvirati i iz našega srca, što je jamstvo i poticaj na kršćansku dosljednost i na rast u Duhu Svetomu. Važno je uvijek živjeti s upaljenom svjetiljkom, očekujući Gospodina koji dolazi, kao zaručnik, noću. Samo u svjetlu ove ljubavi znat ćemo svakoga dana i svake noći pronaći "izgubljeni novčić", odnosno istinsko značenje našega života, imajući u vidu i vlastito umiranje.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s