Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Vijesti
 
Što Barack Obama zapravo misli o pobačaju?

Piše: Hrvoje Cirkvenec
 
ČIME JE AMERIČKI PREDSJEDNIK ZAVRIJEDIO PLJESAK NA KATOLIČKOM SVEUČILIŠTU?

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama u nedjelju 17. svibnja posjetio je katoličko sveučilište Notre Dame u Indiani i dobio pljesak, premda su se uoči njegova dolaska u tu katoličku obrazovnu instituciju javili glasovi koji su bili protiv. Nemali broj kršćana u SAD-u oštro se protivi novoj Obaminoj politici koja je liberalnija od one bivšeg predsjednika i republikanca Georga Busha, a koja je vezana uz problem pobačaja i istraživanja embrio-nalnih matičnih stanica.

U Notre Dameu Obama se odlučio suočiti s jednim od ta dva aktualna problema. Iako je već na početku mandata potpisao izvršnu uredbu kojom se ukida zabrana da Sjedinjene Američke Države financiraju međunarodne subjekte za planiranje obitelji koji promiču pobačaj, Obama je na katoličkom sveučilištu progovorio o pobačaju.

"Možda se nećemo složiti o pobačaju, ali ćemo se složiti da je to za svaku ženu odluka koja slama srce, koja ima etičku i duhovnu dimenziju", rekao je Obama i pozvao na smanjenje broja pobačaja i nenamjernih trudnoća, olakšavanje posvajanja djece i pomoć ženama koje odluče roditi. "Ne želim sugerirati da rasprava o pobačaju treba i može nestati. Iako znamo da su pogledi većine Amerikanaca na ovaj problem složeni, čak i kontradiktorni, činjenica je da su na nekoj razini gledanja dviju strana nepomirljiva. Svaka strana nastavit će javnosti predočavati svoje argumente sa strašću i uvjerenjem. Ali to, svakako, možemo činiti bez svođenja suprotne strane na karikaturu. Otvorena srca, otvorena uma, fer riječima", zaključio je Obama i tako pozvao na otvoreni dijalog, a ne nazatvoreni sukob dviju suprotstavljenih strana i stajališta.

Slično je Obama istaknuo i u svojoj knjizi koja je postala svjetski hit "Odvažnost nade" u kojoj, u poglavlju posvećenom vjeri, progovara upravo o pobačaju. Na upit jednoj kršćanina tijekom predizborne predsjedničke kampanje, koji ga je pitao zašto podržava ubijanje djece kroz pobačaj, Obama piše: "Rekao sam mu da razumijem njegov stav, ali da se ne mogu složiti s njim. Objasnio sam mu da sam uvjeren kako žene vrlo rijetko prekidaju trudnoću bez razloga; da svaka trudna žena u potpunosti osjeća težinu takve moralne dileme i da tu bolnu odluku donosi tek nakon teškog ispita savjesti; da se bojim kako bi zabrana pobačaja prisilila žene da ih obavljaju u opasnim uvjetima", piše Obama. No, u knjizi također kaže kako je tada, odgovarajući zabrinutom kršćaninu, rekao kako bi se možda mogli dogovoriti oko toga kako smanjiti broj žena koje smatraju da moraju pobaciti.

Kao u knjizi, slični naglasak imao je i na katoličkom sveučilištu. Primijetio je to i vatikanski poluslužbeni dnevnik L'Osservatore Romano koji je u svibnju objavio dva različita članka vezana uz Baracka Obamu, jedan pozitivniji o njegovom posjetu katoličkom sveučilištu Notre Dame te jedan kritičan, vezan uz njegov stav o istraživanju embrionalnih matičnih stanica. L'Osservatore Romano primijetio je kako je Barack Obama izabrao put u potrazi za zajedničkim temeljima kako bi se suočio s osjetljivim pitanjem vezanim uz pobačaj.

Američki predsjednik izabrao je svečanost na katolič-kom sveučilištu kako bi poslao poruku da FOCA (zakon o potpunoj liberalizaciji pobačaja) "nije prioritet njegove administracije". Vatikanski dnevnik također je pohvalio poziv američkog predsjednika upućen Amerikancima svih vjera i ideoloških uvjerenja da zajedničkim naporom smanje broj pobačaja.

Iako je Obama posjetom katoličkom sveučilištu te poru-kom koju je od tamo poslao pozvao na smanjenje broja pobačaja, i dalje se nalazi pod velikim povećalom kršćana, katolika te velikog pro-life pokreta u Americi, koji žele da se pobačaj jednostavno nazove pravim imenom i pravno regulira kao i svako drugo ubojstvo, a ne kao jedno od prava izbora žena.

Problem liberalizacije istraživanja matičnih stanica sa-mo je dodatan problem koji će na relaciji kršćani - Obama biti dodatni teret na leđima i dalje popularnog američkog predsjednika.

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s